Ο θεατρικός Νίκος Καζαντζάκης

Ένα αφιέρωμα στην πλούσια θεατρική παρακαταθήκη του κρητικού συγγραφέα παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο θεατρικός Νίκος Καζαντζάκης

Ένα αφιέρωμα στην πλούσια θεατρική παρακαταθήκη του κρητικού συγγραφέα παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο θεατρικός Νίκος Καζαντζάκης - εικόνα 1
Από τις πρόβες της παράστασης «Καποδίστριας» στο Εθνικό Θέατρο, 1946. Μαζί με τον Ν. Καζαντζάκη είναι οι Ν. Τζόγιας, Τζ. Καρούσος, Σωκρ. Καραντινός.

Το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη αναδεικνύεται στην εκδήλωση που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27/3) και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους «Νίκου Καζαντζάκη».

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ., στην εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η περιήγηση στην πλούσια θεατρική παρακαταθήκη περιλαμβάνει προβολή του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου «Νίκος Καζαντζάκης 1883-1957», με την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Καζαντζάκη, αλλά και αναγνώσεις αποσπασμάτων του θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, «Ξημερώνει», από τους ηθοποιούς Αποστόλη Ψαρρό και Μαρία Δασκαλάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναγνωστεί το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες υπό τον συντονισμό της Γωγώς Βαρζελιώτη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλητές:

Κυριακή Πετράκου, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο Καζαντζάκης και το θέατρο».

δρ Νίκος Μαθιουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη: «Τα θεατρικά πρωτόλεια του Νίκου Καζαντζάκη».

Τηλέμαχος Μουδατσάκις, σκηνοθέτης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Νίκος Καζαντζάκης, Η Μέλισσα. Η περίπτωση του μεγαμεγέθους ήρωος».


Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3256930 & 210 3256943, καθημερινά 12:00-17:00.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα, 2103256922

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.