Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή

Νεοκλασικές χορογραφίες, υπό τον ενιαίο τίτλο «Τοπία» εγκαινιάζουν τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην κεντρική αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ, ενώ η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ποντάρει στο σύγχρονο και παρουσιάζει νέα ταλέντα στο 4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων.

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή

Νεοκλασικές χορογραφίες, υπό τον ενιαίο τίτλο «Τοπία» εγκαινιάζουν τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην κεντρική αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ από 31/3, ενώ η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ποντάρει στο σύγχρονο και παρουσιάζει νέα ταλέντα στο 4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, στις 1-2/4.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή - εικόνα 1

«Dandelion»
Εμφανώς επηρεασμένοι από τη θητεία τους στο χορευτικό συγκρότημα DV8 του Λόιντ Νιούσον, η αλβανικής καταγωγής Ερμίρα Γκόρο και ο Γερμανός Χάνες Λάνγκολφ κινούνται σε ένα πεδίο διασταύρωσης θεάτρου και χορού. Το περιεχόμενο των χορογραφιών τους κρύβει πάντα πολιτικά και κοινωνικά σχόλια. Στη συγκεκριμένη παράσταση, που θα παιχτεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, συνθέτουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου διχασμένου ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό, ο οποίος αποξενώνεται σταδιακά από κάθε διάσταση της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής (1-2/4).

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή - εικόνα 2

«162 dance meetings»
«Ας κάνουμε κάτι τώρα μαζί!» Αυτό δήλωνε στο «α» η Άρια Μπουμπάκη το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή την παράστασή της στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η νεαρή χορογράφος υπερασπίζεται σθεναρά τη «δημοκρατικότητα του χορού» και την ενεργοποίηση του θεατή κι αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα και στη νέα της δουλειά. Στις 1 και 2/4 μας καλεί εκτός Στέγης (Βρύγου 10, Νέος Κόσμος) να λάβουμε μέρος σε μια παράσταση-κινησιολογικό πείραμα, η οποία εμπλέκει τους θεατές σε μια συμμετοχική έρευνα με ένα και μόνο στόχο: την κατασκευή μιας ιδιότυπης καλλιτεχνικής σύμπραξης του κάθε θεατή με τη χορογράφο.

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή - εικόνα 3

«Ανθεμόεσσα», «Umbilicus»
Το 4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων μας συστήνει δυο νέες χορογράφους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (1, 2/4). Η Ειρήνη Παπανικολάου στην πρώτη της χορογραφική απόπειρα συγκινείται από το μύθο των Σειρήνων και με ρομαντική διάθεση επιχειρεί μια αλληγορική προσέγγισή του στην παράσταση «Ανθεμόεσσα» (φωτό). Η επίσης νεαρή Ηρώ Αποστολέλλη στο «Umbilicus» (Ομφαλός), χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτοσχεδιασμού Paradiddle, συνδιαλέγεται με το «Son of Chamber Symphony» του μινιμαλιστή συνθέτη John Adams με τρεις χορεύτριες να «γράφουν» με το σώμα τους μια νέα παρτιτούρα.

Λυρική Σκηνή

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή - εικόνα 4

«Fortress»
Ο 40χρονος Βρετανός Ντάγκλας Λι, με οδηγό το γεμάτο συναίσθημα σόλο πιάνο τού Έτσιο Μπόσο «Το 12ο δωμάτιο», δημιούργησε ένα σπονδυλωτό έργο. Ο πολύπειρος χορογράφος συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, χτίζοντας τη χορογραφία μαζί με τους χορευτές. «Χρησιμοποιώντας μικρότερη διανομή, ελπίζοντας να αναδείξω τις ποιότητες κάθε χορευτή ξεχωριστά», δηλώνει ο ίδιος κι εμείς αναμένουμε να δούμε την αίσθηση οικειότητας που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στη μουσική, στο χορευτή και στο κοινό.

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή - εικόνα 5

«Shaker Loops»
Μια χορογραφία που «ακολουθεί την ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής» του δημοφιλούς κομματιού του Τζον Άνταμς (1978) παρουσιάζει ο Αντώνης Φωνιαδάκης, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του μινιμαλισμού, το οποίο βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών και, σύμφωνα με το χορογράφο, ταιριάζει απόλυτα με τον αναβρασμό της εποχής μας.

Ο χορός γιορτάζει με 6 παραστάσεις σε Στέγη και Νέα Λυρική Σκηνή - εικόνα 6

«Sarabande»
Το 2010 θαυμάσαμε στο Ηρώδειο μια εκλεκτή ομάδα χορευτών του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης να ερμηνεύει έργα ρεπερτορίου τα οποία διαμόρφωσαν το ύφος του αμερικανικού κλασικισμού, υπό τον Μπενζαμέν Μιλπιέ. Ο χαρισματικός χορογράφος και πρώην διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού επιστρέφει στη χώρα μας και καθοδηγεί τους πρώτους χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το corps de ballet της ΕΛΣ στη ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα χορογραφία του που είναι βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί και στην Παρτίτα για σόλο φλάουτο του Μπαχ.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 400 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της παραγωγής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Τοπία, στην Κεντρική Σκηνή - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 7 μ.μ. Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή -με την επίδειξη δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας-, θα γίνει στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59, 2103662100), την Τετάρτη 29 Μαρτίου από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.