Theatre gets digital

Ποιος είπε πως τα multimedia είναι μόνο για τους γκατζετάκηδες; Νέες τεχνολογίες και προηγμένα software, iPods, 3D εφαρμογές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι cyber σκηνογραφίες επιστρατεύονται και στο θέατρο. Παραφράζοντας τον Σαίξπηρ, μπορούμε πλέον να λέμε «όλος ο κυβερνοχώρος μια σκηνή»...

Theatre gets digital

Ποιος είπε πως τα multimedia είναι μόνο για τους θιασώτες των gadgets; Νέες τεχνολογίες και προηγμένα software, I-pods, 3-D εφαρμογές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι cyborg σκηνογραφίες επιστρατεύονται από τις αρχές της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα ολοένα περισσότερο στο θέατρο, και πλέον συνδυάζονται με τα ντοκουμέντα, την αρχειοθέτηση, ακόμη και τις επιστήμες της γνώσης, εφαρμόζονται σε παραστάσεις κλειστού χώρου όσο και σε site-specicif events και καθιστούν την εμπειρία ενός θεάματος ολοένα πιο «ολική» αλλά και ολοένα πιο υβριδική.

Σύμφωνοι, το μεγάλο πείραμα στο θέατρο θα είναι πάντα ο άνθρωπος. Πώς, όμως, να αντισταθούν οι μάστορες της σκηνής στα τεχνολογικά επιτεύγματα που ορίζουν την καθημερινότητά μας;

Theatre gets digital - εικόνα 1
Σε διεθνές δίκτυο θα καταγραφούν οι καταγγελίες μας στην παράσταση «Web of Trust» της Έντιτ Κάλντορ στη Στέγη

Κορυφαίο παράδειγμα διασύνδεσης hi-tech εφαρμογών με τη διεπιστημονική μελέτη του νου είναι η παράσταση-γεγονός του φετινού Φεστιβάλ Εδιμβούργου «The Encounter» από τη θρυλική ομάδα Complicité που καταφθάνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον ερχόμενο Απρίλιο (1-3/4) και αξιοποιεί την προηγμένη αμφιωτική τεχνολογία (binaural technology). Δημιουργώντας μια 3D-audio συνθήκη ακρόασης, ο ιδρυτής της ομάδας, ο κορυφαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάιμον ΜακΜπέρνι θα μας οδηγήσει σε μια πρωτάκουστη συναισθητική εμπειρία, διακτινίζοντάς μας από τη Στέγη στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Το μόνο που απαιτείται είναι να βάλουμε τ’ ακουστικά μας.

Aκουστικά φορέσαμε πρόσφατα και στο Εθνικό Θέατρο ή, ορθότερα, «Στη μέση του δρόμου»: στο site-specific πρότζεκτ που έστησε πέριξ της Πανεπιστημίου και γύρω από το Rex, ένας εκ των δύο νέων καλλιτεχνικών διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής, ο Πρόδρομος Τσινικόρης (παιζόταν μέχρι τις 20/11). Κάθε θεατής, εξοπλισμένος με mp3 player και ακουστικά, έκανε μια ανορθόδοξη audiowalk περιήγηση στην πόλη «παρέα» με έναν άστεγο Αθηναίο...

Theatre gets digital - εικόνα 2
Ακουστικά φορέθηκαν και στην παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη «Στη μέση του δρόμου» που παιζόταν μέχρι πρόσφατα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου

Τα ακουστικά… φοριούνται πολύ φέτος, καθώς θα τα χρειαστούμε και για τη site-specific performance «small metal objects» της ομάδας Back to Back που φέρνει, επίσης, η Στέγη (20-22/5). Η ιδιότυπη αυτή παράσταση της κορυφαίας Αυστραλιανής ομάδας ηθοποιών με νοητική υστέρηση θα λάβει χώρα σε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας με τους θεατές, ουσιαστικά, να κρυφακούν τα όσα διακυβεύονται στο περίεργο ντηλ όπου εμπλέκονται τέσσερις ηθοποιοί.

Η Εντίτ Καλντόρ, πάλι, είναι μια διεθνούς φήμης πρωτοπόρα σκηνοθέτιδα από την Ουγγαρία, γνωστή για τις «καλωδιωμένες» παραστάσεις της – μας συστήθηκε και πάλι από την Στέγη με την πρόσφατη «Απογραφή της Ανισχυρότητας» (28-29/11), ένα workshop στα όρια του θεάτρου ντοκουμέντου και της ακτιβιστικής δράσης. Με τη χρήση ενός υπολογιστή και του κατάλληλου λογισμικού, οι μαρτυρίες δεκάδων συμμετεχόντων για τα περιστατικά κοινωνικού αποκλεισμού που έχουν βιώσει καταγράφονται, διασυνδέονται και κωδικοποιούνται, χαρτογραφώντας το παγκόσμιο κοινωνικό αδιέξοδο των καιρών μας. Με «οδηγό» αυτό το εργαστήριο, η Καλντόρ θα επανέλθει στο Fast Forward Festival της Στέγης, με την παράσταση «Web of Trust» (29-30/5), όπου οι «Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τα μαζικά κινήματα διαμαρτυρίας, οι online ακτιβιστικές κοινότητες, το Twitter και διάφορα forums επιστρατεύονται για τις ανάγκες μιας hi-tech επανάστασης.

Theatre gets digital - εικόνα 3
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «small metal objects» που θα δούμε στη Στέγη τον Μάιο

Στο ίδιο φεστιβάλ, ο Ισραηλινός χορογράφος Αρκάντι Ζαΐντες δημιουργεί το χοροθέαμα «Archive» (25-26/5) με οπτικό υλικό από το αρχείο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Β’Tselem, η οποία παρέχει κάμερες σε Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης, ώστε να κινηματογραφούν τις αυθαιρεσίες των Ισραηλινών στρατιωτών για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους σε ενδεχόμενες στημένες δίκες.

Στο πλαίσιο πάντα του Fast Forward Festival θα δούμε και τη φουτουριστική εγκατάσταση «Domo de Europa Historio en ekzilo» (16-31/5) του Φλαμανδού Τόμας Μπέλινκ, η οποία μας μεταφέρει σε ένα μουσείο του 2060 όπου εκτίθενται ευρήματα και ντοκουμέντα από την ιστορία της «πρώην» Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Theatre gets digital - εικόνα 4
Η ανθρώπινη ύπαρξη καταμετράται ως ψηφίο στο δυστοπικό «Εμείς»

Η εφαρμογή εννοιών όπως «cultural mobility», «digital shift» και «audience development» δοκιμάζεται στο τριεθνές θεατρικό πρότζεκτ «Phone Home». Στόχος είναι η δημιουργία μιας ταυτόχρονης παράστασης μέσω online σύνδεσης σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία– βάσει των πραγματικών ιστοριών μεταναστών και προσφύγων. Το πρότζεκτ μόλις ξεκίνησε, με την εταιρία Λυκόφως να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της ελληνικής συμμετοχής –θα ολοκληρωθεί μέσω skype τον Οκτώβριο του 2016.

Theatre gets digital - εικόνα 5
Το hi-tech «The Encounter» του Σάιμον Μακ Μπέρνι και της θρυλικής ομάδας Complicité καταφθάνει στη Στέγη τον Απρίλιο

Όλα αυτά που μας συμβαίνουν ήταν κάποτε σκέτη μυθοπλασία και ευφάνταστες περιγραφές έργων επιστημονικής φαντασίας. Κι αν δεν με πιστεύετε, δείτε στο Νέο Άττις την αντι-digital παράσταση, το «Εμείς», βάσει ενός ρώσικου δυστοπικού μυθιστορήματος του 1927, το οποίο προφητεύει τη digital εποχή μας, όπου οι άνθρωποι έχουν πλέον γίνει σκέτοι αριθμοί, άψυχα ψηφία. Μπρρ…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.