Λόρκα κάτω από την Ακρόπολη

«Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Λόρκα, στην αλμοδοβαρικής πνοής σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι, παίζεται σε μια υπέροχη θεατρική αυλή.

Λόρκα κάτω από την Ακρόπολη

«Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» στην αλμοδοβαρικής πνοής σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι πρωτοπαίχτηκε πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος, έχει επανακάμψει, με αλλαγές στη διανομή αλλά σταθερά στη μοναδική θεατρική αυλή της Πλάκας, το Βρυσάκι. Σαν μια βαλκανική τραγωδία, αλλά με αλμοδοβαρικό αέρα «διάβασε» το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ.Γ. Λόρκα ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Ένκε Φεζολάρι. Και ανεβάζει την ανδαλουσιανή ποιητική τραγωδία σε μία από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας, το Βρυσάκι. Η υπόθεση θέλει την 60χρονη Μπερνάρντα να επιβάλλει, μετά την κηδεία του συζύγου της, στις πέντε κόρες της πολυετή κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε αυτό το πνιγηρό σπίτι όμως θα εισβάλει κάποια στιγμή ο έρωτας και θα τα ανατρέψει όλα…

«Αυτό το καλοκαίρι, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ένας χρόνος μετά το Δημοψήφισμα» επισημαίνει ο σκηνοθέτης και συνεχίζει: «Επέτειοι που μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά τίποτα δεν είναι όπως παλιά: σε μια ισχνή δημοκρατία, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. …Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του '36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2016. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο.»

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Μαυρέα, Μαρία Σκαφτούρα, Δήμητρα Κολλά, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αγάπη Παπαθανασιάδου, Βέφη Ρέδη, Φρύνη Θετάκη, Ξανθή Κρανίδη.

Περισσότερες πληροφορίες

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το συναρπαστικό πορτρέτο μιας δεσποτικής γυναίκας, η οποία κρατά έγκλειστες τις κόρες της λόγω πένθους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

80 χρόνια γιορτάζει το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Αυτό είναι το ρεπερτόριο της σεζόν 2022-23

Η Μαριάννα Κάλμπαρη ανακοίνωσε με πνεύμα ανανέωσης και βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον το πρόγραμμα παραστάσεων κι όχι μόνο που μας επιφυλάσσει την ιδιαίτερη φετινή χρονιά το Θέατρο Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
05/10/2022

Tο ελληνικό θεάτρο στην εποχή του #MeToo

Παρακολουθήσαμε την ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου.

Τι θα δούμε φέτος στο Θέατρο Πρόβα;

Καμπανέλλης, ένα μονόπρακτό του Κώστα Μουρσελά και θέατρο για παιδιά στο φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου της Μαίρης Ραζή.

"Τα όρια": Η Εβίτα Παπασπύρου σε ένα ερμηνευτικό στοίχημα

Στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί παρουσιάζεται ο μονόλογος-πρόκληση των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ, σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη, για τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πρεμιέρα για την "Βαθιά γαλάζια θάλασσα" του Τέρενς Ράτιγκαν στο Αγγέλων Βήμα

Ανεκπλήρωτες επιθυμίες, τη μοναξιά, τη συναισθηματική στέρηση και το καταπιεσμένο πάθος των συμβάσεων και των κοινωνικών πιέσεων έρχονται στο φως υπό τη σκηνοθετική ματιά του Αλέξιου Κοτσώρη.

3 λόγοι για να δείτε τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού"

Ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" είναι μία από τις sold out παραστάσεις της περσινής θεατρικής χρονιάς και επιστρέφει στο Γκλόρια. Αυτοί είναι οι λόγοι για να τους οποίους αξίζει να την δείτε.

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τη Σοφία Βέμπο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Ελληνική Συμφωνιέτα παρουσιάζει την παράσταση "Σοφία" σε σκηνοθεσία Σοφίας Καψούρου.