Σώτη Τριανταφύλλου x2

Χρονικό μια σχέσης και μιας μετανάστευσης, το «Πιτσιμπούργκο», το τρυφερό επιστολογραφικό αφήγημα της γνωστής συγγραφέως, δραματοποιείται κι ανεβαίνει, την ίδια σεζόν, από δύο διαφορετικούς θιάσους.

Σώτη Τριανταφύλλου x2

Χρονικό μια σχέσης και μιας μετανάστευσης, το «Πιτσιμπούργκο», το τρυφερό επιστολογραφικό αφήγημα της γνωστής συγγραφέως, δραματοποιείται κι ανεβαίνει, την ίδια σεζόν, από δύο διαφορετικούς θιάσους.

Σώτη Τριανταφύλλου x2 - εικόνα 1

Στο θέατρο Vault
Η παράσταση της Αρκαδίας Ψάλτη ξεκίνησε την πορεία της το καλοκαίρι του 2014 στη Χίο, τη γενέτειρα των πρωταγωνιστών της, πέρσι παίχτηκε στην αυλή του «Κόμη» στα Πατήσια και τώρα (από 19/3) επανακάμπτει στη σκηνή του Vault, με τη σκηνοθέτιδα και τον Στράτο Σωπύλη στους ρόλους των δύο συζύγων που αλληλογραφούν, ξετυλίγοντας την περιπέτεια μιας σχέσης και μαζί ενός ολόκληρου λαού: του Δημοσθένη, εργάτη χαλυβουργίας που έφυγε από τη Χίο για το Πιτσιμπούργκο της Αμερικής στις αρχές του 20ού αιώνα, και της συζύγου του, της Ελέγκως, η οποία έμεινε πίσω στο νησί, περιμένοντας καρτερικά το κάλεσμά του στη «Γη της Επαγγελίας»…

Στο θέατρο Άλφα
«Μόνο την εικοσαετία 1900-1920 υπολογίζεται ότι 470.000 άτομα μετανάστευσαν στην Αμερική. Η εξαθλίωση του ελληνικού λαού τον οδήγησε στην ξενιτιά, εκεί όπου μπορούσε να εργαστεί και να επιβιώσει. Πώς μπορούμε όμως να υπολογίσουμε αυτούς που έμειναν πίσω; Ποιος θεωρείται μετανάστης; Έχει ο μετανάστης χρώμα; Έχει ταυτότητα; Πρώτα γίνεσαι φτωχός και μετά μετανάστης»: αυτά μας λένε οι συντελεστές της παράστασης του «Πιτσιμπούργκο» στο θέατρο Άλφα, ο σκηνοθέτης Μπάμπης Κλαλιώτης και οι δύο ηθοποιοί Πανάγος Ιωακείμ και Θεοδώρα Ντούσκα. Ας σημειώσουμε ότι η Σώτη Τριανταφύλλου μετέπλασε αληθινές ιστορίες που άκουσε από τους κατοίκους της Χίου και, συνάμα, αξιοποίησε την εμπειρία της από τις περιπλανήσεις της στην Πενσιλβάνια.

Περισσότερες πληροφορίες

Πιτσιμπούργκο

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 75 '

Ιστορικο-πολιτικό κείμενο, που πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης των Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα

Πιτσιμπούργκο

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 60 '

Αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, μέσα στη φτώχεια, την πείνα και την προσφυγιά, μια αγάπη προσπαθεί να ανθήσει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Πόρνη από πάνω" η Κατερίνα Διδασκάλου ξανά στο θέατρο Μουσούρη

Ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την βαθιά συγκινητική ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου, επιστρέφει για 12η χρονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

Ξεκινά η ερευνητική "Αντιγόνη" του Χάρη Φραγκούλη

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρης Φραγκούλης μας καλεί σε μια μη κλασική ανάγνωση της "Αντιγόνης" αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς μιας19μελούς υποκριτικής ομάδας σε κλειστό χώρο.

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 8 έως 14 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Σπουδαίοι φιλόσοφοι και η κοινωνική θέση της γυναίκας στο επίκεντρο δύο χορευτικών ραντεβού

Πρεμιέρα για την παράσταση της Μαρίας Κολιοπούλου σε νέο χώρο στην Κυψέλη και της Εύης Δημητρίου στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Το κουκλόσπιτο

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί και μεταφράζει το ιψενικό έργο ως μια ιστορία του σήμερα, εστιάζοντας στην ψευδαίσθηση μιας συζυγικής και οικογενειακής θαλπωρής που θρυμματίζεται βίαια.

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.