Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη

Τον διάβασε, τον θαύμασε, τον λάτρεψε. Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη μας αποκαλύπτει τι την έκανε να γράψει και να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»

Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη

Τον διάβασε, τον θαύμασε, τον λάτρεψε. Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη μας αποκαλύπτει τι την έκανε να γράψει και να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»

Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη - εικόνα 1

Η συνάντηση με τον Γιώργο Σεφέρη. Έχοντας απόλυτη συνείδηση της ιεροσυλίας του εγχειρήματος, να “συνομιλήσω” με έναν πνευματικό άνθρωπο που δεν υπάρχει πια στη ζωή, αποτόλμησα να ανοίξω μια κουβέντα με έναν από τους μείζονες εκ των ποιητών μας, τον Γιώργο Σεφέρη. Αφορμή στάθηκε το περσινό Φεστιβάλ Φιλίππων και το θέμα που επέλεξε ο "αιρετικά ανήσυχος” Θοδωρής Γκόνης. Το θέμα, θυμίζω, ήταν “Σεφέρης, χορηγός αισιοδοξίας” . Συζητήσαμε πώς θα μπορούσα να συμμετάσχω και προέκυψε η ιδέα μιας δημοσιογραφικής συνέντευξης του ποιητή. Να τον ρωτήσω σαν να τον είχα απέναντί μου.

Η έμπνευση. Διάβασα τις Δοκιμές, τις Μέρες, τα Πολιτικά Ημερολόγια, την Αλληλογραφία του Σεφέρη με τον Θεοτοκά, τον Αποστολίδη, τον Κατσίμπαλη, τον Διαμαντή, κείμενα και άρθρα που μετέφεραν τις απόψεις του αυτούσιες. Και “έχτισα” μια συνέντευξη με απόλυτο σεβασμό και ακρίβεια στα λόγια του ποιητή που μου “μίλησε” για τη Σμύρνη, την εγκατάσταση στην Αθήνα, για την ποίηση αλλά και την πολιτική, τους συγγραφείς που αγάπησε, τη μουσική που λάτρευε, τη Μαρώ, τον ελληνισμό, τα Δεκεμβριανά, το Νόμπελ και που βρίσκεται το θαύμα Στην παράσταση θέτω τα ερωτήματα και ακούμε τον Γ. Σεφέρη με τη φωνή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους μελετητές του. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι καθηλωτικός έτσι όπως ακούγεται.

Ο ποιητής σήμερα. Ο Σεφέρης δεν είναι λυρικός, δεν “συγκινεί” αλλά συν-κινεί την σκέψη , τον στοχασμό μας για την ανθρώπινη συνθήκη. Από τα λόγια του πηγάζει αισιοδοξία και την έχουμε τόσο ανάγκη σήμερα.

* Η «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «O Αύγουστος του Σεφέρη» που περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις και μια έκθεση και φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Περισσότερες πληροφορίες

O Αύγουστος του Σεφέρη

  • Σκηνική Σύνθεση

«Φονικό στην εκκλησιά» του Τ. Σ. Έλιοτ: Οι Ι. Ανδρεάδη και Ά. Ασπρούλης επιχειρούν μετεγγραφή του έργου σε θεατρικό αναλόγιο με τους Ρ. Πατεράκη, Ν. Ψαρρά. «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67»: Οι Θ. Γκόνης και Ελ. Στρούλια έκανα μια σύνθεση βασισμένη σε κείμενά και ημερολόγια του Σεφέρη. «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»: Η δημοσιογράφος Μ. Χούκλη «συνομιλεί» με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Γιώργος Αρμένης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι

Ο σπουδαίος ηθοποιός σκηνοθετεί και ερμηνεύει ένα νέο ελληνικό έργο σε πρώτη παρουσίαση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

"Ο συνεργός": Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων για την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης

Το θεατρικό έργο του ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου με θέμα την έμφυλη βία επιστρέφει και πάλι σε δική του σκηνοθεσία και μόλις άνοιξε προσφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις σε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Νέος κύκλος παραστάσεων για την "Pietà" της Μάρθας Μπουζιούρη

Η συγκλονιστική παράσταση ντοκουμέντο που στηρίχτηκε σε πραγματικές ιστορίες γυναικοκτονιών επιστρέφει σε νέα στέγη.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Παράταση παραστάσεων για το μονόλογο της Σπεράντζας Βρανά

Το έργο μιλά για τον κόσμο της πορνείας, έναν κόσμο που αποτελεί ταμπού ακόμη και σήμερα.

Η αθηνοραματική πλευρά της Χρύσας Παπά

Η Θεσσαλονικιά ηθοποιός, που ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο "Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου", μιλά στο "α" για τη δική της Κυψέλη, το vegan στέκι της, το ταξίδι που έκανε στον Πόντο και μας απαντά: τηλεόραση ή θέατρο;

"Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν": Τρίτη παράταση για την αληθινή ιστορία που αποκαλύπτει ένα από τα πιο αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα

Tη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Altera Pars, Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη.

"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας": Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έρχεται στο Πλύφα

Το έργο φέρνει αντιμέτωπο τον θεατή με το ζήτημα της πίστης στο αδύνατο, τα μουσικά ηχοτοπία της φύσης, τον ονειρικό κόσμο της καθημερινής ζωής και την ποίηση που γεμίζει έρωτα την ζωή ανθρώπων.