Ο θεατρικός Νίκος Καζαντζάκης

Ένα αφιέρωμα στην πλούσια θεατρική παρακαταθήκη του κρητικού συγγραφέα παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο θεατρικός Νίκος Καζαντζάκης

Ένα αφιέρωμα στην πλούσια θεατρική παρακαταθήκη του κρητικού συγγραφέα παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο θεατρικός Νίκος Καζαντζάκης - εικόνα 1
Από τις πρόβες της παράστασης «Καποδίστριας» στο Εθνικό Θέατρο, 1946. Μαζί με τον Ν. Καζαντζάκη είναι οι Ν. Τζόγιας, Τζ. Καρούσος, Σωκρ. Καραντινός.

Το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη αναδεικνύεται στην εκδήλωση που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27/3) και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους «Νίκου Καζαντζάκη».

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ., στην εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η περιήγηση στην πλούσια θεατρική παρακαταθήκη περιλαμβάνει προβολή του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου «Νίκος Καζαντζάκης 1883-1957», με την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Καζαντζάκη, αλλά και αναγνώσεις αποσπασμάτων του θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, «Ξημερώνει», από τους ηθοποιούς Αποστόλη Ψαρρό και Μαρία Δασκαλάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναγνωστεί το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες υπό τον συντονισμό της Γωγώς Βαρζελιώτη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλητές:

Κυριακή Πετράκου, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο Καζαντζάκης και το θέατρο».

δρ Νίκος Μαθιουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη: «Τα θεατρικά πρωτόλεια του Νίκου Καζαντζάκη».

Τηλέμαχος Μουδατσάκις, σκηνοθέτης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Νίκος Καζαντζάκης, Η Μέλισσα. Η περίπτωση του μεγαμεγέθους ήρωος».


Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3256930 & 210 3256943, καθημερινά 12:00-17:00.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα, 2103256922

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας είναι γεγονός

Ένα από τα λίγα θεατρικά φεστιβάλ που γίνονται στην ακριτική Θράκη με έμβλημα το "Γκατζολάκι" ενώνει όλους τους εραστές της θεατρικής τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/08/2022

Οι δυο παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού που περιμένουμε

Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε στην Αττική τη "Μήδεια" του Μποστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αλλά και την περιπατητική παράσταση που ετοιμάζει "Αίμα στο αίμα".

Παράσταση γεμάτη συναίσθημα αφιερωμένη στη "Σαπφώ"

Μια διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στη θρυλική ερωτική ποιήτρια από τη Λέσβο, τη "Σαπφώ", παρουσιάζεται σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.