10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12

Κλασικά έργα σε φιλόδοξες παραγωγές, πολυθεάματα για όλη την οικογένεια, σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, σύγχρονες ματιές στην παράδοση συναντιούνται σε μια εβδομάδα με πολύ ενδιαφέρον.

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12

Κλασικά έργα σε φιλόδοξες παραγωγές, πολυθεάματα για όλη την οικογένεια, σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, σύγχρονες ματιές στην παράδοση συναντιούνται σε μια εβδομάδα με πολύ ενδιαφέρον.

Ριχάρδος

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 1

Με τον Δημήτρη Λιγνάδη επικεφαλής κι ένα εξαίσιο πρωταγωνιστικό καστ, ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει «σαν σκοτεινό καρτούν» τον σαιξπηρικό «Ριχάρδο ΙΙΙ» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου (από 10/12). Όπως μας είπε ο ίδιος «Ο Ριχάρδος είναι μάλλον ένας μεγάλος ψυχαγωγός, γιατί μεταφέρει το διπλό νόημα του διασκεδαστή και του ψυχοπομπού. Το ανατριχιαστικό είναι πως αυτός ο σκοτεινός, παραμορφωμένος, βλάσφημος χασάπης διαθέτει όχι μόνο ένα βιτριολικό, ιδιοφυές χιούμορ (σαν τον συγγραφέα του), αλλά και μια από τις πιο γοητευτικές προσωπικότητες του παγκόσμιου θεάτρου. Τον θαυμάζουμε την ίδια στιγμή που τον σιχαινόμαστε. Τον λατρεύουμε την ίδια στιγμή που τον μισούμε. Όλη, εξάλλου, η παράσταση ανήκει στον κόσμο του σκληρού καρτούν και του μαύρου παραμυθιού».

Φάουστ

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 2

Κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κατερίνας Ευαγγελάτου, ο Νίκος Κουρής ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με έναν ογκόλιθο της παγκόσμιας δραματουργίας, όπως ο «Φάουστ» του Γκαίτε (τη μετάφραση υπογράφει ο Σπύρος Ευαγγελάτος). Αυτή θα είναι η μεγάλη, πολλά υποσχόμενη παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για φέτος και οι αξιώσεις είναι πολλές όχι μόνο από τη σκηνοθέτιδα, που αποδεικνύει όσο περνούν τα χρόνια το τσαγανό και τη μαεστρία της, αλλά και γιατί τον πρωταγωνιστή ο οποίος βέβαια έχει βέβαια μεγάλη προϊστορία σε ισορροπημένες ερμηνείες.

Με συνοδοιπόρο το γοργά ανερχόμενο Αργύρη Πανταζάρα στο ρόλο του Μεφιστοφελή θα κινηθεί στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του μυαλού και της ψυχής, σ’ αυτό το ποιητικό και φιλοσοφικό κείμενο για την περιπέτεια της ύπαρξης. Στόχος της Κατερίνας Ευαγγελάτου, όπως λέει η ίδια είναι να κρατήσει ατόφια την αμεσότητα του αισθήματος και την πυκνότητα του λόγου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 11/12.

iD

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 3

Ο ρυθμός και η ένταση με την οποία εισβάλλουν στη σκηνή οι περφόρμερ του Cirque Eloize σε ξεσηκώνει. Μιλάμε από προσωπική πείρα, αφού έχουμε ήδη δει στην Αθήνα τρεις παραστάσεις της γαλλόφωνης καναδέζικης ομάδας («Excentricus» 2002, «Nomade» 2003, «Rain» 2008 ). Λίγο πριν από τις γιορτές (15-20/12 ) επιστρέφουν στη χώρα μας και στο Μέγαρο Μουσικής με την παράσταση «iD», η οποία μας μεταφέρει σε έναν δημόσιο χώρο, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να βρουν την ταυτότητά τους και να απαρνηθούν την ανωνυμία τους.

Τα θεάματα του Cirque Eloize συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και τα ακροβατικά νούμερα με τρόπο εκρηκτικό. Η σκηνή σείεται από την ανεξάντλητη ενέργεια των ακροβατών, των χορευτών και των breakdancers, με προβολές να τους συνοδεύουν σε τεράστιες οθόνες. Το «iD» είναι ένα υπερθέαμα γεμάτο τόλμη και νεωτερικότητα, που ενσωματώνει τα σύγχρονα πολυμέσα και κινείται στους ρυθμούς της hip hop μουσικής και της electronica.

Laterna Magika

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 4

Όνειρο και μπόλικη φαντασμαγορία έχουν στην αποσκευές τους οι Laterna Magika, που καταφθάνουν στην Αθήνα, στις 11-16 Δεκεμβρίου. Το βαρύ πυροβολικό της τσέχικης θεατρικής σκηνής «εισβάλλει» στο πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον πιο ποιητικό τρόπο, συνδυάζοντας το χορό, το μαύρο θέατρο, τις πανοραμικές κινηματογραφικές προβολές, την παντομίμα και τις μαριονέτες. Δεν υπάρχει παιδί που να μην εντυπωσιάζεται και ενήλικας που να μη γοητεύεται από το μοντέρνο τσίρκο τους. Το Μπάντμιντον φέρνει τη Μαγική Λατέρνα με ένα εμβληματικό για το συγκρότημα θέαμα που παίζεται σαράντα ολόκληρα χρόνια.
Το «Wonderful Circus» αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, που ξεπηδούν μέσα από ένα αβγό και περιπλανιούνται αναζητώντας την ομορφιά και την αιώνια νεότητα, προσπαθώντας ταυτόχρονα αποφύγουν τις παγίδες που στήνει ο πανούργος δημιουργός τους. Με βιρτουόζους περφόρμερ να επιδίδονται σε μπουφονικά νούμερα, ξεσηκωτικές μουσικές και προβολές κινηματογραφημένων σκηνών, η παράσταση είναι μια γλυκόπικρη αλληγορία για τον αγώνα του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά του…

Ο Βίος του Γαλιλαίου

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 5

Στον «Βίο του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, στη μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (πρεμιέρα 10/12), ένας φοβερός ρολίστας πρωτοστατεί στον 18μελή θίασο: ο Χρήστος Στέργιογλου ως Γαλιλαίος Γαλιλέι. Όπως μας είπε ο ίδιος «Ο Γαλιλαίος, μπροστά στην Ιερά Εξέταση, αποκήρυξε την επιστημονική αλήθεια που ανακάλυψε. Κρυφά όμως την κατέγραψε – κι έτσι, η αλήθεια αυτή ακόμη υπάρχει.
Ο Μπρεχτ «χρησιμοποιεί» τις μεγάλες αλήθειες που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σύμπαν και μέσα μας. Προσπαθούμε στην παράσταση, μιλώντας τον υπέροχο λόγο του έργου, να πούμε τη δική μας αλήθεια· την αφορμή μάς δίνει ο ιδανικός συνδυασμός Γαλιλαίου και Μπρεχτ.» Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος υπήρξε ο πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου έργου το 1998.

Αμήν

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 6

Ο Ερμόλαος Ματθαίου και ο Ερνέστος Βουτσίνος στο ρόλο δύο ιερέων, που ετοιμάζονται για την τελευταία λειτουργία τους, σε ένα κατεστραμμένο τοπίο λίγο πριν από το τέλος του κόσμου, και αποζητούν την αγιοσύνη και τη σωτηρία μέσα από την παραφροσύνη και το… μαρτύριο. Μια σάτιρα είναι το έργο της Αλκυόνης Βαλσάρη που σύμφωνα με το σκηνοθέτη Δημήτρη Κομνηνό αναδεικνύει και στηλιτεύει τις «υπερεκκλησιαστικές φιλοδοξίες του επαγγελματικού κλήρου». Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα αιχμηρό έργο, δείτε το σε avant premiere στο Vault, στις 14/12.

Σ’ εσάς που με ακούτε

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 7

Η Λούλα Αναγνωστάκη καταθέτει τη μαρτυρία της για τον κόσμο που μας περιβάλλει επιτρέποντας στα έργα της –καθοριστικά για το εγχώριο μεταπολεμικό θέατρο– τη συνύπαρξη του ρεαλιστικού με το αινιγματικό με έναν τρόπο μοναδικό. Στο πλαίσιο ενός αφιερώματος για τη δραματουργία και το έργο της, θα δούμε το πιο πρόσφατο έργο της, «Σε σας που με ακούτε», 12 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από τον Λευτέρη Βογιατζή, σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη. Ισχυρό χαρτί της παράστασης που θα παιχτεί στο blackbox του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» από 10/12 είναι οι πρωταγωνιστές της: Όλια Λαζαρίδου, Mαρία Ζορμπά, Άντριαν Φρίλινγκ, Αντρέας Κοντόπουλος, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καραούλης, Μάνος Στεφανάκης, Κλεοπάτρα Μάρκο, Γιώργος Σαββίδης.

Καρφίτσες στα γόνατα

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 8

Η Σοφία Φιλιππίδου επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο, μετά τον εξαιρετικό μονόλογο «Μπάρτλεμπι ο γραφιάς», για να παρουσιάσει δύο σουρεαλιστικά μονόπρακτα της δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρούλας Γεωργακοπούλου σε μια παράσταση με κοινό τίτλο. «Στα έργα της αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο δράμα της ύπαρξης και της κοινωνίας και ανακαλύπτουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, που μας βοηθούν να δούμε τον εαυτό μας από νέα οπτική γωνία», λέει η γνωστή ηθοποιός εξηγώντας την επιλογή της. Η Σοφία Φιλιππίδου ερμηνεύει κι έναν από τους ρόλους της παράστασης, με συμπρωταγωνιστές τους Χάρη Αττώνη και Πάνο Παπαδόπουλο. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 10/12.

Ιστορία του γερασμένου παιδιού

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 9

Με πρωταγωνίστρια τη Νικολίτσα Ντρίζη, μια πολύ νέα ηθοποιό που μας έχει εντυπωσιάσει σε δύο παλιότερες παραστάσεις της ομάδας Pequod και πρόσφατα στο «Μέχρι τώρα» στο Skrow, ανεβαίνει η εμβληματική νουβέλα της Τζένι Έρπενμπεκ, «Ιστορία του γερασμένου παιδιού» (1999). Η συγγραφέας μεταφέρει στο έργο της μια προσωπική ιστορία της γιαγιάς της, της μυθιστοριογράφου Έντα Ζίνερ, για ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε ίδρυμα στη Δρέσδη. Η Έρπενμπεκ πέρασε την ιστορία από το δικό της λογοτεχνικό φίλτρο κι εμείς θα το δούμε σε διασκευή-σκηνοθεσία της Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου. Παίζουν ακόμα οι Βασιλική Σουρρή, Βασίλης Παπαδημητρίου, Μαρίνα Χλόη Αναγνωστοπούλου, Παύλος Ιορδανόπουλος. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στις 12/12.

Γεφύρι της Άρτας

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/12 - εικόνα 10

Οι θεατρικοί οργανισμοί Ευτοπία και Έβδομη Θύρα ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανεβάζουν το «Γεφύρι της Άρτας - Επί Μύθου Σύνθεσις» παίρνοντας ως αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι σύμφωνα με το οποίο για να θεμελιωθεί και να στεριώσει χρειαζόταν τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Η Ίρις Χατζηαντωνίου, η οποία έκανε και τη σύνθεση των κειμένων μαζί με τον Βαγγέλη Ρόκκο (αντλώντας υλικό και από την πεζογραφία του Γιώργου Θεοτοκά και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου), χρησιμοποίησε για την παράστασή της την εκστατική πρακτική που ακολουθεί την τεχνική της περιδίνησης των δερβίσηδων του τάγματος των Μεβλεβί και την οποία διδάχτηκε στην ομάδα «Στροφοδίνες» του Βίκου Ναχμία.

Η παράσταση μιλάει για τον επίμονο, απελπισμένο και άνισο αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει τη ζωή του και να τιθασεύσει τη φύση, για τη σύγκρουση του κοινωνικού με το ατομικό, για την αναζήτηση της προσωπικής αυτάρκειας μέσα στη συλλογικότητα. Κάνει πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας στις 10/12.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο βίος του Γαλιλαίου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 165 '

Η ιστορία του Γαλιλαίου και τα πάθη του με την Ιερά Εξέταση είναι η αφορμή για να καταγράψει ο Μπρεχτ το πώς επιβιώνει κανείς κάτω από δύσκολες συνθήκες

Wonderful Circus

  • Πολυθέαμα
  • Διάρκεια: 120 '

Συνδυάζοντας χορό, Μαύρο Θέατρο, προβολές, παντομίμα και μαριονέτες, αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, οι οποίοι περιπλανώνται αναζητώντας την ομορφιά και την αιώνια νεότητα.

Το γεφύρι της Άρτας - Επί μύθου σύνθεσις

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Ο αγώνας του ανθρώπου να κερδίσει τη ζωή του αντικατοπτρίζεται σε μια παράσταση που παίρνει αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι, καθώς και υλικό από την πεζογραφία του Γ. Θεοτοκά και την ποίηση του Γ. Ρίτσου

Ιστορία του γερασμένου παιδιού

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 60 '

Ρέκβιεμ της παιδικής αθωότητας, τόσο σε πραγματικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, με επίκεντρο τη ζωή μιας νεαρής τροφίμου σε ίδρυμα για παιδιά στη Δρέσδη

Ριχάρδος Γ΄

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 180 '

Ένας από τους πιο πολυδιάστατους χαρακτήρες που έπλασε ο Σαίξπηρ γίνεται διαχρονικό σύμβολο της απολυταρχικής εξουσίας στην ομώνυμη τραγωδία. Ο Δημήτρης Λιγνάδης καλείται να κρύψει τον αλαζόνα και υστερόβουλο χαρακτήρα του βασιλιά πίσω από ένα πιο ήπιο προσωπείο.

Φάουστ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Ο Φάουστ, έχοντας κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αποζητά το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή ανοίγει την πόρτα στη σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του

Καρφίτσες στα Γόνατα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο σουρεαλιστικά μονόπρακτα, «Διανυκτερεύον» και «Η Προσπερίνα και ο ναύτης», της γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέως σε μία παράσταση με κοινό τίτλο

Αμήν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Σουρεαλιστική σάτιρα με γρήγορους ρυθμούς και θέμα τη σχέση του πιστού με την εκκλησία

Σε σας που με ακούτε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικούς κόσμους συναντιούνται στο Βερολίνο για να ανακοινώσουν την τελευταία πράξη ενός δράματος χωρίς άλλους θεατές εκτός από τους πρωταγωνιστές του.

iD

  • Πολυθέαμα

Οι τεχνικές του τσίρκου συναντούν το hip-hop και το breakdance σε ένα hi-tech θέαμα για όλη την οικογένεια γεμάτο ενέργεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.