Αναμένοντας την θεατρική εκδοχή της «Στέλλας»

Η ταινία - θρύλος του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» μεταφέρεται στη σκηνή του Βεάκη.

Αναμένοντας την θεατρική εκδοχή της «Στέλλας»

Η ταινία - θρύλος του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» μεταφέρεται στη σκηνή του Βεάκη από τις 18 Οκτωβρίου.

Αναμένοντας την θεατρική εκδοχή της «Στέλλας» - εικόνα 1
Η «Στέλλα» ανεβαίνει από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή κινηματογραφική προσέγγιση του κόσμου της νύχτας, κλειστού μέχρι τότε στην αστική κοινωνία της δεκαετίας του ‘50. Ο Κακογιάννης δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη πρωταγωνίστρια από τη Μελίνα Μερκούρη για το ρόλο της Στέλλας, μιας γυναίκας ελεύθερης, που αντιστάθηκε στην κοινωνία για να δώσει λίγο φως στις προκαταλήψεις που ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνουν. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος για να γράψει το σενάριο βασίστηκε στο άπαιχτο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια». Το έργο του Καμπανέλλη αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς στην κινηματογραφική εκδοχή του, τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1955), με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη και Γιώργο Φούντα. Η ταινία ήταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού ωστόσο διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960.

Αναμένοντας την θεατρική εκδοχή της «Στέλλας» - εικόνα 2
Ανδρομάχη Χρυσομάλη, Πασχάλης Τσαρούχας

Στο θέατρο είδαμε τη «Στέλλα» σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη το 1997 αλλά και το 2007, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο ο Δημήτρης Λάλος παρουσίασε το έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Καμπανέλλη. Από τις 18 Οκτωβρίου ημέρα γενεθλίων της Μελίνας Μερκούρη, η σκηνή του θεάτρου Βεάκη υποδέχεται τη «Στέλλα» της Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Η ίδια έχει κάνει τη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Πασχάλης Τσαρούχας κρατά το ρόλο του Μίλτου, τον οποίο ερμήνευσε στην ταινία ο αξέχαστος Γιώργος Φούντας, η Κατερίνα Κούκα ερμηνεύει τον ρόλο της ιδιοκτήτριας του κέντρου στον οποίο έπαιξε η αλησμόνητη Σοφία Βέμπο. Παίζουν ακόμα οι Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Αλέκος), Αλίκη Αλεξανδράκη (μητέρα Μίλτου), Τζίνη Παπαδοπούλου (Αννέτα), Μαριάννα Λαγουρού (αδελφή Αλέκου) και αρκετοί ακόμα ηθοποιοί. Είναι μια μεγάλη παραγωγή με ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πλατύραρχου. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια του Βασίλη Ζούλια.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Αναμένοντας την θεατρική εκδοχή της «Στέλλας» - εικόνα 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".