Θάλεια Ματίκα: Εγώ και η Σόνια

Συγκρατημένη, γοητευτική, ενστικτώδης και με διεισδυτικό βλέμμα η Θάλεια Ματίκα μοιράζεται μαζί μας σκέψεις της για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αλλά και για την παράσταση, που συνεχίζει να παίζεται με επιτυχία στο θέατρο Άνεσις.

Θάλεια Ματίκα: Εγώ και η Σόνια

Συγκρατημένη, γοητευτική, ενστικτώδης και με διεισδυτικό βλέμμα η Θάλεια Ματίκα μοιράζεται μαζί μας σκέψεις της για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αλλά και για την παράσταση, που συνεχίζει να παίζεται με επιτυχία στο θέατρο Άνεσις.

Θάλεια Ματίκα: Εγώ και η Σόνια - εικόνα 1

Στη Σόνια θαυμάζω τη δύναμη της ψυχής της. Μία δύναμη που κινητοποιείται από την άδολη αγάπη που θρέφει για τους συνανθρώπους της. Αποφασίζει να θυσιάσει τον εαυτό της για να προσφέρει στην οικογένειά της μία ελπίδα, ακόμα κι αν ξέρει ότι το πιθανότερο είναι η θυσία της να αποβεί άκαρπη.

Για να πλάσω το ρόλο αφέθηκα πλήρως στην καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας, Λεβάν Τσουλάτζε. Ήταν τόσο καλά προετοιμασμένος που απαντούσε στα ζητούμενά μας πριν αυτά καν δημιουργηθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τη σκηνική παράδοσή μας στις οδηγίες του και την ανάπτυξη μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.

Αυτό που με έμαθε είναι η δύναμη που μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος, παρά τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται από τη μοίρα. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι μια χαμένη φαινομενικά ψυχή όπως η Σόνια, όχι απλώς καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της διατηρώντας την αξιοπρέπειά και την πίστη της, αλλά αποκτά και κατά μία έννοια την αγιοσύνη, ως μία άλλη Μαρία Μαγδαληνή, καταφέρνοντας να συμβάλλει στη σωτηρία ενός εγκληματία όπως ο Ρασκόλνικοφ.

Θάλεια Ματίκα: Εγώ και η Σόνια - εικόνα 2

Αποκαλυπτική είναι η φράση όπου απευθυνόμενη στο Ρασκόλνικοφ, όταν εκείνος της αποκαλύπτει το έγκλημά του, λέει: ''Ο Χριστός ήρθε στη Γη για να μας μάθει πως να ζούμε, όχι για να μας δίνει δικαιολογίες. Πρέπει να παραδοθείς. Μόνο έτσι θα ξανακερδίσεις το δικαίωμα να θεωρείσαι ζωντανός''. Δείχνει την αγνή πίστη της προς το Θεό που σύμφωνα με εκείνη είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση, στη ψυχική σωτηρία, στην-ακόμα και επί γης-ανάσταση, ενός αμαρτωλού.

Η πιο καθοριστική σκηνή με τον Ρασκόλνικοφ είναι όταν εκείνος κυριευμένος από τις τύψεις της ενοχής του αποφασίζει να τη συναντήσει γιατί συνειδητοποιεί ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να τον καταλάβει. Ο Ντοστογιέφσκι σ' αυτό το διάλογο θέτει το ζήτημα του ανθρώπινου προορισμού, της ύπαρξης ή όχι του Θεού, της σύγκρουσης ανάμεσα στην πίστη και τη λογική. Ερωτήματα που κυριαρχούν μέχρι σήμερα και δε θα πάψουν ποτέ να απασχολούν τις κοινωνίες.

Στην παράσταση αξίζει να προσέξετε την αναζήτηση των χαρακτήρων για τα πραγματικά κίνητρα των πράξεών τους. Το σαρκασμό και το χιούμορ που μπορεί να αναβλύσει μέσα από ένα κλασσικό κείμενο που πολλές φορές το δέος και ο σεβασμός απέναντί του μπορεί να αποστραγγίξει αυτά τα στοιχεία και να οδηγήσει σε μια σκηνική σοβαροφάνεια.

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα και τιμωρία

  • Διασκευή Μυθιστορήματος
  • Διάρκεια: 150 '

Εξαιρετικός ο Τ. Ιορδανίδης στο ρόλο του φτωχού φοιτητή Ρασκόλνικοφ, ο οποίος, θεωρώντας ότι είναι «υπεράνθρωπος», διαπράττει ένα έγκλημα, στην εντυπωσιακή παράσταση του Γεωργιανού διακεκριμένου σκηνοθέτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"When our eyes touch" στον Χώρο Τέχνης O.art.ath

Η νέα σόλο παράσταση της χορογράφου Μαρίας Κολιοπούλου διερωτάται αν το άγγιγμα είναι μια πράξη αντίστασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/11/2022

Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης "Κατάστρωμα Α" με τον Γιάννη Κότσιρα στο Ακροπόλ

Μαζί με τους ηθοποιούς Γιώργο Γάλλο, Άρης Τρουπάκης και Νάνσυ Μπούκλη, ταξιδεύουν το κοινό σε μια βραδιά γεμάτη από τραγούδια και ξεχωριστές ερμηνείες.

"Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία" στο θέατρο Δρόμος

Τρία από τα εννέα κείμενα που περιλαμβάνονται στο ομώνυμο έργο-καταγγελία για τη θέση της γυναίκας των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο, παρουσιάζονται σε μία παράσταση: "Μια γυναίκα μόνη", "Μονόλογος της πουτάνας στο φρενοκομείο", "Εγώ, η Ουλρίκε Μάινχοφ, καταγγέλω".

Φένια Παπαδόδημα και Γεράσιμος Γεννατάς συμπράττουν σε μια παράσταση για τον Σεφέρη

Mία μουσική παράσταση που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη, το πρόσωπο και το έργο του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη και αληθινές μαρτυρίες προσφύγων στο θέατρο Ελέρ.

Δίνουμε "Τα ρέστα μας" για stand up comedy του Γιώργου Καραμανλή και του Μιχάλη Πρέκα

Οι ανερχόμενοι κωμικοί ενώνουν τα καλύτερα αστεία τους και δίνουν ρέστα στη σκηνή του Nomads Athens με ελεύθερη είσοδο.

"Εφημερία": Η πολυσυζητημένη κουκλοθεατρική παράσταση για ενήλικες συνεχίζει

Η θερμή ανταπόκριση του κοινού φέρνει την ομάδα Κέντρο Βάρους ξανά στη σκηνή του Faust με την κουκλοθεατρική παράσταση "Εφημερία" που ενθουσίασε το ενήλικο κοινό.

Σταύρος Τσακίρης: "Οι ίδιοι εξουσιαστές οπλίζουν το χέρι του θύτη και οι ίδιοι δημιουργούν το θύμα στήνοντας τους το ίδιο δόκανο"

Με νέα διάθεση και ανανεωμένη ματιά προσέγγισε ο Σταύρος Τσακίρης τον "Βόιτσεκ" ο Γκέοργκ Μπίχνερ. Διαβάστε όσα μας είπε με αφορμή τις παραστάσεις στο θέατρο Πόλη.