Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων»

«Επανεκκίνηση»! Με αυτό το σύνθημα ξεκινά το 15o Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (1-14/6). Ο πρόεδρος του σωματείου και στυλοβάτης του φεστιβάλ Πέτρος Γάλλιας μίλησε στη Μαρία Κρύου για το θεσμό αλλά και για το status quo του χορού στην Ελλάδα.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων»

«Επανεκκίνηση»! Με αυτό το σύνθημα ξεκινά το 15o Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (1-14/6). Ο πρόεδρος του σωματείου και στυλοβάτης του φεστιβάλ Πέτρος Γάλλιας μίλησε στη Μαρία Κρύου για το θεσμό αλλά και για το status quo του χορού στην Ελλάδα.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 1

Πόσες ομάδες συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ;
Σαράντα πέντε στις παραστάσεις της Αθήνας και δώδεκα στης Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν χορογράφοι όλων των γενιών και αισθητικών κατευθύνσεων και παρουσιάζονται κυρίως έργα της φετινής σοδειάς, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν το 2016. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον του φεστιβάλ μας είναι ότι καταξιωμένοι χορογράφοι και δάσκαλοι συνυπάρχουν και μοιράζονται τη σκηνή με νεότερους δημιουργούς, ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενους.

Υπήρξαν και εποχές που η συσπείρωση των χορογράφων δεν ήταν τόσο μεγάλη. Κάτι έχει αρχίσει ν’ αλλάζει;
Στα δεκαπέντε χρόνια του φεστιβάλ υπήρξαν δυσκολίες, προβλήματα και κάποιες γκρίνιες. Ό,τι συναντάμε στο δρόμο μας είναι θεμιτό και όλα μάς θωρακίζουν και μαθαίνουμε. Το σημαντικό είναι ότι ποτέ και κανένας δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητα και την προσφορά του φεστιβάλ που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν δώδεκα ομάδες και φέτος σαράντα πέντε!

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 2

Τι διδαχτήκατε τα χρόνια που είστε επικεφαλής του σωματείου και του φεστιβάλ;
Οι συνάδελφοι με τιμάνε και με εμπιστεύονται στο τιμόνι του σωματείου 16 ολόκληρα χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2000. Μια ζωή! Νιώθω τις αγωνίες τους, σχεδόν προαισθάνομαι τις ανάγκες τους. Αφουγκράζομαι τα θέματά τους. Νιώθω λίγο μπαμπάς τους… Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα πόσο όμορφο είναι να αγωνίζεσαι για ένα κοινό όραμα.

Ποιες καινοτομίες υπάρχουν στο φεστιβάλ φέτος;
Εντάξαμε στο πρόγραμμα μια σειρά σεμιναρίων, διαλέξεων και προβολών που θα δοθούν δωρεάν στους χώρους του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» σε χορευτές και σπουδαστές.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 3

Μπορείτε να ξεχωρίσετε την πιο δυνατή στιγμή του φετινού φεστιβάλ;
Πιστεύω ότι κάθε μέρα, κάθε ομάδα, κάθε χορογράφος με τους συνεργάτες του θα προσφέρουν στον κόσμο κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο. Δυνατή στιγμή για μένα είναι όταν, στο τέλος κάθε έργου, βλέπω τη χαρά της εκπλήρωσης στα μάτια των συναδέλφων, στα ιδρωμένα, ίσως κουρασμένα αλλά γεμάτα φως σώματα των χορευτών μας και βέβαια στο χειροκρότημα του κόσμου που επικοινώνησε με τα έργα μας.

Κάτω από ποιο οικονομικό καθεστώς πραγματοποιείται το φεστιβάλ; Ποιος πληρώνει για τη δημιουργία των παραγωγών;
Το φεστιβάλ μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και λειτουργεί με όρους συνεργασίας. Το σωματείο καλύπτει τα έξοδα διαφήμισης, επικοινωνίας, έντυπα κ.λπ. Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» προσφέρει τους χώρους του, το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή. Η κάθε ομάδα χρηματοδοτεί την παραγωγή της και εισπράττει τα εισιτήρια. Το σωματείο δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από τα έργα. Το μεγάλο κέρδος του είναι να βλέπει να ανθίζουν οι χορογράφοι και οι χορευτές του. Πάντα βέβαια υπάρχουν προβλήματα που μας απασχολούν αλλά προσπαθούμε να κοιτάζουμε πέρα από αυτά. Ο χορός ποτέ δεν υπήρξε ευνοημένος από τις κυβερνήσεις και τις επιχορηγήσεις, όταν αυτές υπήρχαν… Ωστόσο οι ομάδες που προσκαλούνται να παρουσιάσουν τα έργα τους στο εξωτερικό κερδίζουν το σεβασμό, τις καλύτερες κριτικές και την αποδοχή του κόσμου.

Πέτρος Γάλλιας: «Νιώθω λίγο... μπαμπάς των χορογράφων» - εικόνα 4

Ποιο είναι το μέλλον του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα;
Ονειρευόμαστε ένα χώρο, ένα αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο που ο χορός και όλοι εμείς, οι άνθρωποί του, θα νιώθουμε σπίτι μας. Όσο γεννιούνται πλάσματα που χαρίζουν το πάθος τους, την ενέργειά τους και τη δύναμή τους στην τέχνη μας, δεν φοβάμαι το μέλλον του χορού… Πουθενά, ούτε και στην Ελλάδα που, από κρατικής πλευράς, σχεδόν διώκεται όλα αυτά τα χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες

15o Φεστιβάλ Χορού Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων-«Επανεκκίνηση»

  • Φεστιβάλ

Με 45 συμμετοχές στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες χορογράφοι πρωταγωνιστούν με τις παραστάσεις τους στη μεγάλη γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιο έργο παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη;

Καζανάς, Μάλφα, Μαρκάτης, Μουταφτσής, Ντεμίρη, Τσόλκα πρωταγωνιστούν στην πρώτη παρουσίαση του "Άκρως συμπαντικό" της Σάρλοτ Τζόουνς από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Ξεκίνησε η προπώληση για τους "Βρυκόλακες" του Εθνικού Θεάτρου

Ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο και σκηνοθετεί ένα ωραίο θίασο στους " Bρυκόλακες" του Χένρικ Ίψεν.

"Θέατρο ξανά": Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 2022-23

Κακλέας, Καπουτζίδης, Γκασούκα, Δεντάκης, Ασπιώτης, Αμπαζής, Πασσαλής κι άλλοι θα σκηνοθετήσουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αυτός είναι ο Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2022-2023 που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του ΚΘΒΕ.

Ρομέο Καστελούτσι: "Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η βία μπορεί να εξαλειφθεί"

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης μάς μίλησε ενόψει της παρουσίασης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση της νέας του δουλειάς "Bros, όπως Αδερφοί", που βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της αστυνομικής βίας.

"Στην απέναντι όχθη" για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού ερμηνεύουν σε δική τους δημιουργία μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την κουλτούρα τους που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία.

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.