Το Εθνικό σε τροχιά διεθνών συνεργασιών από αυτό το καλοκαίρι

Τρία θεατρικά ραντεβού υψηλού κύρους μας κλείνει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο σε συνεργασία με το Θέατρο Βαχτάνκοφ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Το Εθνικό σε τροχιά διεθνών συνεργασιών από αυτό το καλοκαίρι

«Αντιγόνη», «Οιδίπους Τύραννος» και «Λυσιστράτη»: Τρία θεατρικά ραντεβού υψηλού κύρους μας κλείνει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο σε συνεργασία με το Θέατρο Βαχτάνκοφ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

«Αυτά είναι τα όνειρα μας, αυτές είναι οι σκέψεις μας, αυτό είναι το καλοκαίρι μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το θέατρο στην Ελλάδα, να σπάσουμε την αλυσίδα και να προσθέσουμε το δικό μας κρίκο». Για να το καταφέρει αυτό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου στήνει γέφυρες συνεργασίας. Τι πιο αναγκαίο ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που η ανυπαρξία κουλτούρας συνεργασίας σε διάφορους τομείς της χώρας δεν ευνοεί συναινέσεις και την προώθηση οραμάτων. Ο Στάθης Λιβαθινός ποτέ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό για δημιουργία και για ωραίες συνεργασίες από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου σε μια φουρτουνιασμένη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο. Στη σημερινή ανακοίνωση του καλοκαιρινού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου έδειξε αισιοδοξία γι' αυτά που μπορούν να έρθουν έχοντας κοντά του εκλεκτούς συνεργάτες: τον φιλόλογο, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφο Δημήτρη Μαρωνίτη, τους σκηνοθέτες Ρίμας Τούμινας και Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη, τον πρόεδρο του ΘΟΚ Γιάννη Τουμάζη και τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Θοδωρή Αμπαζή.

«Πέρυσι περάσαμε το δυσκολότερο καλοκαίρι από τον πόλεμο και μετά, μια δύσκολη συγκυρία την οποία προσπεράσαμε με τεράστιο ψυχικό και υλικό κόστος. Κρατήσαμε το θέατρο όρθιο και δώσαμε ώθηση στα πράγματα να κυλήσουν» και καθώς ο τροχός της καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν πρέπει να σταματά ποτέ, ο Στάθης Λιβαθινός και οι συνεργάτες του προετοιμάζουν την κάθοδο του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο, για πρώτη φορά, με τρεις προτάσεις. Κι ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμα η ανανέωση της θητείας του που λήγει την άνοιξη. Ο υπουργός πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει επισήμως αν θα ανανεώσει τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού, αντίθετα στο ΚΘΒΕ ο Γιάννης Αναστασάκης εξασφάλισε τριετή θητεία. Πάντως και οι τρεις παραγωγές που παρουσιάζουμε πιο κάτω αντιπροσωπεύουν την κοσμοθεωρία του Λιβαθινού και των συνεργατών του για συμπράξεις με θέατρα του κόσμου και εδραιώνουν την επιθυμία τους για ένα θέατρο συνόλου. Σήμερα δεν ανακοινώθηκε το κόστος αυτών των παραγωγών. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα με γενναιοδωρία θα διαθέσει το ποσό των € 180.000 στο Εθνικό ενώ είναι επιβεβαιωμένο πως ο Στάθης Λιβαθινός για τη σκηνοθεσία του στην «Αντιγόνη» θα λάβει το συμβολικό ποσό των €100 (κι αυτό γιατί απαγορεύεται να σκηνοθετήσει αμισθί).

Το Εθνικό σε τροχιά διεθνών συνεργασιών από αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 1

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα παιχτεί στην Επίδαυρο στις 15 & 16 Ιουλίου. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Στάθης Λιβαθινός βασιζόμενος στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη θα συντονίσει στην ίδια συχνότητα διαφορετικές γενιές εξαιρετικών ηθοποιών (με αλφαβητική σειρά): Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από Θ.Ο.Κ.), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (από Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ).

Το Εθνικό σε τροχιά διεθνών συνεργασιών από αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 2

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή θα είναι τριεθνής, δίγλωσσος και θα παιχτεί 29 & 30 Ιουλίου. Σκηνοθετεί ο πολυβραβυεμένος Λιθουανός Ρίμας Τούμινας. Ο Τούμινας, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού (από το 1911) Θεάτρου Βαχτάνγκοφ της Μόσχας εδώ και εννέα χρόνια, επιδιώκει με τις σκηνοθεσίες του το συγκερασμό της ρώσικης παράδοσης του μοντερνισμού με τις σύγχρονες τεχνικές. Τι θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο; «Χθες επισκεφθήκαμε την Επίδαυρο και τρόμαξα λίγο» μας εξομολογήθηκε και δεν έκρυψε την ανάγκη της αναζήτησης νέων ιδεών για το στήσιμο της παράστασης, καθώς έχει συνηθίσει να σκηνοθετεί σε θέατρα με άλλη σκηνική δομή, παρασκήνια και καμαρίνια. Στην Αθήνα, το Θέατρο Βαχτάνγκοφ μας έχει χαρίσει τρεις αξέχαστες θεατρικές εμπειρίες, τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ, τη «Μασκαράτα» του Λερμόντοφ, παραστάσεις που αποκάλυψαν τη θηριώδη τεχνική των Ρώσων ηθοποιών και την ορμητική σκηνοθεσία του Τούμινας αλλά και μια χορευτική εκδοχή της «Άννας Καρένινα» (φωτό). Στη συμπαραγωγή του «Οιδίποδα Τύραννου» με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς, ο Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ κρατά τον κεντρικό ρόλο. Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά αρχαία θέατρα, ενώ θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το Εθνικό σε τροχιά διεθνών συνεργασιών από αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 3

«Περπατώντας στο δρόμο με χτύπησε η ιδέα για τη ‘Λυσιστράτη’ του Αριστοφάνη» είπε o Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθέτης της τρίτης καλοκαιρινής παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, που θα παιχτεί στο αργολικό θέατρο στις 5 & 6 Αυγούστου. Αφού ανέτρεξε σε διάφορες παλιότερες μεταφράσεις που είχε στα χέρια του, εν τέλει αποφάσισε να ζητήσει από τον Δημήτρη Δημητριάδη μια ολοκαίνουργια μετάφραση. Ο πάντα απρόβλεπτος σκηνοθέτης συναντιέται για πρώτη φορά με το μεγάλο κωμικό ποιητή και αφιερώνει την παράσταση στο Μηνά Χατζησάββα και το Γιώργο Λούκο. Μαζί του θα έχει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες και γοητευτικές κυρίες του ελληνικού θεάτρου τη Λένα Δροσάκη, τη Μαρία Σκουλά, τη Λένα Κιτσοπούλου, την Αγλαΐα Παππά, την Αθηνά Μαξίμου, τη Λένα Παπαληγούρα, την Ηλέκτρα Νικολούζου, την Έλενα Τοπαλίδου, την Αθηνά Δημητρακοπούλου, την Ευαγγελία Καρακατσάνη, την Άννα Κλάδη, τη Σοφία Κόκκαλη, την Μαρίνα Σάττι, την Ελένη Μπούκλη και την Ειρήνη Μαρκή. Ο ανδρικό ανσάμπλ απαρτίζεται από τους Αιμίλιο Χειλάκη, Γιάννη Βογιατζή, Γιώργο Μπινιάρη, Θέμη Πάνου και Χάρη Τσιτσάκη. Πιάνο θα παίζει η Λενιώ Λιάτσου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Πάνος Μουζουράκης "Σκρουτζ" στο ροκ μιούζικαλ του Μεγάρου Μουσικής

Την αγαπημένη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς διασκευάζει ο Χρήστος Σουγάρης με πολυμελή θίασο πρώτης γραμμής και σημαντικούς συντελεστές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2022

Πρεμιέρα για την "Τρελή του Σαγιό" στο Παλλάς

Σε μια υπερπαραγωγή ανεβάζει ο Πέτρος Ζούλιας το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζιροντού με λαμπερό θίασο.

Γνωρίστε την χορογράφο Πηνελόπη Μωρούτ

Στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥ.ΦΑ παρουσιάσει η Πηνελόπη Μωρούτ τη χορογραφική της δουλειά "The Box - That dead space between us", ένα χορευτικό "παιχνίδι" που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την αναζήτηση αυτοπροσδιορισμού.

Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 1 έως 7/12 και ξεχωρίζουν.

Ο γάμος

Ο ρεαλισμός και το ντοκουμενταρίστικο ύφος συναγωνίζονται σε αυτήν τη σκηνική απόδοση του σημαντικού νεοελληνικού έργου, που εκθέτει χωρίς ωραιοποιήσεις την κακοποίηση που επιφυλάσσει η οικογένεια και η κοινωνία στα θύματα βιασμού.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

Δυνατές στιγμές και δύο κορυφαίες γυναικείες ερμηνείες σε μια αξιοσημείωτη αλλά και άνιση σκηνική ανάγνωση ενός έργου που συναρπάζει ακόμη, κυρίως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας γυναίκας η οποία διεκδικεί με πάθος το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Τάσος Σωτηράκης: "Ποτέ δε λες ποτέ στη ζωή και προχωράς ρισκάροντας"

Το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία έλαβε ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης με το "Ρίσκο" της Δήμητρας Παπαδήμα στο Olvio κι αυτό έγινε η αφετηρία για μια όμορφη συζήτηση.