Η Ελλάδα τιμά τον Χάινερ Μύλλερ στο Μιλάνο

Γιάννης Κουνέλλης, Θόδωρος Τερζόπουλος, Παναγιώτης Βελιανίτης και Σοφία Χιλλ είναι τα πρόσωπα πίσω από το μεγάλο αφιέρωμα του Piccolo Teatro του Μιλάνου  στον κορυφαίο στοχαστή, συγγραφέα, δραματουργό και ποιητή του 20ου αιώνα.

Η Ελλάδα τιμά τον Χάινερ Μύλλερ στο Μιλάνο

«Με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης»: αυτόν τον τίτλο-φόρος τιμής στο διασημότερο έργο του κορυφαίου ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ (φωτό), την «Μηχανή Άμλετ» (1977), έχει η νέα εγκατάσταση του Έλληνα εικαστικού-ιστορική μορφή της Arte Povera, Γιάννη Κουνέλλη. Η εγκατάσταση-ένα παράδοξο μνημείο ευρωπαϊκών «ερειπίων» (έπιπλα, ράγες τρένου, καζάνια γεμάτα κάρβουνο κ.α.) ανοίγει για το κοινό λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο ιστορικό Piccolo Teatro του Μιλάνου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Αφιέρωμα στον Χάινερ Μύλλερ» που συντονίζουν από κοινού ο διαπρεπής σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο εμβληματικός εικαστικός -οι δύο διεθνούς κύρους Έλληνες φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα, ποιητή και τελευταίου μεγάλου δραματουργού του 20ου αιώνα, με αφορμή τα εικοσάχρονα από το θάνατο του, το 1995.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη σχισμή της εγκατάστασης του Γ. Κουνέλλη, μια ξεχωριστή ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, η μούσα του θιάσου Άττις, Σοφία Χιλλ θα ερμηνεύσει την «Άρια Άμλετ», το νέο μουσικό έργο του διακεκριμένου συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη. Πρόκειται για μια live performance εμπνευσμένη από την «Μηχανή Άμλετ» και γραμμένη για ηθοποιό, live electronics και ηλεκτρακουστικό ηχητικό υλικό. Σπαράγματα από το λόγο του Μύλλερ συναντιούνται με θραύσματα από το ηχητικό τοπίο του 20ου αιώνα: τριγμούς μετάλλων και ξύλων, πλήθη που διαδηλώνουν, πολεμικές σειρήνες ακόμη και τα προκάτ-γέλια των θεατών τηλεοπτικών σήριαλ. Ας θυμίσουμε πως, στο μεταδραματικό του κείμενο, ο Μύλλερ μεταγράφει τον σαιξπηρικό «Άμλετ», χαρτογραφώντας το αδιέξοδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού ήδη από την εναρκτήρια πρόταση: «Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν ΜΠΛΑΜΠΛΑ, με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης»... Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θ. Τερζόπουλου.

Το «Αφιέρωμα στον Χάινερ Μύλλερ» πραγματοποιείται στο Piccolo Teatro του Μιλάνου από τις 18-31/12. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Piccolo Teatro, της Galleria Fumagalli, του θεάτρου Άττις και του Φεστιβάλ «To Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου. Αναμένεται να παρουσιαστεί στην Ελλάδα και τη Γερμανία μέσα στο 2016.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.