Από το Φεστιβάλ στις σκηνές της Αθήνας

Τρεις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου πήραν το διαβατήριο για τις αθηναικές σκηνές, με τις δύο να παίζονται ήδη και την τρίτη να αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβρη.
 

Από το Φεστιβάλ στις σκηνές της Αθήνας

Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εξελίχθηκε σ’ έναν αγώνα δρόμου για τους θεατρόφιλους με πολλές παραστάσεις να ανεβαίνουν μόνο δύο φορές και μάλιστα παράλληλα με άλλες δελεαστικές για το κοινό εκδηλώσεις. Γεγονός που στέρησε από μεγάλη μερίδα του κοινού την ευκαιρία να τις απολαύσει. Άλλες πάλι γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία, που η συνέχεια τους κρίθηκε επιβεβλημένη. Σας παρουσιάζουμε τρεις από αυτές που μάλιστα τυχαίνει να έχουν παιχθεί και σε διαφορετικούς χώρους, στην Μικρή Επίδαυρο, στο Θέατρο Ολύμπια και στις ταβέρνες του Πειραιά.

«Μήδεια» από τη μικρή Επίδαυρο στο Πορεία

Από το Φεστιβάλ στις σκηνές της Αθήνας - εικόνα 1
Οι τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης

Έκανε ποδαρικό στο φετινό φεστιβάλ των παραστάσεων της Μικρής Επιδαύρου και δημιούργησε πολλές συζητήσεις για την πρωτοτυπία του εγχειρήματος να παρουσιάσει την τραγωδία με μόνο τρεις υποκριτές και μάλιστα άνδρες. Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά είναι ουσιαστικά ένας διάλογος του έργου του Ευριπίδη με το σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ταινία «Μήδεια», το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούιγ και το έργο «Μήδειας Υλικό» του Χάινερ Μύλλερ. Μια παράσταση σχεδόν ψιθυριστή, που σε κερδίζει σαφέστατα και λόγω των τριών εξαιρετικών ερμηνειών από τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη και Μιχάλη Σαράντη, που επωμίζονται όλους τους ρόλους της τραγωδίας.

Θέατρο Πορεία, 5-17 Σεπτεμβρίου

«Greak Freak» από το Θέατρο Ολύμπια στο Θέατρο Χώρος

Από το Φεστιβάλ στις σκηνές της Αθήνας - εικόνα 2

Η πιο ανατρεπτική παράσταση φετινού Φεστιβάλ, δια χειρός Σίμου Κακάλα, που δίχασε κοινό και κριτικούς, απέκτησε φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς επιστρέφει στο Θέατρο Χώρος και υπόσχεται να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του με το βιτρυολικό της χιούμορ. Ένα αυτοαναφορικό βαριετέ με μια ομάδα ηθοποιών (Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Κλέων Γρηγοριάδης, Έλενα Μαυρίδου) που μαζί με το σκηνοθέτη κυριολεκτικά σαρώνουν σκηνή και πλατεία με αναρχική διάθεση σε μια παράσταση σκεπτόμενη που σε στιγμές σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι.

Θέατρο Χώρος -Πρεμιέρα 27/10

«Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές» ο λαϊκός βάρδος στα ταβερνεία

Από το Φεστιβάλ στις σκηνές της Αθήνας - εικόνα 3

Η ξεχωριστή αυτή παράσταση που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και της δράσης "Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες" επιστρέφει. Το ραντεβού είναι και πάλι στις ταβέρνες του Πειραιά. Εκεί ανάμεσα στην κρασοκατάνυξη και τα νόστιμα μεζεδάκια οι θεατές, που παράλληλα θα είναι και συνδαιτυμόνες, θα ζήσουν από κοντά τη βιογραφία του Κώστα Νούρου, του σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Τσιμάρας Τζανάτος, ενώ τον πλαισιώνουν ηθοποιοί και το 40μελές Πειραϊκό φωνητικό σύνολο LIbro Coro. Τα κείμενα και τη μουσική δραματουργία υπογράφει η Ανθή Γουρνουντή, η Χρύσα Καψούλη και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής.

*ταβέρνα Ρεβαϊζι Θερμοπυλών 28,Πειραιάς (2104080017): 22,23,24/9
ταβέρνα Ρούκουνας Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι (2104633264) :16,17,18/9

Περισσότερες πληροφορίες

Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές

  • Performance
  • Διάρκεια: 120 '

Η παράσταση αφορά έναν ιδιαίτερο τραγουδιστή, τον Κώστα Μασσέλο ή Νούρο, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά.

Μήδεια

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Ερευνητική προσέγγιση του μύθου της Μήδειας, με τρεις άντρες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.