H Τρίσα Μπράουν στο Dancing Athens της Στέγης

Υπομονή μέχρι τις 1 και 2 Οκτωβρίου. Τότε θα δούμε την ομάδα της πρωτοπόρου του μεταμοντέρνου χορού Τρίσα Μπράουν στο ΕΜΣΤ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Dancing Athens της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

H Τρίσα Μπράουν στο Dancing Athens της Στέγης

Ο χορός δεν ήταν ποτέ αποκομμένος από την εποχή του. Τη δεκαετία του 1960, την εποχή των εξεγέρσεων στο Μπέρκλεϊ, της άνθησης του φεμινισμού, των δικαιωμάτων των εγχρώμων μια ομάδα χορευτών πειραματισμών καθιέρωσαν τον πρώτο εναλλακτικό χώρο για παραστάσεις, της Judson Church στο Μανχάταν και ένα μικρό στούντιο του Μερς Κάνινγχαμ έγινε το σημείο συνάντησης για τους ανήσυχους εκφραστές της χορευτικής τέχνης. Η Τρίσα Μπράουν ήταν μια από αυτούς και σήμερα είναι γυκαίκα-θρύλος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεταμοντέρνου χορού στην Αμερική. Οι πρώτες της χορογραφίες μεταξύ 1965-1970 έγιναν πάνω σε στέγες ή σε προσόψεις κτιρίων στη συνέχεια ανέβηκε στη θεατρική σκηνή και κατέπληξε. Υπάρχουν πολλά ελκυστικά στοιχεία που τη διαφοροποιούν από άλλους χορογράφος. Ωστόσο αυτό που κατά καιρούς έχει δηλώσει η ίδια ότι την διαφοροποιεί είναι «η συνύπαρξη σχεδίου και κίνησης στον χορό».

H Τρίσα Μπράουν στο Dancing Athens της Στέγης - εικόνα 1

Η παράσταση «In Plain Site» που θα δούμε στο ΕΜΣΤ (1, 2/10) από την ομάδα της θα μας δώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα γα τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει το σώμα μέσα στον χώρο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για το φεστιβάλ Dancing Athens της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του οποίου θα παιχτεί η παράσταση. Σας μεταφέρουμε όμως τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας από το πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: « Η Τρίσα Μπράουν, πρωτοπόρος του κινήματος του μεταμοντέρνου χορού, συμμετέχει στο εναρκτήριο φεστιβάλ της Στέγης Dancing Athens που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε δημόσιους χώρους σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά. Η ομάδα της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας χορογράφου θα παρουσιάσει στο ΕΜΣΤ το ‘In Plain Site’, ένα κολλάζ από αποσπάσματα εμβληματικών έργων των τελευταίων πενήντα ετών. Η ιδιότυπη αυτή αναδρομική παρουσίαση θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ειδικά για τους νέους χώρους του, αποτελώντας ένα φόρο τιμής στην ριζοσπαστική δουλειά της χορογράφου, η οποία τη δεκαετία του 1970 έβαλε τον χορό στην καθημερινότητα της πόλης».

Περισσότερες πληροφορίες

In Plain Site

  • Χορευτική performance
  • Διάρκεια: 60 '

Η ομάδα της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας χορογράφου θα παρουσιάσει ένα κολλάζ από αποσπάσματα εμβληματικών έργων των τελευταίων πενήντα ετών. Με αυτή την παράσταση, η ομάδα συμμετέχει στο εναρκτήριο φεστιβάλ της Στέγης Dancing Athens

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
29/09/2022

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.

Ματωμένα χώματα

Χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις ή να καινοτομεί, η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη πάνω στο εμβληματικό μυθιστόρημα καταφέρνει να επιβληθεί χάρη στο νεύρο, το δυναμισμό και τον ωραίο θίασο.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης - Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον "Αμπιγιέρ"

Στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη ανεβαίνουν οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί τον Δεκέμβριο στο έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Γιώργος Κουτλής: "Με τρομάζει το πώς έχει φτιαχτεί μία κοινωνία που έχει ολόκληρες γενιές ματαιωμένων ανθρώπων"

Μετά το "Παίζοντας το θύμα", ήρθαν "Οι Παίχτες", το "Talk Show", το "Όνειρο ενός γελοίου" και ο "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" που εκτόξευσαν τον Γιώργο Κουτλή στην επιτυχία μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Πώς έφτασε στο θέατρο, τι ετοιμάζει και τι του αρέσει εκτός θεατρικής σκηνής;

Το Σινέ Φιλίπ... αλλιώς

Στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με χορό, μουσική, βιβλίο με σκοπό την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Συνεχίζεται το 10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Όλα όσα θα δούμε το τελευταίο πενθήμερο του πρωτότυπου θεατρικού φεστιβάλ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό.