Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη

Τον διάβασε, τον θαύμασε, τον λάτρεψε. Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη μας αποκαλύπτει τι την έκανε να γράψει και να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»

Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη

Τον διάβασε, τον θαύμασε, τον λάτρεψε. Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη μας αποκαλύπτει τι την έκανε να γράψει και να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»

Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη - εικόνα 1

Η συνάντηση με τον Γιώργο Σεφέρη. Έχοντας απόλυτη συνείδηση της ιεροσυλίας του εγχειρήματος, να “συνομιλήσω” με έναν πνευματικό άνθρωπο που δεν υπάρχει πια στη ζωή, αποτόλμησα να ανοίξω μια κουβέντα με έναν από τους μείζονες εκ των ποιητών μας, τον Γιώργο Σεφέρη. Αφορμή στάθηκε το περσινό Φεστιβάλ Φιλίππων και το θέμα που επέλεξε ο "αιρετικά ανήσυχος” Θοδωρής Γκόνης. Το θέμα, θυμίζω, ήταν “Σεφέρης, χορηγός αισιοδοξίας” . Συζητήσαμε πώς θα μπορούσα να συμμετάσχω και προέκυψε η ιδέα μιας δημοσιογραφικής συνέντευξης του ποιητή. Να τον ρωτήσω σαν να τον είχα απέναντί μου.

Η έμπνευση. Διάβασα τις Δοκιμές, τις Μέρες, τα Πολιτικά Ημερολόγια, την Αλληλογραφία του Σεφέρη με τον Θεοτοκά, τον Αποστολίδη, τον Κατσίμπαλη, τον Διαμαντή, κείμενα και άρθρα που μετέφεραν τις απόψεις του αυτούσιες. Και “έχτισα” μια συνέντευξη με απόλυτο σεβασμό και ακρίβεια στα λόγια του ποιητή που μου “μίλησε” για τη Σμύρνη, την εγκατάσταση στην Αθήνα, για την ποίηση αλλά και την πολιτική, τους συγγραφείς που αγάπησε, τη μουσική που λάτρευε, τη Μαρώ, τον ελληνισμό, τα Δεκεμβριανά, το Νόμπελ και που βρίσκεται το θαύμα Στην παράσταση θέτω τα ερωτήματα και ακούμε τον Γ. Σεφέρη με τη φωνή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους μελετητές του. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι καθηλωτικός έτσι όπως ακούγεται.

Ο ποιητής σήμερα. Ο Σεφέρης δεν είναι λυρικός, δεν “συγκινεί” αλλά συν-κινεί την σκέψη , τον στοχασμό μας για την ανθρώπινη συνθήκη. Από τα λόγια του πηγάζει αισιοδοξία και την έχουμε τόσο ανάγκη σήμερα.

* Η «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «O Αύγουστος του Σεφέρη» που περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις και μια έκθεση και φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Περισσότερες πληροφορίες

O Αύγουστος του Σεφέρη

  • Σκηνική Σύνθεση

«Φονικό στην εκκλησιά» του Τ. Σ. Έλιοτ: Οι Ι. Ανδρεάδη και Ά. Ασπρούλης επιχειρούν μετεγγραφή του έργου σε θεατρικό αναλόγιο με τους Ρ. Πατεράκη, Ν. Ψαρρά. «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67»: Οι Θ. Γκόνης και Ελ. Στρούλια έκανα μια σύνθεση βασισμένη σε κείμενά και ημερολόγια του Σεφέρη. «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»: Η δημοσιογράφος Μ. Χούκλη «συνομιλεί» με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
06/08/2022

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.

Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Αν δεν είδατε τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην Επίδαυρο ή στην Ελευσίνα, κλείστε θέση για το Ηρώδειο της Αθήνας, ή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Αττικής. Η φετινή επιτυχία γεμίζει με αισιοδοξία τους διοργανωτές, οι οποίοι ξεκινούν να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

Aίας

Ο Αργύρης Ξάφης γοητεύτηκε βαθιά από το έργο και το δραματικό και ιδεολογικό βάρος που φέρει ο κεντρικός ήρωας, προχωρώντας σε επιλογές που άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε –συχνότερα– δεν δικαιώνονται επί σκηνής.