«Θεία Κωμωδία» όπως ποτέ πριν

«Πότε έζησες; Ποια ήταν η ζωή σου;»: αυτά θέλουν να μάθουν για τον Δάντη Αλιγκιέρι η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas, ανεβάζοντας το εμβληματικό έργο του σαν ένα υπαρξιακό road trip πάνω σε ...πατίνια. Η προνομιακή προπώληση εισιτηρίων λήγει στις 26/3.

«Θεία Κωμωδία» όπως ποτέ πριν

Το magnum opus του Μεσαίωνα μέσα από τη φρέσκια ματιά της ιδιαίτερης σκηνοθέτιδας Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας Vasistas γίνεται ένα υπαρξιακό road trip με οδηγό τον ίδιο το δημιουργό του, τον Δάντη Αλιγκιέρι, και σημείο εκκίνησης τον Απρίλιο του 1300. Επτά αιώνες μετά, η Θεία Κωμωδία μεταφέρεται για πρώτη φορά από Έλληνες δημιουργούς στο θέατρο, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής, ατόφια ποίηση αλλά ακόμη και ...roller-skating, σαν ένα φανταστικό ταξίδι στο βασίλειο των νεκρών με τρεις ενδιάμεσους σταθμούς: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος.

Από τον ανεξάντλητο όγκο της Θείας Κωμωδίας, η ομάδα δημιουργεί μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη εκδοχή της, διάρκειας μόλις 90΄, επιλέγοντας αποσπάσματα που μεταφέρουν το βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου. Εξάλλου ο Δάντης (Dante Alighieri, περ. 1265-1321) έγραψε την τριλογία του, συνολικής έκτασης 14.233 ομοιοκατάληκτων 11σύλλαβων στίχων, σε πρώτο πρόσωπο, σαν ένα φανταστικό δικό του ταξίδι στον Κάτω Κόσμο. Το ταξίδι διαρκεί επτά ημέρες (όσο και η δημιουργία του κόσμου) και υποτίθεται πως ξεκινά στις 7 Απριλίου 1300, λίγο πριν από το Πάσχα. Οδηγοί και συνοδοιπόροι του είναι ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος και η Βεατρίκη – η τελευταία αποτελεί αναφορά στην ισόβια αγαπημένη του, Beatrice Portinari (1266-1290).

Στη σκηνή, ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών ξεδιπλώνει την αφήγηση, εμβαθύνοντας στους κώδικες που αναπτύσσουν οι Vasistas τα τελευταία χρόνια: σωματικότητα, μουσικότητα, χορικότητα. Στην παράσταση συμπράττει ένα κουαρτέτο εγχόρδων, παρόν επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκειά της και ενταγμένο στη σκηνική δράση. Μουσικός μινιμαλισμός και ηλεκτρονική μουσική συνομιλούν ζωντανά με τη χρήση σύγχρονων μέσων, συντελώντας έτσι στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης σκηνικής εμπειρίας.

Θυμίζουμε εδώ ότι η Θεία Κωμωδία ανέβηκε ως εικονοκλαστικό θέαμα χωρίς λόγια, σε σκηνοθεσία του Ιταλού Romeo Castellucci, στην Πειραιώς 260 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2009.

Πάρτε μια ιδέα από το trailer εδώ https://vimeo.com/208307886

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη. Δραματουργία: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, Vasistas. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel. Μουσική επιμέλεια: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Καλλιτεχνική συνεργάτρια: Ariane Labed. Βοηθός δραματουργίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα. Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου. Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη. Διδασκαλία roller-skating: Κωνσταντίνος Μαρτζέκης. Εκτέλεση παραγωγής: Γκέλυ Καλαμπάκα, Βασιλική Γεωργιοπούλου.

Ερμηνεύουν: Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης. Κουαρτέτο εγχόρδων: Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος (τσέλο), Φαίδων Μηλιάδης / Μιγκέν Σελμάνι (πρώτο βιολί), Αγγελική Κασδά (δεύτερο βιολί), Κρυσταλλία Γαϊτάνου / Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα)

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στη μετάφραση της Θείας Κωμωδίας από τον Κώστα Καιροφύλλα, υπό την επιμέλεια του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.Χρησιμοποιούνται επίσης ποιήματα του Edgar Lee Masters από τη συλλογή Ανθολογία του Σπουν Ρίβερ σε μετάφραση Σπύρου Αποστόλου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Gutenberg, καθώς και τα Cantos XIV και XV του Ezra Pound σε μετάφραση Γιώργου Βάρσου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Πατάκη.

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγή: Les Théâtres (Γαλλία). Με την υποστήριξη: KOMM'N'ACT (Γαλλία).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Τρίτη 25 Απριλίου Συμπόσιο για τον Δάντη Παρασκευή 28 Απριλίου Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Μαΐου Εργαστήριο με την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση Συγγρού 107 Πληροφορίες: 210 900 5 800 22. Η παράσταση θα παίζεται από τις 22 Απριλίου – 7 Μαΐου 2017 στην Κεντρική Σκηνή. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20:30. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Εισιτήρια EARLY BIRD προπώληση 24 Φεβρουαρίου – 26 Μαρτίου (περιορισμένος αριθμός θέσεων): Ζώνη Α: 18 €, Ζώνη Β: 15 € Γενική προπώληση από 27 Μαρτίου 2017 Κανονικό: 7 - 12 - 18 - 20 € Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 - 10 - 14 - 16 € Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 - 9 - 13 - 14 € ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 € Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr Γραμμή εισιτηρίων Τ.: 210 900 5 800 ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.