Πειραματική Σκηνή του Εθνικού: Έρωτας (και τυραννόσαυροι) στα χρόνια των μνημονίων

Φέτος η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μάλλον θα «ενοχλήσει» για όλους τους καλούς λόγους.

Πειραματική Σκηνή του Εθνικού: Έρωτας (και τυραννόσαυροι) στα χρόνια των μνημονίων

Η επαναλειτουργία της συζητήθηκε πέρυσι για όλους τους λάθος λόγους. Αφορμή η παράσταση «Ισορροπία του Nash», που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα λόγω της αναφοράς της στον Σάββα Ξηρό. Φέτος η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μάλλον θα «ενοχλήσει» για όλους τους καλούς λόγους.

Πειραματική Σκηνή του Εθνικού: Έρωτας (και τυραννόσαυροι) στα χρόνια των μνημονίων - εικόνα 1

Οι διευθυντές της Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης προτείνουν εξίσου τον Ίψεν όσο και τον Καπετανάκη, με ένα ρεπερτόριο που φανερώνει αίσθηση του παρόντος και μαζί πνευματώδες χιούμορ.

Με το φεστιβάλ «Europoly: παραστάσεις για τη Γηραιά Ήπειρο που αλλάζει», σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen προβληματίζονται για το παρόν της Ευρώπης με μετακλήσεις από το εξωτερικό, όπως το «Lessons of leaking» του Dmitij Gawrisch (13-15/1), όπου η γερμανική ομάδα machina eX αποτυπώνει τις ηθικές συγκρούσεις μεταξύ των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών χειρισμών.

Πειραματική Σκηνή του Εθνικού: Έρωτας (και τυραννόσαυροι) στα χρόνια των μνημονίων - εικόνα 2
«Καθαρή πόλη»

Μες σ' αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι οι διευθυντές επαναλαμβάνουν την «Καθαρή πόλη», που συν-σκηνοθέτησαν πέρυσι στη Στέγη (από 22/12), στην οποία πρωταγωνιστούν μετανάστριες που δούλεψαν ή δουλεύουν ως καθαρίστριες στην Ελλάδα.

Θα ακολουθήσει το φεστιβάλ «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων» (20-30/4), με τέσσερις νέες ελληνικές ομάδες να απαντούν στο «τι είναι ο έρωτας επί κρίσης;».

Πειραματική Σκηνή του Εθνικού: Έρωτας (και τυραννόσαυροι) στα χρόνια των μνημονίων - εικόνα 3
Λένα Κιτσοπούλου

Η σεζόν κλείνει με το «Τυραννόσαυροι ΡΕΞ» (από 11/5), το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Καθαρή πόλη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Μια παράσταση με θέμα τον ρατσισμό του «καθαρού» και πρωταγωνίστριες μετανάστριες που δουλεύουν ως καθαρίστριες στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2023

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.