Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out

Η Μαρία Κρύου κάνει focus στις παραστάσεις-υποψήφια sold out που θα φιλοξενήσει το Ηρώδειο αλλά και στις παραγωγές που θα ξεκινήσουν –νωρίτερα ίσως από άλλες χρονιές– τη νέα θεατρική σεζόν. Οργανωθείτε!

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out

Οι θίασοι είναι έτοιμοι να αναθερμάνουν τη σχέση τους με το αθηναϊκό κοινό. ­Κάποιοι συνεχίζουν με φόρα τις περιοδείες στα ανοιχτά θέατρα και κάποιοι μηδενίζουν το κοντέρ και κάνουν εκκίνηση σε κλειστά θέατρα της πόλης. Η Μαρία Κρύου κάνει focus στις παραστάσεις-υποψήφια sold out που θα φιλοξενήσει το Ηρώδειο αλλά και στις παραγωγές που θα ξεκινήσουν –νωρίτερα ίσως από άλλες χρονιές– τη νέα θεατρική σεζόν. Οργανωθείτε!

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out - εικόνα 1

Ηρώδειο και μεγάλες παραστάσεις πάνε μαζί. Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε επίσημα το πρόγραμμα των παραχωρήσεων του Ηρωδείου (πριν από δύο μήνες) μέχρι και σήμερα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και αυτό γιατί η οικονομική αμηχανία έκανε τους Έλληνες παραγωγούς αρκετά φειδωλούς στην επιλογή και την παρουσίαση διεθνών μπαλετικών ή θεατρικών παραγωγών. Ελπίζουμε να φανούν πιο «γενναίοι» το χειμώνα. Υπάρχει, πάντως, μια γαλλική παραγωγή που θα φέρει ευρωπαϊκό αέρα στο Ηρώδειο. Πρόκειται για το οπτικοακουστικό­ θέαμα Piaf the show, το οποίο αφηγείται –μέσα από τη θεατράλε ερμηνεία της Αν Καρέρ, ενός από τα λαμπρότερα ταλέντα της σύγχρονης γαλλικής σκηνής– στιγμές από το έργο και τη ζωή της Γαλλίδας ντίβας Εντίθ Πιαφ: από τον υπόκοσμο και τα κακόφημα μπαρ της Μονμάρτρης μέχρι τη μεγαλοπρεπή σκηνή του Οlympia Hall. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» και θα ανεβεί για μία και μόνο βραδιά (28/9).

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out - εικόνα 2

Ηρώδειο είναι ένα θέατρο μεγάλης κλίμακας, φτιαγμένο για το ευρύ κοινό και με πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Είναι μοναδική εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση από τα σκαλοπάτια του ρωμαϊκού ωδείου, γι’ αυτό όσοι δεν καταφέρατε να ταξιδέψετε μέχρι το θέατρο του Πολύκλειτου στην Επίδαυρο για να δείτε κάποιες από τις πιο απαιτητικές και πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού κλείστε οπωσδήποτε θέση στο Ηρώδειο. Εδώ, στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, θα δούμε παραστάσεις που καταχειροκροτήθηκαν ή άναψαν φωτιές, αλλά περιμένουν και τη δική σας ετυμηγορία.

Όπως για παράδειγμα η πολυσυζητημένη –κυρίως για τη σκηνοθεσία της– Ορέστεια διά χειρός Γιάννη Χουβαρδά. Στη μοναδική σωζόμενη τριλογία της αρχαιότητας («Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες») ο γνωστός σκηνοθέτης, καθοδηγώντας έναν θίασο ολκής (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Νίκος Ψαρράς, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.), τοποθέτησε τη δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου και από εκεί… σε ένα φουτουριστικό σύμπαν ιδανικών πολιτειών (7/9).

Έπειτα από λίγες ημέρες (12/9) ο Λιθουανός διακεκριμένος σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις από το Βίλνιους, προασπιστής του θεάτρου της πολιτικής οντολογίας, έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με την ομάδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και την τραγωδία του Αισχύλου Επτά επί Θήβας. Το ρόλο του Ετεοκλή κρατά ο Γιάννης Στάνκογλου, του Πολυνείκη ο Χρίστος Στυλιανού, η Νάντια Κοντογιώργη ερμηνεύει την Αντιγόνη και η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη.

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out - εικόνα 3

Μια ισχυρή ερμηνευτική τριανδρία, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, πρωταγωνιστεί στον Πλούτο, την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη (14/9). Ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία και τη διασκευή της παράστασης, συνέδεσε –με αφορμή τον αγώνα ανάμεσα στον Πλούτο και στην Πενία για την κυριαρχία της πόλης της Αθήνας– το έργο με απολύτως επίκαιρες καταστάσεις και πρόσωπα.

Αμέσως μετά θα ανεβούν στο Ηρώδειο δύο από τις τρεις καλοκαιρινές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Ο ελληνο­ρωσικός Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, μια συμπαραγωγή του ιστορικού Θεάτρου Βαχτάνγκοφ με το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας και σύνθεση των χορικών από τον Παντελή Αμπαζή, αποδεικνύει το μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που έχουν αυτές οι θεατρικές συμπράξεις. Οι Ρώσοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στα επεισόδια του έργου, τα διαλογικά μέρη και τους κομμούς στη γλώσσα τους, ενώ ο Χορός, ο οποίος που αποτελείται από Έλληνες ηθοποιούς, ερμηνεύει τις παρόδους και τα στάσιμα στα ελληνικά (22/9).

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out - εικόνα 4

Τολμηρή, «γυμνή», ριζοσπαστική, με τη συνοδεία πιάνου, έξω από τις συμβάσεις που συνηθίζονται στον Αριστοφάνη, η επαναστάτρια Λυσιστράτη του Μιχαήλ Μαρμαρινού, με μπροστάρισσα τη Λένα Κιτσοπούλου, θέλει τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τα ηνία της πολιτικής. Ετερόκλητος, αλλά εξαιρετικός ο θίασος που την πλαισιώνει: Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Δροσάκη, Αθηνά Μαξίμου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής, Λένα Παπαληγούρα, Αγλαΐα Παππά (24/9).

Μαζί με τις προαναφερθείσες παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων θα περίμενε κάποιος να δει στο Ηρώδειο και τους αριστοφανικούς Όρνιθες του Νίκου Καραθάνου, την παράσταση που κατέβασε την αυλαία του φεστιβάλ λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή της παράστασης, αποφάσισε μετά το sold out της Επιδαύρου να ανεβάσει την παράσταση για πέντε ακόμη (sold out από τη δεύτερη κιόλας ημέρα προπώλησης) βραδιές (17-18, 21-23/9) στο κτίριό της στη Λεωφόρο Συγγρού.

Έτσι οι εξωτικοί «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου θα στήσουν το βασίλειό τους στη σκηνή της Στέγης, σε μια παράσταση με πολύ γέλιο και… δάκρυ αλλά κι ένα ζηλευτά δεμένο πρωταγωνιστικό team: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νατάσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου κ.ά.

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out - εικόνα 5

Η πόρτα του Ηρωδείου είναι βέβαια ανοιχτή και για άλλες –εξωφεστιβαλικές– παραστάσεις, που συνεχίζουν να είναι sold out παρότι παίζονται εδώ και πολύ καιρό. Όπως για παράδειγμα ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ, που συνεχίζει να συγκινεί τους θεατές. Ο ήρωας του Εντμόν Ροστάν έγινε ρόλος ζωής για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος δίνει το δικό του ρεσιτάλ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με συμπρωταγωνίστρια αυτό το καλοκαίρι τη Δήμητρα Ματσούκα (15/9).

Συγκίνηση προσφέρει και η ιστορία που ακούγεται στο θέατρο τραγουδιών 9:05 (εννέα και πέντε), σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου κι ερμηνευτές τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Χρήστο Θηβαίο. Η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, διότι συνδέει το ελληνικό τραγούδι τόσο με τη συλλογική μας μνήμη όσο και με τις προσωπικές μας ιστορίες (30/8).

Θεατρικός Σεπτέμβριος: 11+1 υποψήφια sold out - εικόνα 6

Είναι λίγο πρώιμο να ευχηθούμε καλή σεζόν; Μάλλον όχι, αφού ο Σεπτέμβριος θα φέρει αρκετές­ παραστάσεις στα κλειστά θέατρα της Αθήνας. Σταθερό sold out η βραβευμένη παράσταση-φαινόμενο Μεγάλη χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, η οποία επιστρέφει με πρωταγωνιστές τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμο Μουμούρη, Δημήτρη Μοθωναίο, Σμαράγδα Σμυρναίου (28/9). Οι προπωλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στο Πορεία και είναι βέβαιο πως πριν από την πρεμιέρα θα σχηματιστούν και πάλι ουρές έξω από το θέατρο, οπότε σπεύσατε.

Άλλη μία επιτυχημένη παράσταση που γοήτευσε τους θεατρόφιλους τον περασμένο χειμώνα και τώρα επαναλαμβάνεται είναι Ο αδαής και ο παράφρων του Τόμας Μπέρνχαρντ. Το επιτυχημένο αουτσάιντερ της Πειραματικής Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο σκηνοθέτησε ο Γιάννος Περλέγκας, θα παιχτεί μόνο για λίγες ημέρες στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με πρωταγωνιστές τους Ανθή Ευστρατιάδου, Γιάννη­ Καπελέρη, Χρήστο Μαλάκη και Γιάν­νο Περλέγκα (8-11 & 13-17/9). Σημειώστε, μάλιστα, ότι στις 8 και στις 13-15/9 θα υπάρχουν και αγγλικοί υπέρτιτλοι.

Τέλος, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα στις 19/9, ενώ έχει ήδη αποφασίσει να ανοίξει το θέατρο της οδού Φρυνίχου με το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου (22-25/9). Πρόκειται για μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, η οποία άνοιξε στις 15/1/2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσ­λαβ της Πολωνίας, ενώ θα εγκαινιάσει και στις 18/10/2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί και πάλι εκεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.