Το Nederlands Dans Theater βρίσκεται σταθερά στην κορυφή

Όσοι γνωρίζετε την ομάδα-φαινόμενο χαρείτε τους, οι υπόλοιποι αξίζει να τους ανακαλύψετε.

Το Nederlands Dans Theater βρίσκεται σταθερά στην κορυφή

Το βαρύ πυροβολικό της Ολλανδίας κι ένα από τα κορυφαία χορευτικά σχήματα του κόσμου, το Nederlands Dans Theater, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής (στις 3-5/3) με την κύρια ομάδα του και τρία έργα που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας. Όσοι τους γνωρίζετε χαρείτε τους, οι υπόλοιποι αξίζει να τους ανακαλύψετε.

Το Nederlands Dans Theater βρίσκεται σταθερά στην κορυφή - εικόνα 1

Στις παραστάσεις του Nederlands Dans Theater το ρήμα «αισθάνομαι» αντικαθιστά το ρήμα «βλέπω». Ίσως γι’ αυτό το ιστορικό συγκρότημα έχει ευρύτατο­ αντίκρισμα – σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και οποιοδήποτε target group. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το αποδεικνύουν οι sold out παραστάσεις και η ιστορία πενήντα εννιά χρόνων. Όμως ένα καλλιτεχνικό σχήμα, για να έχει διάρκεια, πρέπει να κρατάει ψηλά το επίπεδο και να ανανεώνεται. Έτσι το Nederlands Dans Theater, χωρίς να χάσει την κλασική εκλέπτυνση, αγαπά το νέο και μπολιάζει τις χορογραφίες του άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με αισθαντικότητα και οπωσδήποτε με δυναμισμό, τεχνική κι αισθητική. Η χρυσή εποχή. Από την ίδρυσή του, το 1958, μέχρι σήμερα ευτύχησε στα χέρια ικανών καλλιτεχνικών διευθυντών με όραμα.

Κατά τη χρονική περίοδο 1975-2004 μάλιστα, που την καλλιτεχνική διεύθυνση του συγκροτήματος είχε ο διεθνούς φήμης Τσέχος χορογράφος Γίρζι Κιλιάν, η φήμη του συγκροτήματος απογειώθηκε. Εκείνος υπήρξε ο εμπνευστής της καινοτόμας οργάνωσης του Nederlands Dans Theater, προσθέτοντας δύο νέες ομάδες στο κύριο σώμα του συγκροτήματος, του ΝDT Ι, που απαρτίζεται από χορευτές στο απόγειο της καριέρας τους: το ΝDT ΙΙ, που περιλάμβανε ανερχόμενους χορευτές 17-23 ετών, και το ΝDT ΙΙΙ με μέλη του καλλιτέχνες άνω των 40 ετών. Αυτή η τελευταία μάλιστα έμελλε να αλλάξει ριζοσπαστικά την αντίληψη που ήθελε τη χορευτική τέχνη να συνδέεται μόνιμα με τη νεότητα.

Το Nederlands Dans Theater βρίσκεται σταθερά στην κορυφή - εικόνα 2

Ποιο σχήμα θα δούμε. Τη χώρα μας έχουν επισκεφθεί τα προηγούμενα χρόνια και τα τρία σχήματα του NDT. Αυτήν τη φορά το Μέγαρο Μουσικής προσκαλεί το ΝDT Ι, το οποίο –υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Πολ Λάιτφουτ– θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μπροστά σε ελληνικό κοινό τρεις χορογραφίες που αποδεικνύουν πως η εφευρετικότητα του συγκροτήματος παραμένει αμείωτη και η δεξιοτεχνική του ικανότητα σε υψηλά επίπεδα. Στο ολοκαίνουργιο –έκανε πρεμιέρα στη Χάγη στις 2 Φεβρουαρίου– «Singulière Odyssée» («Παράδοξη Οδύσσεια») οι χορογράφοι Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ, αντλώντας έμπνευση από την καινούργια δημιουργία του Βρετανού συνθέτη Μαξ Ρίχτερ με τίτλο «Exiles», μας οδηγούν σε ένα φανταστικό τοπίο, ενώ στο «Shut eye» («Ύπνος») οι δύο μόνιμοι χορογράφοι του NDT προσεγγίζουν για ακόμη μία φορά το σύγχρονο χορό με ανανεωτική και ποιητική διάθεση.

Λευκές στιλιζαρισμένες προβολές και σκιές ντυμένες με τη γεμάτη αμεσότητα μουσική του συνθέτη Όλαφουρ Άρναλντς χρησιμεύουν ως σκηνικό υπόβαθρο του έργου, ενώ οι χορευτές μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή μέσω της εισόδου του πιτ της ορχήστρας και από μια πόρτα στον πίσω τοίχο: ο θεατής δεν γνωρίζει πού πηγαίνουν οι χορευτές, ούτε από πού έρχονται, καθώς το περιβάλλον τους παραμένει αθέατο. Το τρίτο και τελευταίο έργο που θα δούμε με τίτλο «The statement» («Η δήλωση») υπογράφεται από την Κρίσταλ Πάιτ κι έχει σαφώς πιο θεατρική χροιά. Βασίζεται σε κείμενο του Τζόναθαν Γιανγκ κι ερμηνεύεται από τέσσερις χορευτές οι οποίοι συζητούν σε έντονο ύφος –ενίοτε διαπληκτίζονται– γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων, χαρακτηριστικό σύμβολο του περιβάλλοντος των πολυεθνικών εταιρειών.

Το Nederlands Dans Theater βρίσκεται σταθερά στην κορυφή - εικόνα 3

Ατενίζει το μέλλον. Το NDT Ι έχει στο δυναμικό του 28 χορευτές-σολίστ από όλο τον κόσμο, ηλικίας μεταξύ 24 και 41 ετών, που είναι γνωστοί για την τεχνική αρτιότητα και την απαράμιλλη εκφραστικότητά τους. Η εμβέλειά του ξεφεύγει κατά πολύ από την έδρα του στη Χάγη της Ολλανδίας, καθώς στο ενεργητικό του έχει 600 έργα μεγάλων χορογράφων όπως ο Γίρζι Κιλιάν και ο Χανς φαν Μάνεν. Επίσημοι χορογράφοι του NDT είναι οι Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ, ενώ στους σταθερούς συνεργάτες του συγκαταλέγονται οι Κρίσταλ Πάιτ, Γιόχαν Ίνγκερ, Αλεξάντερ Έκμαν και Μάρκο Γκέκε. Το NDT συνεργάζεται επίσης κατά καιρούς με διακεκριμένους δημιουργούς, όπως οι Γκαμπριέλα Καρίζο, Χόφες Σέχτερ, Σαρόν Εϊγιάλ και Γκάι Μπεχάρ, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει νεοεμφανιζόμενους ταλαντούχους χορογράφους, γεγονός που καθιστά το συγκρότημα πολύτιμο φυτώριο νέων δημιουργών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.