Η Ελλάδα τιμά τον Χάινερ Μύλλερ στο Μιλάνο

Γιάννης Κουνέλλης, Θόδωρος Τερζόπουλος, Παναγιώτης Βελιανίτης και Σοφία Χιλλ είναι τα πρόσωπα πίσω από το μεγάλο αφιέρωμα του Piccolo Teatro του Μιλάνου  στον κορυφαίο στοχαστή, συγγραφέα, δραματουργό και ποιητή του 20ου αιώνα.

Η Ελλάδα τιμά τον Χάινερ Μύλλερ στο Μιλάνο

«Με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης»: αυτόν τον τίτλο-φόρος τιμής στο διασημότερο έργο του κορυφαίου ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ (φωτό), την «Μηχανή Άμλετ» (1977), έχει η νέα εγκατάσταση του Έλληνα εικαστικού-ιστορική μορφή της Arte Povera, Γιάννη Κουνέλλη. Η εγκατάσταση-ένα παράδοξο μνημείο ευρωπαϊκών «ερειπίων» (έπιπλα, ράγες τρένου, καζάνια γεμάτα κάρβουνο κ.α.) ανοίγει για το κοινό λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο ιστορικό Piccolo Teatro του Μιλάνου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Αφιέρωμα στον Χάινερ Μύλλερ» που συντονίζουν από κοινού ο διαπρεπής σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο εμβληματικός εικαστικός -οι δύο διεθνούς κύρους Έλληνες φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα, ποιητή και τελευταίου μεγάλου δραματουργού του 20ου αιώνα, με αφορμή τα εικοσάχρονα από το θάνατο του, το 1995.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη σχισμή της εγκατάστασης του Γ. Κουνέλλη, μια ξεχωριστή ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, η μούσα του θιάσου Άττις, Σοφία Χιλλ θα ερμηνεύσει την «Άρια Άμλετ», το νέο μουσικό έργο του διακεκριμένου συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη. Πρόκειται για μια live performance εμπνευσμένη από την «Μηχανή Άμλετ» και γραμμένη για ηθοποιό, live electronics και ηλεκτρακουστικό ηχητικό υλικό. Σπαράγματα από το λόγο του Μύλλερ συναντιούνται με θραύσματα από το ηχητικό τοπίο του 20ου αιώνα: τριγμούς μετάλλων και ξύλων, πλήθη που διαδηλώνουν, πολεμικές σειρήνες ακόμη και τα προκάτ-γέλια των θεατών τηλεοπτικών σήριαλ. Ας θυμίσουμε πως, στο μεταδραματικό του κείμενο, ο Μύλλερ μεταγράφει τον σαιξπηρικό «Άμλετ», χαρτογραφώντας το αδιέξοδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού ήδη από την εναρκτήρια πρόταση: «Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν ΜΠΛΑΜΠΛΑ, με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης»... Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θ. Τερζόπουλου.

Το «Αφιέρωμα στον Χάινερ Μύλλερ» πραγματοποιείται στο Piccolo Teatro του Μιλάνου από τις 18-31/12. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Piccolo Teatro, της Galleria Fumagalli, του θεάτρου Άττις και του Φεστιβάλ «To Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου. Αναμένεται να παρουσιαστεί στην Ελλάδα και τη Γερμανία μέσα στο 2016.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
08/12/2022

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.

Στέλιο Ανατολίτη, πόσο κανονική είναι η δουλειά του κωμικού;

Ο γνωστός κωμικός μιλά στο "α" με αφορμή τη νέα του παράσταση "Κανονική δουλειά", η οποία συνεχίζει να παίζεται στο Alhambra Art Theatre με μεγάλη επιτυχία, αλλά και τα δέκα χρόνια που κλείνει φέτος στο stand up comedy.

"Rabbit Hole": Συνεχίζονται οι παραστάσεις του βραβευμένου έργου του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση βλέπουμε το συναρπαστικό έργο του Αμερικανού δραματουργού, που μιλάει για την επιβίωση και την ελπίδα.

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.