Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη

Τον διάβασε, τον θαύμασε, τον λάτρεψε. Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη μας αποκαλύπτει τι την έκανε να γράψει και να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»

Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη

Τον διάβασε, τον θαύμασε, τον λάτρεψε. Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη μας αποκαλύπτει τι την έκανε να γράψει και να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»

Η Μαρία Χούκλη μας συστήνει τον δικό της Σεφέρη - εικόνα 1

Η συνάντηση με τον Γιώργο Σεφέρη. Έχοντας απόλυτη συνείδηση της ιεροσυλίας του εγχειρήματος, να “συνομιλήσω” με έναν πνευματικό άνθρωπο που δεν υπάρχει πια στη ζωή, αποτόλμησα να ανοίξω μια κουβέντα με έναν από τους μείζονες εκ των ποιητών μας, τον Γιώργο Σεφέρη. Αφορμή στάθηκε το περσινό Φεστιβάλ Φιλίππων και το θέμα που επέλεξε ο "αιρετικά ανήσυχος” Θοδωρής Γκόνης. Το θέμα, θυμίζω, ήταν “Σεφέρης, χορηγός αισιοδοξίας” . Συζητήσαμε πώς θα μπορούσα να συμμετάσχω και προέκυψε η ιδέα μιας δημοσιογραφικής συνέντευξης του ποιητή. Να τον ρωτήσω σαν να τον είχα απέναντί μου.

Η έμπνευση. Διάβασα τις Δοκιμές, τις Μέρες, τα Πολιτικά Ημερολόγια, την Αλληλογραφία του Σεφέρη με τον Θεοτοκά, τον Αποστολίδη, τον Κατσίμπαλη, τον Διαμαντή, κείμενα και άρθρα που μετέφεραν τις απόψεις του αυτούσιες. Και “έχτισα” μια συνέντευξη με απόλυτο σεβασμό και ακρίβεια στα λόγια του ποιητή που μου “μίλησε” για τη Σμύρνη, την εγκατάσταση στην Αθήνα, για την ποίηση αλλά και την πολιτική, τους συγγραφείς που αγάπησε, τη μουσική που λάτρευε, τη Μαρώ, τον ελληνισμό, τα Δεκεμβριανά, το Νόμπελ και που βρίσκεται το θαύμα Στην παράσταση θέτω τα ερωτήματα και ακούμε τον Γ. Σεφέρη με τη φωνή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους μελετητές του. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι καθηλωτικός έτσι όπως ακούγεται.

Ο ποιητής σήμερα. Ο Σεφέρης δεν είναι λυρικός, δεν “συγκινεί” αλλά συν-κινεί την σκέψη , τον στοχασμό μας για την ανθρώπινη συνθήκη. Από τα λόγια του πηγάζει αισιοδοξία και την έχουμε τόσο ανάγκη σήμερα.

* Η «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «O Αύγουστος του Σεφέρη» που περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις και μια έκθεση και φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Περισσότερες πληροφορίες

O Αύγουστος του Σεφέρη

  • Σκηνική Σύνθεση

«Φονικό στην εκκλησιά» του Τ. Σ. Έλιοτ: Οι Ι. Ανδρεάδη και Ά. Ασπρούλης επιχειρούν μετεγγραφή του έργου σε θεατρικό αναλόγιο με τους Ρ. Πατεράκη, Ν. Ψαρρά. «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67»: Οι Θ. Γκόνης και Ελ. Στρούλια έκανα μια σύνθεση βασισμένη σε κείμενά και ημερολόγια του Σεφέρη. «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη»: Η δημοσιογράφος Μ. Χούκλη «συνομιλεί» με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.