Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή

Δύο κόσμοι, ο ιστορικός και ο θεατρικός, συνυπάρχουν σε παραστάσεις οι οποίες εστιάζουν ή βασίζονται στη ζωή σημαντικών προσώπων τόσο της πολιτικής όσο και της τέχνης.

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή

Δύο κόσμοι, ο ιστορικός και ο θεατρικός, συνυπάρχουν σε παραστάσεις οι οποίες εστιάζουν ή βασίζονται στη ζωή σημαντικών προσώπων τόσο της πολιτικής όσο και της τέχνης.

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 1
«Ομπίντα, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης, αφού μας μύησε στα μυστικά του σύμπαντος ως νομπελίστας φυσικός Φάινμαν, θα ξεφυλλίσει θεατρικά τις σελίδες της ζωής του αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και μαζί της Ιστορίας του ελληνικού κομουνιστικού κινήματος στην παράσταση «Ομπίντα, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 20/12).

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 2
«Ρόζα Εσκενάζυ. Η βασίλισσα του ρεμπέτικου»

Η Νεφέλη Ορφανού μεταμορφώνεται σε Ρόζα Εσκενάζυ και μας αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητας της χαρισματικής ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού στο έργο «Ρόζα Εσκενάζυ. Η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μέντη, το οποίο σκηνοθετεί ο Αντώνης Λουδάρος στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς - Μουσικοθεατρική Σκηνή.

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 3
«Πού είναι η μάνα σου μωρή»

Στο συγκλονιστικό βιβλίο-μαρτυρία της Δήμητρας Πέτρουλα βασίζεται ο μονόλογος «Πού είναι η μάνα σου μωρή», με τη Βέρα Κρούσκα να διηγείται τις θηριωδίες των Χιτών εναντίον της οικογένειας Πέτρουλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολάρι (Vault).

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 4
«Για την Ελένη»

Μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, η Μαρία Κίτσου, ενσαρκώνει στη σκηνή του Tempus Verum - Εν Αθήναις τη σπουδαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, η οποία εκτελέστηκε από άντρες της Πολιτοφυλακής τον Δεκέμβριο του ’44. Το κείμενο της παράστασης «Για την Ελένη» έγραψε ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 5
«Σοφία Λασκαρίδου»

Τη ζωή της σπουδαίας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, η οποία άνοιξε τις πόρτες της Σχολής Καλών Τεχνών στις γυναίκες καλλιτέχνιδες, θα δούμε στη σκηνή του Θεάτρου 104. Η Νεφέλη Μαϊστράλη, δραστήριο μέλος της ομάδας 4frontal, συναντιέται με τον ρόλο στην παράσταση «Σοφία Λασκαρίδου» που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης.

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 6
«Καμίλ Κλοντέλ: Mudness»

Η Δάφνη Μανούσου μας πρωτοσυστήθηκε πριν από πέντε χρόνια ως μέλος της ομάδας Square και, εκτός από ηθοποιός, είναι και συγγραφέας. Φέτος θα τη δούμε για άλλη μία φορά να υποδύεται τη γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ στην παράσταση «Καμίλ Κλοντέλ: Mudness» του Γιάννη Λασπιά στο Vault.

Τάση: 7 βιογραφίες στη σκηνή - εικόνα 7
«Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην»

Νέος και ωραίος είναι ο θεατρικός Τζέιμς Ντιν που έκανε το ντεμπούτο του με το «Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο». Ο Αγησίλαος Σιούνας έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στην εμφάνισή του για να μοιά­σει στον μυθικό χολιγουντιανό επαναστάτη που βρίσκεται στο επίκεντρο της παράστασης «Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην» του Γιώργου Χρονά στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Περισσότερες πληροφορίες

Καμίλ Κλοντέλ: Mudness

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στη γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ και στην ψυχίατρο Κονστάνς Πασκάλ, οι οποίες δεν συναντήθηκαν ποτέ παρότι έζησαν κι εργάστηκαν στην ίδια πόλη την ίδια χρονική περίοδο

Πού είναι η μάνα σου μωρή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Η επιζήσασα κόρη της οικογένειας Πέτρουλα από τους δολοφόνους Χίτες μιλά για το χαμό και τον ξεριζωμό της οικογένειάς της.

Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το θεατρικό ντεμπούτο του κάνει ο Αγ. Σιούνας, ζωντανεύοντας στη σκηνή ένα από τα πιο αρρενωπά χολιγουντιανά σύμβολα του 20ού αιώνα

Ομπίντα, Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Οι ανθρώπινες στιγμές, τα λάθη και τα αδιέξοδα που οδήγησαν τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη στην αυτοκτονία ξετυλίγονται μέσα από ένα κείμενο που προέκυψε έπειτα από έρευνα ντοκουμέντων και αφηγήσεις του γιου του.

Για την Ελένη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά, επιστρέφει για να αφηγηθεί το «εμφύλιο κύτταρο του θεάτρου, του τόπου, του καιρού της».

Ρόζα Εσκενάζυ. Η βασίλισσα του ρεμπέτικου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση μας ταξιδεύει στη μυθική ζωή της βασίλισσας του ρεμπέτικου τραγουδιού, η οποία βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ελληνικής Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.