Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων»

«Επανεκκίνηση»! Με αυτό το σύνθημα ξεκινά το 15o Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (1-14/6). Ο πρόεδρος του σωματείου και στυλοβάτης του φεστιβάλ Πέτρος Γάλλιας μίλησε στη Μαρία Κρύου για το θεσμό αλλά και για το status quo του χορού στην Ελλάδα.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων»

«Επανεκκίνηση»! Με αυτό το σύνθημα ξεκινά το 15o Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (1-14/6). Ο πρόεδρος του σωματείου και στυλοβάτης του φεστιβάλ Πέτρος Γάλλιας μίλησε στη Μαρία Κρύου για το θεσμό αλλά και για το status quo του χορού στην Ελλάδα.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 1

Πόσες ομάδες συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ;
Σαράντα πέντε στις παραστάσεις της Αθήνας και δώδεκα στης Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν χορογράφοι όλων των γενιών και αισθητικών κατευθύνσεων και παρουσιάζονται κυρίως έργα της φετινής σοδειάς, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν το 2016. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον του φεστιβάλ μας είναι ότι καταξιωμένοι χορογράφοι και δάσκαλοι συνυπάρχουν και μοιράζονται τη σκηνή με νεότερους δημιουργούς, ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενους.

Υπήρξαν και εποχές που η συσπείρωση των χορογράφων δεν ήταν τόσο μεγάλη. Κάτι έχει αρχίσει ν’ αλλάζει;
Στα δεκαπέντε χρόνια του φεστιβάλ υπήρξαν δυσκολίες, προβλήματα και κάποιες γκρίνιες. Ό,τι συναντάμε στο δρόμο μας είναι θεμιτό και όλα μάς θωρακίζουν και μαθαίνουμε. Το σημαντικό είναι ότι ποτέ και κανένας δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητα και την προσφορά του φεστιβάλ που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν δώδεκα ομάδες και φέτος σαράντα πέντε!

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 2

Τι διδαχτήκατε τα χρόνια που είστε επικεφαλής του σωματείου και του φεστιβάλ;
Οι συνάδελφοι με τιμάνε και με εμπιστεύονται στο τιμόνι του σωματείου 16 ολόκληρα χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2000. Μια ζωή! Νιώθω τις αγωνίες τους, σχεδόν προαισθάνομαι τις ανάγκες τους. Αφουγκράζομαι τα θέματά τους. Νιώθω λίγο μπαμπάς τους… Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα πόσο όμορφο είναι να αγωνίζεσαι για ένα κοινό όραμα.

Ποιες καινοτομίες υπάρχουν στο φεστιβάλ φέτος;
Εντάξαμε στο πρόγραμμα μια σειρά σεμιναρίων, διαλέξεων και προβολών που θα δοθούν δωρεάν στους χώρους του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» σε χορευτές και σπουδαστές.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 3

Μπορείτε να ξεχωρίσετε την πιο δυνατή στιγμή του φετινού φεστιβάλ;
Πιστεύω ότι κάθε μέρα, κάθε ομάδα, κάθε χορογράφος με τους συνεργάτες του θα προσφέρουν στον κόσμο κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο. Δυνατή στιγμή για μένα είναι όταν, στο τέλος κάθε έργου, βλέπω τη χαρά της εκπλήρωσης στα μάτια των συναδέλφων, στα ιδρωμένα, ίσως κουρασμένα αλλά γεμάτα φως σώματα των χορευτών μας και βέβαια στο χειροκρότημα του κόσμου που επικοινώνησε με τα έργα μας.

Κάτω από ποιο οικονομικό καθεστώς πραγματοποιείται το φεστιβάλ; Ποιος πληρώνει για τη δημιουργία των παραγωγών;
Το φεστιβάλ μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και λειτουργεί με όρους συνεργασίας. Το σωματείο καλύπτει τα έξοδα διαφήμισης, επικοινωνίας, έντυπα κ.λπ. Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» προσφέρει τους χώρους του, το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή. Η κάθε ομάδα χρηματοδοτεί την παραγωγή της και εισπράττει τα εισιτήρια. Το σωματείο δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από τα έργα. Το μεγάλο κέρδος του είναι να βλέπει να ανθίζουν οι χορογράφοι και οι χορευτές του. Πάντα βέβαια υπάρχουν προβλήματα που μας απασχολούν αλλά προσπαθούμε να κοιτάζουμε πέρα από αυτά. Ο χορός ποτέ δεν υπήρξε ευνοημένος από τις κυβερνήσεις και τις επιχορηγήσεις, όταν αυτές υπήρχαν… Ωστόσο οι ομάδες που προσκαλούνται να παρουσιάσουν τα έργα τους στο εξωτερικό κερδίζουν το σεβασμό, τις καλύτερες κριτικές και την αποδοχή του κόσμου.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 4

Ποιο είναι το μέλλον του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα;
Ονειρευόμαστε ένα χώρο, ένα αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο που ο χορός και όλοι εμείς, οι άνθρωποί του, θα νιώθουμε σπίτι μας. Όσο γεννιούνται πλάσματα που χαρίζουν το πάθος τους, την ενέργειά τους και τη δύναμή τους στην τέχνη μας, δεν φοβάμαι το μέλλον του χορού… Πουθενά, ούτε και στην Ελλάδα που, από κρατικής πλευράς, σχεδόν διώκεται όλα αυτά τα χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες

15o Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων-«Επανεκκίνηση»

  • Φεστιβάλ

Με 45 συμμετοχές στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες χορογράφοι πρωταγωνιστούν με τις παραστάσεις τους στη μεγάλη γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.