6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3

Κλασικά έργα σε σύγχρονα ανεβάσματα από καταξιωμένους νέους σκηνοθέτες δίνουν τον τόνο σε μια ενδιαφέρουσα θεατρική εβδομάδα.

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3

Κλασικά έργα σε σύγχρονα ανεβάσματα από καταξιωμένους νέους σκηνοθέτες δίνουν τον τόνο σε μια ενδιαφέρουσα θεατρική εβδομάδα.

«Λωξάντρα»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3 - εικόνα 1

Πληθωρική, ευσυγκίνητη, με βαθύ συναίσθημα και λαϊκή θυμοσοφία… Σαν να περίμενε από χρόνια την Άννα Βαγενά ο ρόλος της Λωξάντρας, της Πολίτισσας «κοκόνας». Διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου στο θέατρο Μεταξουργείο, η ηθοποιός μεταμορφώνεται στη φοβερή γυναίκα που ενσαρκώνει την ακμή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης, και οι αναγνώστες του «α» βλέπουν πρώτοι-πρώτοι τη «Λωξάντρα» της σε avant premiere στις 25/2.

«Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3 - εικόνα 2

Με τον υπότιτλο «ένας δραματικός επίλογος» ανέβηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1899 στο Θέατρο της Αυλής στη Στουτγάρδη το τελευταίο έργο του Χένρικ Ίψεν, στο οποίο πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις και επιχειρεί να αναδομήσει μια ολόκληρη θέση και στάση απέναντι στη ζωή. Ο ακαταπόνητος και πάντα εμπνευσμένος σκηνοθέτης Δημήτρη Καραντζάς καλεί στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης πέντε διαφορετικές γενιές ηθοποιών (Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλή Μουστάκη, Ρένη Πιττακή, Μιχάλη Σαράντη, Μενέλαο Χαζαράκη) κι επιχειρεί «μέσα από πέντε διαφορετικές οπτικές να θέσει το ζήτημα της συνέχειας και της αποδοχής της “φύσης” της ανθρώπινης ύπαρξης και την απαλλαγή από εγκλωβιστικούς και εθελούσιους “προσωπικούς θανάτους”» (από 26/2).

«Καζιμίρ και Καρολίνα»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3 - εικόνα 3

Ο Έντεν φον Χόρβατ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς συγγραφείς, εφάμιλλος του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Με το έργο του «Καζμίρ και Καρολίνα» έχει τη δύναμη να μας δείξει πώς γίνεται το κακό όταν ο κυκλώνας του αυταρχισμού αγκαλιάζει απειλητικά τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Αν θυμάστε το είχαμε δει το 2009 από τους Ολλανδούς μετρ του μουσικού θεάτρου Γιόχαν Σίμονς και Πολ Κουκ, στο Ηρώδειο, με τη μορφή αντιφασιστικού μιούζικαλ. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος στην παράσταση που σκηνοθετεί αναζητά τους παραλληλισμούς με τα δικά μας «χρόνια της κρίσης» και ανεβάζει το έργο με την Ελεονώρα Αντωνιάδου, την Ευτυχία Γιακουμή, τον Βασίλη Μπισμπίκη, τη Μαρία Σκαφτούρα κ.ά. (Cartel, από 26/2).

«Ο καλόγερος»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3 - εικόνα 4

«Φαντάσματα, στοιχειωμένα μαυσωλεία, εξαφανίσεις προσώπων, μαγικά φίλτρα, εφιαλτικά όνειρα και καταραμένοι έρωτες συνθέτουν το αποκρουστικό και ταυτόχρονα ελκυστικό τοπίο του έργου» μας «προειδοποιεί» ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και υπογραμμίζει πως «πριν ακόμα γραφτούν ο “Φάουστ” και ο “Φρανκεστάιν”, στον “Καλόγερο” αξιοποιείται εξαιρετικά το μεταφυσικό στοιχείο ως σύμβολο της εσωτερικής σύγκρουσης του ανθρώπου με τη θνητή του φύση». Ο ίδιος σκηνοθετεί και παίζει στη θεατρική μεταφορά του γοτθικού μυθιστορήματος (γράφτηκε στα τέλη του 18ου αιώνα) του Μάθιου Γκρέγκορι Λιούις, μαζί με τους Μαρία Φιλίνη, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Σεραφείμ Ράδη και Νίκο Μαραμαθά (Skrow, από 29/2).

«Στρατηγικές επιβίωσης»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3 - εικόνα 5

Το υλικό για τη δημιουργία αυτής της σκηνικής σύνθεσης προήλθε από τις αληθινές ιστορίες μελών του δικτύου Hearing Voices. Το εν λόγω δίκτυο («Ακούγοντας Φωνές») δημιουργήθηκε «από/και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους ή συγγενείς που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ψυχικής υγείας». Η Χριστίνα Σαμπανίκου έκανε την επιμέλεια και τη σύνθεση κειμένου και στην παράσταση που σκηνοθετεί η Βίκυ Αδάμου τέσσερις ηθοποιοί, οι οποίοι εναλλάσσονται στους ρόλους, διηγούνται μία από τις πραγματικές ιστορίες που κατέγραψε το βρετανικό δίκτυο. Παίζουν οι: Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής, Μαρία Μπαλούτσου, Γιώργος Νικολαίδης (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, από 27/2).

«Γέρμα»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 25/2-2/3 - εικόνα 6

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα δεν είναι μόνο η ιστορία μιας γυναίκας που λαχταράει μάταια ένα παιδί, αλλά η εικόνα της αιώνιας σύγκρουσης ανάμεσα στη λογική και το ένστικτο, ανάμεσα στο κοινωνικό ιδανικό και στο πρωτόγονο ανυπότακτο πάθος. Με τη μορφή «συμφωνικής σκηνικής μπαλάντας» παρουσιάζει το έργο η σκηνοθέτις Αναστασία Διαμαντοπούλου, με τη συνεργασία του συνθέτη Νίκου Χατζηελευθερίου. Σολίστ είναι η Έλλη Πασπαλά και πρωταγωνιστές η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Ιωάννα Αγγελίδη. Τη μουσική ερμηνεύει ζωντανά η συμφωνική ορχήστρα Underground Youth Orchestra υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στις 29/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Στρατηγικές επιβίωσης

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Τέσσερις ηθοποιοί παρουσιάζουν την καθημερινότητα της Amy, που έχει υιοθετήσει μία και μόνη στρατηγική επιβίωσης: θέλει να ζήσει. Βασισμένο σε μαρτυρία του βρετανικού δικτύου για την ψυχική υγεία Ακούγοντας Φωνές

Γέρμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Μια διαφορετική εκδοχή πάνω στο κλασικό έργο σε μορφή «συμφωνικής σκηνικής μπαλάντας» και με τη μουσική του Νίκου Χατζηελευθερίου.

Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση επιχειρεί μέσα από πέντε διαφορετικές γενιές ηθοποιών και πέντε διαφορετικές οπτικές να θέσει το ζήτημα της συνέχειας και της αποδοχής της «φύσης» της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Καλόγερος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Από τα πιο εμβληματικά δείγματα του γοτθικού μυθιστορήματος του 18oυ αιώνα, ένα παραμύθι για το τέλος των ψευδαισθήσεων.

Καζιμίρ και Καρολίνα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Καυστική κριτική του μικροαστισμού, σε ένα λαϊκό ερωτικό δράμα που εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας γιορτής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.