Ακούστε την ιστορία τους

Κάποιοι άνθρωποι έχουν να πουν μια ιστορία…Η Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ιωάννα Βαλσαμίδου μας «ξεναγούν» στο ολοκαίνουργιο φεστιβάλ mind the fact, που φέρνει στη σκηνή ανθρώπους με έντονα βιώματα από πρώην τζογαδόρους μέχρι άστεγους.

Ακούστε την ιστορία τους

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ιωάννα Βαλσαμίδου μας μιλούν για το ολοκαίνουργιο φεστιβάλ Mind the fact, που φέρνει στη σκηνή ανθρώπους με έντονα βιώματα από πρώην τζογαδόρους μέχρι άστεγους

Η φιλοσοφία του φεστιβάλ

Ακούστε την ιστορία τους - εικόνα 1

Όλοι οι συμμετέχοντες του mind the fact είναι μεταξύ άλλων και πολίτες. Εξιστορούν και αναπαριστούν την πραγματικότητα τους, όπως τη ζουν στο σήμερα ή όπως την έζησαν κάποτε. Η βιογραφία και η καταγραφή μαρτυριών και προσωπικών ιστοριών των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια εργαστηριών, που προηγήθηκαν του φεστιβάλ αποτελεί την "πρώτη ύλη". Ύστερα, επεξεργαζόμαστε και δημιουργούμε το έργο, όπου οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανεβαίνουν στην 'σκηνή' και μας αφηγούνται αληθινά κομμάτια της ζωής τους. Θα γνωρίσετε ανθρώπους που πιθανά να μην συναντούσε ποτέ...ενώ ζουν δίπλα μας. Θέλουμε να ερεθίσουμε το πνεύμα των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια. Να προκαλέσουμε την φαντασία, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό τους. Να πειραματιστούμε μαζί πάνω στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες. Να προκαλέσουμε το κοινό σε επαφή. Ευελπιστούμε να μεγαλώσουμε εμείς και οι άνθρωποί μας όπως κάθε ζωντανός οργανισμός: αργά, βήμα-βήμα και σε βάθος χρόνου.

Τι θα δούμε

Ακούστε την ιστορία τους - εικόνα 2

Οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!», στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο Hotel Ερμού, άνθρωποι που εξαρτήθηκαν από τον παθολογικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια κατά το παρελθόν στήνουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι»: τη θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο «Ρουλέτενμπουργκ». Ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο» απευθύνει η ομάδα των ανθρώπων που έχουν βιώσει την αστεγία: το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Πέντε νεαρά αγόρια, που ζουν μακριά από την οικογένειά τους παίρνουν το λόγο μέσα στο Δημαρχείο της Αθήνας, διεκδικώντας τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων». Στον ίδιο χώρο του ιστορικού κτιρίου της οδού Αθηνάς, φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας «photo_opPORTunity», από μία ακόμη ομάδα νεαρών εφήβων, που κάποτε είχαν εμπλοκή με το νόμο.

Ακούστε την ιστορία τους - εικόνα 3

Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης οι μικρότεροι φίλοι του mind the fact, ηλικίας 6-9 ετών, θα πρωταγωνιστήσουν ως πραγματικοί ηθοποιοί στη θεατρική παράσταση «Στο νησί της τελειότητας». Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και μία διαφορετική δράση: το «Περί Αγοραίου Έρωτος», μία συστημική αναπαράσταση με τη συμμετοχή του κοινού για τoν αγοραίο έρωτα. Το «Περί Σώματος», ένας ανοικτός διάλογος για το σώμα και τον ρόλο του στη δημιουργία, θα πραγματοποιηθεί με θέα τον Κεραμικό, στο θεατράκι της οδού Μελιδώνη. Στο Παλιό Αμαξοστάσιο στήνονται δύο ακόμη εκθέσεις: το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης» που διαπραγματεύεται μέσω μίας video – εγκατάστασης τις συνθήκες της αστεγίας, και το «Art Emergency», στο οποίο νέοι πρόσφυγες παρουσιάζουν το ταξίδι τους χαρτογραφώντας τη δική τους διαδρομή. Προσωπικές ιστορίες υφαίνονται στο «Πλεκτόφωνο» και παρασέρνουν το κοινό σε ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ μουσική θα κατακλύσει το τραμ της Αθήνας χαρίζοντας μία διαφορετική μουσική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ίδιο βαγόνι!

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες

Είμαστε οι Πέρσες

  • Performance
  • Διάρκεια: 70 '

Οι προσωπικές ιστορίες προσφύγων που ζουν στη χώρα μας συνδέονται με θέματα που θίγει ο Αισχύλος στους «Πέρσες».

Ο κόσμος των μεγάλων

  • Performance
  • Διάρκεια: 45 '

Πέντε νεαρά αγόρια - που ζουν μακριά από το πλαίσιο της οικογένειας - επινοούν τον μελλοντικό τους εαυτό και παίρνουν το λόγο μέσα στο δημόσιο χώρο του Δημαρχείου διεκδικώντας τη δική τους θέση μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό συνόλο και τον κόσμο των «μεγάλων».

Ρουλέτενμπουργκ

  • Performance
  • Διάρκεια: 50 '

Με όχημα τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι επτά πρώην παίκτες τυχερών παιχνιδιών συγκεντρώνονται γύρω από μία θεατρική σκηνή και αποκαλύπτουν αληθινές ιστορίες για τον παθολογικό τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους.

Δείπνο

  • Performance
  • Διάρκεια: 30 '

Ένα ξεχωριστό δείπνο, για να «πέσουν στο τραπέζι» θέματα «καυτά» και «πιπεράτα», ενώ θεατές και οικοδεσπότες θα κουβεντιάσουν σαν φίλοι από τα παλιά, θα μοιραστούν ιστορίες και θα γνωριστούν καλύτερα

Στο νησί της τελειότητας

  • Performance
  • Διάρκεια: 50 '

Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Ζαβάκου «Ο Λου και η Λι στο νησί της τελειότητας» γίνεται μια απόπειρα προσωπικής τοποθέτησης των παιδιών σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την τελειότητα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
01/02/2023

Το βραβευμένο "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο θέατρο 104

Δια χειρός Κωνσταντίνου Ντέλλα θα δούμε ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας στη σκηνή.

2023 Ελευσίς: Έλληνες και διεθνείς σκηνοθέτες στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Κάτω από τον συνολικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης", ένα μωσαϊκό δράσεων που συμπεριλαμβάνουν τις παραστατικές τέχνες μάς μυεί στη μεγάλη γιορτή του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτές είναι οι παραστάσεις και οι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στις πρώτες φωτογραφίες από την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι"

Αυτός είναι ο σκοτεινός χαρακτήρας που ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης πάνω στο έργο του Μπρεχτ στον νέο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο Ark στην Κυψέλη.

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.