Ελένη Καστάνη: «Ο άνθρωπος καθορίζει τη ζωή του, όχι η μοίρα»

Η Ελένη Καστάνη είναι η «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του Ουίλι Ράσελ σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη. Διαβάστε τις μας είπε λίγο προτού δείτε την παράσταση σε avant premiere στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Άλμα (στις 9/11).

Ελένη Καστάνη: «Ο άνθρωπος καθορίζει τη ζωή του, όχι η μοίρα»

Η Ελένη Καστάνη είναι η «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του Ουίλι Ράσελ σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη. Λίγο προτού δείτε την παράσταση σε avant premiere στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Άλμα (στις 9/11), διαβάστε τι είπε στη Μαρία Κρύου για τα σημεία ταύτισης με την ηρωίδα αλλά και για τους δικούς της κρυφούς πόθους.

Ελένη Καστάνη: «Ο άνθρωπος καθορίζει τη ζωή του, όχι η μοίρα» - εικόνα 1

Σε ποιον ανήκει η ιδέα για τη συνάντησή σας με αυτόν τον ρόλο;
Στον Αλέξανδρο Ρήγα, που έκανε και τη μετάφραση του έργου. Ήμασταν σε περιοδεία με την παράσταση «Χωρίζουμε λέμε» και κάποια στιγμή τον είδα σκεπτικό. Όταν τον ρώτησα τι έχει, μου είπε: «Όσο σε βλέπω να παίζεις σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε τη Σίρλεϊ Βαλεντάιν. Πρέπει να το παίξεις αυτό το έργο, σε αγαπούν πολύ οι γυναίκες και το θέμα είναι πέρα για πέρα γυναικείο».

Έχετε βρει σημεία ταύτισης με τη γυναίκα που ενσαρκώνετε;
Ο εγκλωβισμός της γυναίκας/νοικοκυράς είναι κάτι που ξέρω καλά, οπότε σε ένα βαθμό ταυτίζομαι με την ηρωίδα και τα όσα της συμβαίνουν στο πρώτο μέρος του έργου, όπου βλέπουμε τη Σίρλεϊ, μια γυναίκα άνω των 50, να ζει στην κουζίνα φροντίζοντας την οικογένειά της. Αυτό έχει συμβεί ως ένα βαθμό και σε εμένα. Κι εγώ ως εργαζόμενη μητέρα δεν άφησα στην άκρη μόνο την καριέρα αλλά και την προσωπική μου ζωή. Το σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος καθορίζει τη ζωή του, όχι η μοίρα.

Ελένη Καστάνη: «Ο άνθρωπος καθορίζει τη ζωή του, όχι η μοίρα» - εικόνα 2

Τι ώθησε τη Σίρλεϊ να ξαναδεί τη ζωή της;
Ο εγκλωβισμός της καθημερινότητας. Παντρεύτηκε από έρωτα, αλλά στην πορεία η σχέση με τον άντρα της οδηγήθηκε σε τέλμα, χάθηκε ο έρωτας και ήρθε η συνήθεια. Η ίδια, θέλοντας να ξεφύγει από το «κλουβί» της, έδωσε στον εαυτό της μια μεγάλη ευκαιρία να ανανεωθεί μέσα από ένα ταξίδι. Ήρθε σε ένα ελληνικό νησί και απολάμβανε τη θέα στη θάλασσα κι ένα ποτήρι κρασί. Κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο μακρινό για μια Βρετανίδα. Στο τέλος, περιμένοντας τον άντρα της, μονολογεί: «Χρειάζεται να κάνει λίγο διακοπές, να τον δει λίγο ο ήλιος, να κάνει μια βουτιά στα βαθιά νερά, να κοιτάξει το πέλαγος και να καταλάβει». Έχει τρομερή ενέργεια το ελληνικό τοπίο. Η αύρα της θάλασσας είναι κάτι σαν εξαγνισμός για τον άνθρωπο και αυτό λείπει στους Ευρωπαίους. Απομυζούν, εκμεταλλεύονται τη χώρα μας, αλλά εδώ έρχονται για να πάρουν δυνάμεις κι ενέργεια.

Ονειρεύεστε ποτέ να φύγετε μακριά απ’ όλα;
Θέλω να κάθομαι σε μια ξαπλώστρα και να βλέπω τη θάλασσα. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σητεία, αυτό το υπέροχο μέρος που έχει μείνει ακόμη παρθένο. Η επιθυμία μου είναι να κάθομαι και να χαίρομαι τη φύση και τη θάλασσα. Φτιάχνω ένα σπίτι στον Ξηρόκαμπο κι εκεί θέλω να περάσω τα γεράματά μου.

Πληροφορίες για να κερδίσετε προσκλήσεις για την avant premiere στις 9/11 στο τεύχος του αθηνοράματος που κυκλοφορεί στις 3/11.

Περισσότερες πληροφορίες

Σίρλεϋ Βαλεντάιν

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 120 '

Μια πενηντάρα Βρετανίδα κάνει την επανάστασή της απέναντι σε όσα την καταπίεζαν και με φόντο το γαλάζιο των ελληνικών νησιών κάνει την ενδοσκόπησή της

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.