Δημήτρης Κεχαΐδης x 6: είναι η σεζόν του!

Δέκα χρόνια από το θάνατό του, ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες συγγραφείς έχει φέτος την τιμητική του.

Δημήτρης Κεχαΐδης x 6: είναι η σεζόν του!

Πώς όλοι πέρυσι και πρόπερσι ανέβαζαν έργα του Δημήτρη Δημητριάδη; Φέτος είναι η σειρά ενός άλλου ομότεχνου και συνονόματού του, του σπουδαίου νεοέλληνα συγγραφέα Δημήτρη Κεχαίδη (1933-2005) να επανανακαλυφθεί.

Δέκα χρόνια από το θάνατό του, ο Κεχαΐδης, ο δραματουργός που άφησε παρακαταθήκη μια σειρά από έργα-ύμνους και συνάμα λίβελους για το νεοελληνικό σύμπλεγμα μαγκιάς και κουτοπονηριάς, εκείνος που μεταβόλισε σε ψυχογραφημένη κωμωδία τη συγκαλυμμένη μελαγχολία των μεταπολεμικών μας χρόνων κι εκείνος που αποτύπωσε με την οξυδέρκεια κοινωνικού ανθρωπολόγου τα μετεμφυλιακά τραύματα τιμάται, από την αρχή της σεζόν, σε ένα άτυπο αφιέρωμα, από τους καλλιτέχνες της πόλης. Σχεδόν όλα τα έργα του ανεβαίνουν φέτος στην Αθήνα -τόσο εκείνα που έγραψε μόνος του όσο κι εκείνα που συνυπέγραψε με τη σύντροφό του, Ελένη Χαβιαρά.

Εκτός από τα μονόπρακτα «Το τάβλι» (Ακαδημία Πλάτωνος) και «Η Βέρα» (Από Μηχανής), τα οποία παίζονται από καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Θανάσης Παπαγεωργίου μοιάζει να προΐσταται του άτυπου αυτού αφιερώματος: συμπρωταγωνιστεί με τους Κιμούλη, Δαδακαρίδη και Φιλιππίδη στην πολιτική κωμωδία του 1979 «Δάφνες και Πικροδάφνες» (Μουσούρη, φωτό) και, ταυτόχρονα, ανεβάζει, από αυτήν την εβδομάδα, το τελευταίο έργο του νεοέλληνα συγγραφέα, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» (Στοά, από τις 4/12). Θα υπάρξει και συνέχεια το 2016, καθώς ο Παπαγεωργίου ετοιμάζει ένα ακόμη έργο του Κεχαίδη για το Εθνικό θέατρο, το «Πανηγύρι» (από τις 25/2).

Πέρα όμως από την άτυπη πλην άκρως ζωντανή, επί σκηνής «τιμή», ένα κανονικότατο συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν του Δημήτρη Κεχαίδη την Τρίτη 15/12 στις 9 μ.μ. στο αγαπημένο αλλοτινό στέκι του στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, τον κινηματογράφο Τριανόν, και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «10 χρόνια το ελληνικό θέατρο χωρίς τον Δημήτρη Κεχαΐδη» και οι βασικοί ομιλητές είναι οι Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του, δέκα χρόνια ο Δημήτρης Κεχαΐδης λείπει απ’ το θέατρο, λείπει από τους φίλους του, τους συγγενείς του, απ’ όσους τον αγάπησαν. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Δημήτρη και της Ελένης Χαβιαρά η οποία θα είναι παρούσα. Για τον Δημήτρη Κεχαΐδη θα μιλήσουν φίλοι του, συνεργάτες του, θαυμαστές του, και θα διαβάσουν ηθοποιοί που δούλεψαν μαζί του αλλά και πιο νέοι που δεν τον γνώρισαν, όμως τον λάτρεψαν από τα έργα του που δεν σταμάτησαν ποτέ ν' ανεβαίνουν και που είναι ευαγγέλια στη διδασκαλία των νέων ηθοποιών. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα: “Η βέρα”, “Κατάσταση μη αναστρέψιμος”, “Δάφνες και Πικροδάφνες”, “Με δύναμη απ' την Κηφισιά” και “Το Τάβλι”. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Μαυραγάνης, Νίκος Ορφανός, Μάνια Παπαδημητρίου, Νιόβη Πεπέ, Γιώτα Φέστα, Χάρης Φλέουρας και Δήμητα Χατούπη, στο πιάνο η Κική Τσακιρίδου. Θα προβληθεί από την εκπομπή “Πρόσωπα Θεάτρου” της (ΕΤ1) αφιέρωμα στον Δημήτρη Κεχαΐδη με εισαγωγή του Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και φωτογραφία Ανδρέα Σινάνου. Η Αθηνά Κεφαλά συντονίζει τη βραδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο «10 χρόνια το ελληνικό θέατρο χωρίς τον Δημήτρη Κεχαΐδη» στο Κινηματοθέατρο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (σταθμός Βικτώρια), 2108215469, www.trianon.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Δάφνες και πικροδάφνες

  • Πολιτική Σάτιρα
  • Διάρκεια: 130 '

Οι αναλλοίωτες πρακτικές του πολιτικού κόσμου σκιαγραφούνται μέσα από τη συνάντηση τεσσάρων ανδρών, που συζητούν για τις εκλογές, θέλοντας ο καθένας τους να αποδείξει την ικανότητα και την εξουσία που διαθέτει.

Με δύναμη από την Κηφισιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η καθημερινότητα τεσσάρων γυναικών, από την οποία ο άντρας είναι καταλυτικά απών. Στην προσπάθειά τους να αυτονομηθούν και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με δύναμη διαπιστώνουν το μάταιο της χειραφέτησής τους.

Η βέρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Μέσα από τη συναισθηματική δύναμη θεατρική γραφή του Κεχαΐδη, περιγράφονται οι σχέσεις των ανθρώπων σε μια χώρα που διαρκώς μεταλλάσσεται

Το τάβλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ένας ύμνος κι ένας λίβελος για το νεοελληνικό σύμπλεγμα μαγκιάς, το εμβληματικό έργο του 1972 μας υπενθυμίζει ότι το πιο δυνατό στοιχείο ενός λαού είναι η νοοτροπία του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.