3+1 θεάματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Τρεις παραστάσεις κι ένα αναλόγιο σπάνε το άβατο που θέλει τα θέατρα να αργούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

3+1 θεάματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

«Αγάπη» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 10/4 η περφόρμανς «Αγάπη» (ναι, με το «Α» κεφαλαίο), «κατοικεί» το χώρο δοκιμών του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, προς τέρψιν όλων όσοι θα έρθουν να τη συναντήσουν. Εκείνη τη νύχτα ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το Πρόσωπο του. Αναζητά το είδωλο του στην πίσω μεριά του καθρέφτη και απολογείται. Αναλαμβάνει μια θέση που ποτέ δεν αποδέχεται: την προσωπική του ευθύνη. Ένα ιδιαίτερο θέαμα στη σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη –γνωστού από τις κατ’ οίκον παραστάσεις «Η Όγδοη Μέρα»- Ηλία Κουνέλα. Συμμετέχουν: Ιφιγένεια Γρίβα, Παναγιώτης Καμμένος, Χάρις Καρνέζη, Σοφία Κουνέλα, Κώστας Ξυκομηνός, Μαρία Προϊστάκη, Στέλλα Ράπτη, Ναταλία Στυλιανού, Άννα Χανιώτη, Λήδα Χατζή. Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρία Καραθάνου. Φωτιστική επιμέλεια: Γιώργος Αγιαννίτης.

3+1 θεάματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα - εικόνα 1

«Αντιφώνηση» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 12/4, ο συγγραφέας και στοχαστής Δημήτρης Δημητριάδης αυτοπροσώπως ανεβαίνει στη σκηνή και κουβεντιάζει με τον …Σαίξπηρ. Γιατί η «Αντιφώνηση» του Θεσσαλονικιού συγγραφέα είναι, ουσιαστικά, ένας διάλογος με το πρώτο σονέτο του άγγλου βάρδου. Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant δημιουργούν στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» ένα θρηνητικό ποιητικό σύμπαν. Με όρους ιερουργίας που σχετίζονται με την Εβδομάδα των Παθών, την εθελούσια Θυσία και το Θάνατο χαρτογραφεί μια πορεία Μαρτυρίου που κορυφώνεται με τον επιτάφιο θρήνο. Η λύτρωση του ήρωα θα έρθει όταν, αφού παραδώσει την φθαρτή ψυχή του στο λατρεμένο ον, θα απαλλαγεί από το αιώνια γερασμένο του σώμα κερδίζοντας την μόνη δυνατή Αθανασία. Μαζί με τον Δημητριάδη, συμμετέχει ο ηθοποιός Ζώης Ζούτσος. Με την «Αντιφώνηση» ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του θεάτρου στα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ.

3+1 θεάματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα - εικόνα 2

«Αφέντης και Δούλος» στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου»

Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη, 10 & 11/4 είναι οι δύο τελευταίες βραδιές για τη δευτερότριτη παράσταση που κέρδισε τις καρδιές των θεατών στο τέλος της φετινής σεζόν. Ένα διήγημα του Λέοντος Τολστόι. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ως Αφέντης, με μια αποκαλυπτική εναρκτήρια εξομολόγηση-προσωπική μαρτυρία. Ο Γιώργος Νανούρης ως σκηνοθέτης, διασκευαστής αλλά και …Δούλος. Όλα αυτά, σε μια παράσταση-ανοιχτή παραβολή για το νόημα της ζωής και της ανθρωπιάς. Η υπόθεση θέλει έναν πλούσιο έμπορο να αψηφά τις ακραίες καιρικές συνθήκες και, με μοναδικό κίνητρο το κέρδος, να βγαίνει με τον υπηρέτη του μέσα στην παγωμένη νύχτα για να προλάβει να αγοράσει πρώτος ένα κτήμα σε τιμή ευκαιρίας. Στο δρόμο, εξαιτίας μιας δυνατής χιονοθύελλας, χάνονται και βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στους κινδύνους της μανιασμένης φύσης. Ο αφέντης θα προσπαθήσει να σώσει τον εαυτό του αφήνοντας τον δούλο μόνο και αβοήθητο. Πολύ σύντομα όμως θα βρεθεί στην ίδια θέση μ’ αυτόν και τότε θα ακούσει για πρώτη φορά την καρδιά του να χτυπά πραγματικά…

3+1 θεάματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα - εικόνα 3

«Η Μεγάλη Θυσία» στο Έαρ Βικτώρια

Μεγάλη Δευτέρα, 10/4, στις 7.30, ένα θεατρικό αναλόγιο για το οδοιπορικό του Ιησού προς τη Σταύρωση και την Ανάσταση προτείνουν οι Γιώργος Χριστοδούλου, Γεωργία Ζωή και Λυδία Ψιλοβίκου. Κι έτσι, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στο θέατρό τους τη Μεγάλη Δευτέρα με τη «Μεγάλη Θυσία», σε κείμενα Λυδίας Ψιλοβίκου, με την Αρετή Κοκκίνου να συνοδεύει τους τρεις ερμηνευτές με την κιθάρα της σε δικούς της μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Αγάπη

  • Performance
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το Πρόσωπο του. Αναζητά το είδωλο του στην πίσω μεριά του καθρέφτη και απολογείται.

Αντιφώνηση

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 50 '

Οι Bijoux De Kant έχοντας ως ιχνηλάτη το κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδηδ ημιουργούν ένα θρηνητικό ποιητικό σύμπαν για να διηγηθούν τη συνύπαρξη του ανθρώπινου πλάσματος με το επάρατο γήρας και την σπαρακτική αναζήτηση του αντίδοτου που θα τον λυτρώσει από το ανάλγητο μαρτύριο.

Αφέντης και Δούλος

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 70 '

Μια παραβολή για την ανθρώπινη φύση και την αναγέννηση των ανθρώπων οι οποίοι, παρότι ανήκουν στις προνομιούχες τάξεις, αντιλαμβάνονται την κοινωνική αδικία

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.