Συγκίνηση για το θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο θρύλος του ελληνικού θεάτρου Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

Συγκίνηση για το θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου

Γιος του σπουδαίου Κεφαλλονίτη μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη και, βέβαια, πατέρας της νέας και ταλαντούχας σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους, παρουσιάζοντας αρχαίο ελληνικό δράμα, νεοελληνικό θέατρο, κλασικά αλλά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ως επίσημος προσκεκλημένος-εκπρόσωπος της χώρας μας. Είναι ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες αριθμητικά παραστάσεις στην Επίδαυρο, εκείνος που, χάρη στην ακάματη ερευνητική του δεινότητα, ανέσυρε από τη λήθη τα άγνωστα αριστουργήματα του κρητικού και επτανησιακού θεάτρου –από τον «Φορτουνάτο» μέχρι τον «Χάση» και έως τον «Αμύντα» που έκανε φέτος το θεατρόφιλο κοινό να γεμίσει ασφυκτικά το Ηρώδειο. Είναι, επίσης, ο μεγάλος δάσκαλος πολλών γενιών ηθοποιών, σκηνοθετών αλλά και θεατρολόγων, καθώς, εκτός από ιδρυτής του ιστορικού Αμφι-θεάτρου και πολυβραβευμένος δημιουργός, υπήρξε κι εκείνος που πρώτος ανέλαβε, το 1991, τη νέο-ιδρυθείσα τότε έδρα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να φτάσει, το 2013, να γίνει Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών και μαζί με τη μούσα του, τη λατρεμένη σύζυγό του και αξέχαστη πρωταγωνίστρια του θεάτρου, Λήδα Τασοπούλου (1953-2005 ) υπήρξαν δυο σημαίνουσες φωνές με ουσιαστική συμβολή στο πνευματικό τοπίο της χώρας…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.

Το Εθνικό Θέατρο συζητάει για το #MeToo

"Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo" είναι το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργανώνει φέτος η πρώτη σκηνή της χώρας, με στόχο να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη.