Για τον Ιβάν Βασίλιεφ «ο χορός δεν απαιτεί καμία θυσία»!

Κάποιοι τον αποκαλούν ρωσικό πύραυλο και άλλοι διάδοχο του Νουρέγιεφ και του Μπαρίσνικοφ. Διαβάστε τι είπε στη Μαρία Κρύου λίγο προτού έρθει στην Αθήνα για να πρωταγωνιστήσει στο «All Stars Russian Gala».

Για τον Ιβάν Βασίλιεφ «ο χορός δεν απαιτεί καμία θυσία»!

Κάποιοι τον αποκαλούν ρωσικό πύραυλο και άλλοι διάδοχο του Νουρέγιεφ και του Μπαρίσνικοφ. Γεγονός είναι ότι το φλογερό ταμπεραμέντο και η ενέργεια του 28χρονου Ρώσου αστέρα Ιβάν Βασίλιεφ δεν κρύβονται. Διαβάστε τι είπε στη Μαρία Κρύου λίγο προτού ανεβεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να πρωταγωνιστήσει στο «All Stars Russian Gala» (20-21/5).

Για τον Ιβάν Βασίλιεφ «ο χορός δεν απαιτεί καμία θυσία»! - εικόνα 1

Είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στην Αθήνα;
Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι να χορέψω ως σολίστ, αλλά στη χώρα σας έχω ξανάρθει για διακοπές. Γνωρί­ζω πόσο όμορφη είναι η Ελλάδα, έχω διαβάσει τη μοναδική και θαυμάσια Iστορία της και ανακάλυψα πως ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι οι άνθρωποι.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι σταρ του Russian Gala που θα δούμε και ποιες χορογραφίες περιλαμβάνει;
Θα δείτε αποσπάσματα από τη «Λίμνη των κύκνων», τη «Ζιζέλ», τον «Κουρσάρο», τον «Σπάρτακο», την «Ωραία κοιμωμένη», τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα». Κάθε έργο είναι σπουδαίο για διαφορετικούς λόγους. Θα δείτε ωραίο μπαλέτο διότι όλοι οι χορευτές, ο Μιχαήλ Λομπούχιν, η Κριστίνα Κρετόβα, η Νίνα Καπτσόβα, η Ελένα Εφσέεβα, η Εκατερίνα Οσμόλκινα, ο Γεβγκένι Ιβαντσένκο, είναι από τους κορυφαίους των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι και πιστεύω ότι το ελληνικό κοινό θα βρει κάτι μοναδικό και αξέχαστο σε κάθε σολίστ.

Είσαι από τα παιδιά που τα οδήγησαν οι γονείς τους σε μικρή ηλικία σε κάποια σχολή χορού;
Όχι ακριβώς. Άρχισα το μπαλέτο­ σε ηλικία 4 ετών. Οι γονείς μου έγραψαν αρχικά τον μεγαλύτερο αδερφό μου Βίκτορ σε ένα λαϊκό χορευτικό σύνολο κι εγώ ως μικρότερος πήγαινα μαζί του για να του κάνω παρέα. Όταν εξέφρασα την επιθυμία για χορό, θυμάμαι τις κουβέντες της μητέρας μου: «Βάνια, είσαι ακόμη μικρός, δεν θα σε πάρουν». όμως τίποτα δεν μπορούσε να με σταματήσει. Από την πρώτη στιγμή είδα την έκπληξη στα μάτια των δασκάλων μου. Βλέποντας την ενέργειά μου, ήταν αδύνατο να μη με επιλέξουν. Από τότε, ανεξάρτητα από το πού σπούδασα και σε ποια σχολή χορού φοίτησα, σύγχρονου, κλασικού χορού ή ακαδημία μπαλέτου, ήμουν πάντα γεμάτος ενέργεια.

Για τον Ιβάν Βασίλιεφ «ο χορός δεν απαιτεί καμία θυσία»! - εικόνα 2

Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που σε επηρέασε;
Σε κάθε στάδιο της ζωής συναντάς έναν μέντορα. Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε έναν υπέροχο πρώην χορευτή και δάσκαλο του μπαλέτου Μπολσόι, τον Γιούρι Βλαντιμίροφ. Αυτός είναι σήμερα ο βασικός δάσκαλος και μέντοράς μου.

Οι περισσότεροι χορευτές δηλώνουν ότι ο χορός θέλει θυσίες. Εσύ ποιες θυσίες έκανες για το χορό;
Θα φανεί ανατρεπτικό αυτό που θα πω, αλλά για μένα ο χορός δεν απαιτεί καμία θυσία. Είναι η αγαπημένη μου εργασία, η άσκηση και η διασκέδασή μου, όλα σε ένα. Ο χορός είναι η ζωή μου!

Για να γίνει σολίστ ένας χορευτής, πρέπει να περάσει από κάποια στάδια ή αρκεί να είναι τυχερός;
Κάθε χορευτής είναι διαφορετικός. Κάποιος πρέπει να περάσει από πολλά και διαφορετικά επίπεδα μέσα σε ένα μπαλετικό σχήμα για να γίνει σολίστ και κάποιος άλλος μπορεί να ξεκινήσει ως σολίστ. Όλα εξαρτώνται από το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά. Δεν πιστεύω στην τύχη αν και κάποιες φορές θα το ήθελα!

Η πατρότητα σε επηρέασε ως άνθρωπο και ως χορευτή;
Με έκανε πιο ευτυχισμένο άνθρωπο, τροφοδότησε τη δημιουργικότητά μου και μου έδωσε περισσότερα κίνητρα για επαγγελματική εξέλιξη. Ποιο είναι το μυστικό της ­επιτυχίας σου; Η κατανόηση του εαυτού μου, το να μη σκορπίζομαι άσκοπα, το να μαθαίνω από τα λάθη μου, το να ενδιαφέρομαι για όλες τις νέες χορευτικές τάσεις και να συμβαδίζω με την εποχή μου.

Για τον Ιβάν Βασίλιεφ «ο χορός δεν απαιτεί καμία θυσία»! - εικόνα 3

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, τι είναι αυτό που θα ήθελες να αλλάξεις;
Δεν μου αρέσει να κοιτάζω πίσω, θέλω μόνο να προχωράω μπροστά.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ένας τραυματισμός... Θεός φυλάξει.

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σου;
Η γέννηση της όμορφης κόρης μου, της Άνια. Σήμερα είναι 10 μηνών και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εκείνη.

Ο χώρος στον οποίο κινείσαι ­είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Με ποια όπλα πορεύεσαι;
Αυτό που επιζητώ είναι να βρίσκομαι σε συνεχή κίνηση, να βελτιώνομαι, να δοκιμάζομαι, να μη σταματά ποτέ το ενδιαφέρον μου για νέα πράγματα. Πάντα βγαίνω στη σκηνή με μια επιθυμία: αυτή η φορά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Εξακολουθώ να νοιάζομαι για την οργάνωση νέων παραγωγών και τη συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Είμαι ανοιχτός στις συνεργασίες, θέλω να ανακαλύπτω το ταλέντο και τις δυνατότητες των άλλων και να μαθαίνω από αυτούς. Το να βοηθώ άλλους καλλιτέχνες μου δίνει τόση χαρά όση και ο χορός.

Περισσότερες πληροφορίες

Ivan Vasiliev & The All Stars Russian Ballet

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 120 '

«All Stars Russian Gala» με κορυφαίο τον Ιβάν Βασίλιεφ και συμπρωταγωνιστές τους πρώτους χορευτές των μπαλέτων Μπολσόι και Μαριίνσκι Mikhail Lobukhin, Ruslan Skvortsov, Kristina Kretova, Nina Kaptsova κ.ά. Ερμηνεύουν αποσπάσματα από τα κλασικά έργα «Λίμνη των Κύκνων», «Ζιζέλ», «Κουρσάρος», «Σπάρτακος», «Ωραία Κοιμωμένη», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Lebensraum": Ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη

Το επίκαιρο έργο του Θανάση Τριαρίδη που εμπνέεται από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Faust.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

Το Μικρό Εθνικό συζητά στην διημερίδα "Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία"

Το εφηβικό θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο" στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.

Στον "Κωλόκαιρο" πρωταγωνιστεί ο Στάθης Σταμουλακάτος στο "Τζένη Καρέζη"

Το νέο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, απότοκο της τάσης του σκληρού ρεαλισμού, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης, με φόντο ένα παρακμιακό νυχτερινό κέντρο της Ελευσίνας.

Ο Τουλούζ-Λοτρέκ ζωντανεύει στο Ολύμπια μέσα από ένα δυνατό υποκριτικό ντουέτο

Θανάσης Τσαλταμπάσης και Βερόνικα Αργέντζη πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Τουλούζ Λοτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας" του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Γεια - The musical": Ξεκίνησε η προπώληση

Τον Νοέμβριο αναμένεται η πρεμιέρα του μιούζικαλ με θίασο-έκπληξη που ετοιμάζει ο Δημήτρης Μαλισσόβας, αντλώντας έμπνευση από το "Γεια" της Δέσποινας Βανδή, σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

Η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο "Περιοδεύων Θίασος"

Η ανερχόμενη Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετεί τον έμπειρο Γεράσιμο Γεννατά στη σκοτεινή κωμωδία "Περιοδεύων Θίασος". Η παράσταση παίχτηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" και τον Οκτώβρη έρχεται στο θέατρο Ελέρ.