2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ

Το 2o International Avaton Comedy Festival, που ανοίγει αυλαία στις 16/6, φέρνει στη σκηνή του Άβατον κορυφαίους του είδους από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία με στόχο να γελάσουμε… πολυεθνικά.

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ

Το 2o International Avaton Comedy Festival, που ανοίγει αυλαία σήμερα 16/6, φέρνει στη σκηνή του Άβατον κορυφαίους του είδους από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία με στόχο να γελάσουμε… πολυεθνικά. Για να πάτε καλά προετοιμασμένοι, το «α» ζήτησε από επτά κωμικούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ να μας δώσουν τα δικά τους Do και Dont’s αλλά και το λεξικό του κωμικού αυτοσχεδιασμού.

«Όλοι μας θέλουμε να γελάσουμε. Όμως το χιούμορ είναι υποκειμενικό και ο καθένας μας γελάει με διαφορετικά πράγματα», τονίζουν οι Λάμπρος Φισφής και Δημήτρης Μακαλιάς, καλλιτεχνικοί διευθυντές του Avaton International Comedy Festival. Για το λόγο αυτό, στη φετινή γιορτή που θα μας ενώσει με στόχο το γέλιο, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, τις ηλικίες και τις οικονομικές δυνατότητες. Γνωρίστε μερικούς από τους συμμετέχοντες και μάθετε τα Do και Dont’s που θέτουν για τις παραστάσεις τους.

Γιώργος Χατζηπαύλου - «Σχεδόν 40»

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 1

Από τους πρώτους διδάξαντες, σε νεαρή ηλικία ανακάλυψε πόσο αναζωογονητική είναι αυτή η μορφή διασκέδασης.
Do: Απαντήστε στον κωμικό αν σας ρωτήσει κάτι – σκοπός του είναι να προχωρήσει στο επόμενο κείμενο κι όχι να σας φέρει σε δύσκολη θέση.
Dont’s: Μην απαντήσετε στο κινητό αν χτυπήσει, γιατί ο κωμικός θα αλλάξει σκοπό κι αντί να πάει στο επόμενο κείμενο, θα περάσει δεκαπέντε λεπτά μαζί σας.

Λάμπρος Φισφής - «Δες το Θετικό»

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 2

Για τον ίδιο η stand-up κωμωδία δεν είναι απλά ένα αντίδοτο στην κρίση, αλλά η τέχνη τού να κάνεις τους ανθρώπους να γελάνε, ενθαρρύνει τη διάδραση και το λεκτικό παιχνίδι.
Do: Πιείτε κάτι. Όσο πιο πολύ πίνετε, τόσο πιο αστείοι γινόμαστε.
Dont’s: Μην πιείτε πάρα πάρα πολύ, γιατί τότε θα γίνετε εσείς οι αστείοι.

Γιάννης Σαρακατσάνης - Special guest

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 3

Προσκεκλημένος της ομάδας του Κωμικού Μπουμ, γιορτάζει μαζί με τους συνεργάτες του σε ένα επετειακό show με αγαπημένες επιτυχίες.
Do: Να πάτε νωρίς να βγάλετε το εισιτήριό σας και να πιάσετε θέση. Αφ’ ενός, γίνεται χαμός και δεν θα θέλετε να μείνετε απ’ έξω. Αφ’ ετέρου, μιλάμε για το πιο fun κοινό, στο καλοκαιρινό Γκάζι. Είναι ό,τι πρέπει για γνωριμίες!
Dont’s: Μη νομίζετε ότι επειδή είδατε τον Louis C.K. ή τον Eddie Izzard στο Υoutube, έχετε άποψη για το ελληνικό stand-up! Ελάτε στο International Avaton Comedy Festival με ανοιχτό μυαλό και το θέαμα θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία σας.

Matt Kirshen - «Live in Greece»

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 4

Ο Άγγλος καλλιτέχνης-φαινόμενο που έχει παίξει σε περισσότερες από 15 χώρες και έχει εμφανιστεί στο Last Comic Standing, στο Comedy Central και στον Jimmy Fallon έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Do: Καθίστε μπροστά. Θα «παίξω» μαζί σας, κι είναι καλύτερο να βρίσκεστε κοντά.
Dont’s: Μην καθίσετε τόσο μπροστά ώστε να είστε πάνω στη σκηνή. Αυτός είναι ο χώρος μου.

Ζήσης Ρούμπος - Κωμικό Μπουμ

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 5

Μαζί με τους συνεργάτες του επιδίδονται σε κωμικούς αυτοσχεδιασμούς χωρίς κανόνες και χωρίς αναστολές αλλά με πολλά διαδραστικά παιχνίδια και τραγούδια, με γρήγορες εναλλαγές.
Do: Γελάστε δυνατά. Μην ντρέπεστε. Κανένας κωμικός δεν έκανε καριέρα με το να κάνει τους άλλους να μειδιάσουν.
Dont’s: Μη συμπληρώνετε τα αστεία που ακούγονται με δικές σας νότες χιούμορ. Αν πιστεύετε ότι είστε πιο αστείος από αυτόν που είναι πάνω στη σκηνή, απλώς θυμηθείτε ποιος από τους δύο έχει πληρώσει εισιτήριο.

Μιχάλης Μαθιουδάκης - «Όλο Λάθος»

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 6

Ολοκαίνουργια stand-up κωμωδία που μιλάει για τα εντυπωσιακά ανθρώπινα λάθη, τα οποία όταν συμβαίνουν η καθημερινότητα αποκτάει ξανά νόημα.
Do: Αν περνάτε καλά, γελάστε δυνατά και με την καρδιά σας, η δική σας εξωστρέφεια και το γέλιο σας είναι το καύσιμό μας.
Dont’s: Όταν σας αρέσει ένα αστείο που ακούσατε, δεν είναι ανάγκη να σχολιάσετε εκείνην τη στιγμή το κατά πόσον ισχύει ή όχι. Δεν έχετε έρθει για να συμφωνήσουμε, έχετε έρθει για να γελάσετε.

Βob Μaclaren - «World Tour»

2o International Avaton Comedy Festival: τα do's and don'ts του πιο σπιντάτου stand-up φεστιβάλ - εικόνα 7

Λακωνικός και από τους πιο εκφραστικούς story-tellers της Νέας Ζηλανδίας με θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά guests σε όλες τις ηπείρους.
Do: Γελάστε, συνειδητοποιήστε ότι είναι σάτιρα και φέρτε μαζί τη φιλενάδα σας.
Dont’s: Μη φέρετε μαζί σας την Άνγκελα Μέρκελ και μην παρεξηγηθείτε αν μπερδέψω τη Μαρία Κάλλας με την Έλενα Παπαρίζου.

Το λεξικό της stand-up comedy

Improv comedy: Το είδος κωμωδίας όπου μια ομάδα αυτοσχεδιάζει μια παράσταση χωρίς σενάριο χρησιμοποιώντας τις ιδέες που της δίνει το κοινό.
Stand-up comedy: Το είδος κωμωδίας όπου ένας κωμικός παρουσιάζει ένα μονόλογο με σενάριο μιλώντας στο κοινό χωρίς την ύπαρξη του θεατρικού «τέταρτου τοίχου».
MC ή Master of ceremonies: Ο παρουσιαστής της βραδιάς.
Setup: To κομμάτι του κειμένου που χρησιμοποιείται για να στηθεί ένα αστείο.
Punchline: Το κομμάτι του κειμένου που κάνει το κοινό να γελάσει.
Callback: Ένα αστείο που αναφέρεται σε αστείο που έχει γίνει νωρίτερα στην παράσταση και παρουσιάζεται συνήθως σε διαφορετικό πλαίσιο.
Killed: Όρος που χρησιμοποιούν οι κωμικοί όταν κάνουν καλή παράσταση.
Died: Όρος που χρησιμοποιούν οι κωμικοί όταν δεν πάει καλά η παράσταση.
LPM ή Laughs per minute: Ο αριθμός γέλιων που έχει μια παράσταση ανά λεπτό.
One-liner: Ένα αστείο που αποτελείται από μια-δυο προτάσεις.
Open mic: Βραδιές stand-up comedy στις οποίες όποιος θέλει έχει πέντε λεπτά για να δοκιμάσει το stand-up comedy.

Περισσότερες πληροφορίες

2ο Avaton international comedy festival

  • Stand up show

Την Πέμ. 16/6 Stand Up Science, «Science Reactor» (7.30 μ.μ.), Γιώργος Χατζηπαύλου, «Σχεδόν 40» (9.40 μ.μ.). Την Παρ. 17/6 Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, «Double Bill» (7.30 μ.μ.), Matt Kirshen, «Live in Greece» (9.30 μ.μ.), «Raw + Set List» (11.30 μ.μ.). Το Σάβ. 18/6 Μιχάλης Μαθιουδάκης, «Όλο Λάθος» (7.30 μ.μ.), Λάμπρος Φισφής, «Δες το Θετικό» (9.30 μ.μ.), Κωμικό ΜΠΟΥΜ, «Greatest Hits» (11.30 μ.μ.). Την Κυρ. 19/6 Follow The White Rabbit, «Στη Γέφυρα» (5 μ.μ.), Δημήτρης Μακαλιάς, Μίνως Θεοχάρης, «Smiley» (7.30 μ.μ.), «Bob Maclaren - World Tour» (9.30 μ.μ.), «Κωμικό» (11.30 μ.μ.). Δευτ. 20/6 Δημήτρης Δημόπουλος, Αλέξανδρος Χαριζάνης, «Καλούτσικο» (7.30 μ.μ.), Κωμικό ΜΠΟΥΜ, «Greatest Hits» (9.30 μ.μ.), «90 Second Comedy» (11.30 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Γιώργος Κουτλής στο Εθνικό με άπαιχτο αστυνομικό θρίλερ παραλόγου

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο "Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ" του σύγχρονου διακεκριμένου συγγραφέα Ντιμίτρι Ντανίλοφ με τους Δημήτρη Ήμελλο και Άρη Μπαλή στον θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Τα "Πρωτοσέλιδα" του 1922 σε μια παράσταση για την Μικρασιατική Καταστροφή

Η ομάδα της Baumstrasse παρουσιάζει ένα νέο έργο που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ερωτήματα που γέννησε η καταστροφή του 1922.

Γρηγόρης Βαλτινός: "Το "Da" είναι μια μέθοδος ζωής"

Ένα έργο που γλυκαίνει την ψυχή είναι το αυτοβιογραφικό "Da" του Χιού Λέοναρντ. Μας το επιβεβαιώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, o οποίος ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας στο Ιλίσια (από 8/10).

"Lebensraum": Ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη

Το επίκαιρο έργο του Θανάση Τριαρίδη που εμπνέεται από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Faust.

Το Μικρό Εθνικό συζητά στην διημερίδα "Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία"

Το εφηβικό θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο" στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.