
Όπερα στο Ηρώδειο ή πειραματικός Σαίξπηρ στην Πειραιώς; Ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε παραγωγές κάνουν «ποδαρικό» στο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.

Οπερατικό ξεκίνημα στο Ηρώδειο Οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο ξεκινούν ήδη από τις 31/5 με τη γιαπωνέζικη τραγωδία του Πουτσίνι, την περίφημη «Μαντάμα Μπατερφλάι», που σκηνοθετεί ο Ούγκο ντε Άνα, φωτίζοντας μουσικά και αισθητικά την αντιπαράθεση των δύο πολιτισμών, του ιαπωνικού και του δυτικού-αμερικανικού. Η όπερα του Πουτσίνι μέσα από αυτή την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής –που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2013– συναρπάζει σε όλα τα επίπεδα. Όπως σημειώνει ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης, «ο διάσημος Αργεντινός σκηνοθέτης αξιοποιεί θαυμαστά τη στενή σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου, η οποία –με τη βοήθεια των υποβλητικών φωτισμών του Βινίτσιο Κέλι και των εντυπωσιακών ‘παραδοσιακών’ βιντεοπροβολών του Σέρτζιο Μετάλι– λαμβάνει τη μορφή μιας τεράστιας κινηματογραφικής καρτ-ποστάλ. Η υπόθεση στρέφεται γύρω από το μοιραίο έρωτα/γάμο της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Πίνκερτον. Υπό τη μουσική διεύθυνση του εμπειρότατου Λουκά Καρυτινού, η παράσταση ανεβαίνει με διπλή, διεθνούς επιπέδου, διανομή. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εναλλάσσονται η Ρουμάνα Τσέλια Κοστέα και η Κορεάτισσα Σάε-Κιουνγκ Ριμ και στο ρόλο του Πίνκερτον ο γνωστός Ιταλός τενόρος Στέφανο Σέκο και ο δικός μας Δημήτρης Πακσόγλου» (31/5, 2-4 & 7/6, Ηρώδειο).

Τί σχέση έχει ο Άμλετ με τις αλατιέρες; Ποιοι άλλοι θα ανέβαζαν τα άπαντα του Σαίξπηρ χρησιμοποιώντας, απλώς, μια αλατιέρα, μια πιπεριέρα, ένα βάζο, ένα σπιρτόκουτο, ένα χαρτί υγείας και δυο-τρία μπουκαλάκια νερού; Μα βέβαια, η διασημότερη και ανθεκτικότερη –εδώ και 33 χρόνια– βρετανική πειραματική ομάδα, οι Forced Entertainment. Μεταμοντέρνοι παραμυθάδες ολκής και μετρ της παιγνιώδους αφήγησης, στην παράσταση «Όλος ο Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι», επί εννέα ημέρες θα παίζουν, πάνω σε ένα τραπέζι, με αμείωτο οίστρο, συνόψεις-μικρογραφίες των 36 έργων του Άγγλου βάρδου! Δυστυχώς, λόγω του αυτοσχεδιαστικού τους χαρακτήρα, οι παραστάσεις θα δίνονται στα αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπέρτιτλους (1-9/6, Πειραιώς 260).

Ύμνος ή συναγερμός για την αντι-ουμανιστική Ευρώπη; 25 άντρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ηλικιωμένοι και άτομα με σύνδρομο Ντάουν αλλά και …μαριονέτες ανεβαίνουν ως Χορός στη σκηνή για να μας τραγουδήσουν, ψιθυρίσουν αλλά και κραυγάσουν έναν αλλιώτικο «Ύμνο στον έρωτα» (1 & 2/6 ) όπως είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης της Μάρτα Γκορνίτσκα. «Μια παράσταση-πολεμική ιαχή και καμπανάκι για την Ευρώπη» έχει χαρακτηρισθεί το ιδιότυπο μουσικοθεατρικό δρώμενο που φέρνει στην Πειραιώς 260 η Πολωνή δημιουργός. Εθνικοί ύμνοι, εμβατήρια, παιάνες, πατριωτικά τραγούδια, ψαλμωδίες και λαϊκά άσματα μπλέκονται στο λιμπρέτο της αγριεμένης Πολωνής με αποσπάσματα από τα μανιφέστα και τους λόγους των φονταμενταλιστών, των τρομοκρατών και των «κανονικών» πολιτικών. Η Γκορνίτσκα μοιάζει να ενώνει τη φωνή της με τους αρνητές του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και των συντηρητικών και εθνικιστικών πρακτικών του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας (1-2/6, Πειραιώς 260).

Χορεύοντας μόνο για σένα Κόρη του γνωστού σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και διακεκριμένη χορογράφος-χορεύτρια, η Λενιώ Κακλέα επιστρέφει στο φεστιβάλ με το «A Hand’s Turn», τη νέα της δουλειά, που απευθύνεται σε έναν ή δύο μόνο επισκέπτες-θεατές κάθε φορά. Πρόκειται για μια εικοσιπεντάλεπτη ιδιωτική συνάντηση, όπου η χορογράφος διερευνά τη διάκριση «δεξιά-αριστερά» και τις λειτουργικές, πολιτικές και συμβολικές διαστάσεις της, εξετάζοντας τη σύγκρουση μεταξύ προσώπου και προσωπείου, σώματος και προσώπου. Μετά τη συνάντηση, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αποτύπωμα της χορογραφίας σε μορφή βιβλίου. Αυτό που αρχικά ήταν μια «συνομιλία» μεταξύ επισκέπτη και ερμηνεύτριας, θα μπορεί τώρα να γίνει μια νέα προσωπική εμπειρία για τον επισκέπτη μόνο του στον ιδιωτικό του χώρο... (1/6-2/7, Πειραιώς 260, για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες)

Μια συναρπαστική «Σφαγή» επαναλαμβάνεται Ήταν το outsider του περσινού φεστιβάλ που καταχειροκροτήθηκε η παράσταση της τραγωδίας του Κρίστοφερ Μάρλοου «Η σφαγή των Παρισίων». Οι δέκα ηθοποιοί της ομάδας Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, ακολουθώντας τον καταιγιστικό ρυθμό της σκηνοθεσίας του Χρήστου Θεοδωρίδη, έδωσαν ένα ρεσιτάλ μεταμορφώσεων παίζοντας και τους 45 ρόλους του έργου που καταδεικνύει τη βία από το 1572 και τη νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου (με τη σφαγή 3.000 περίπου Ουγενότων-Γάλλων διαμαρτυρομένων ) μέχρι σήμερα. Όπως δηλώνουν και οι άνθρωποι του φεστιβάλ «μέσα από τη σφιχτή δραματουργία και τη γρήγορη, σχεδόν κινηματογραφική πλοκή του έργου, οι δημιουργοί της παράστασης αναδεικνύουν την ποίηση που κρύβεται πίσω από τη δράση και εστιάζουν στον αέναο κύκλο της βίας, με εργαλεία τη χορικότητα, την κίνηση και τη μουσική» (1-4/6, Πειραιώς 260).
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ για όλες τις παραγωγές από το http://tickets.greekfestival.gr/