Λάρς φον Τρίερ Χ 2 στο θέατρο

Το «Δαμάζοντας τα κύματα» ανεβάζει στο Εθνικό θέατρο η Ρούλα Πατεράκη, το «Dogville» στο Ακροπόλ η Έφη Γούση.

Λάρς φον Τρίερ Χ 2 στο θέατρο

Προβοκάτορας όσο και πεσιμιστής, από τους πλέον αμφιλεγόμενους κινηματογραφιστές της εποχής μας, ο -αφορισμένος (λόγω φιλοναζιστικών αστεϊσμών) των Κανών- Δανός δημιουργός Λαρς φον Τρίερ εμπνέει φέτος δύο ελληνίδες σκηνοθέτριες του θεάτρου.

Βετεράνος των πειραματισμών, η Ρουλα Πατεράκη διασκευάζει για το Εθνικό θέατρο το οσκαρικό «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς φον Τρίερ με τον Άκη Σακελλαρίου στο ρόλο του παραπληγικού συζύγου, ο οποίος προτρέπει τη γυναίκα του (Ιωάννα Τσιριγκούλη) να συνευρίσκεται ερωτικά με άλλους άνδρες… Ένα όνομα-εγγύηση, ο Άγγελος Μέντης, υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια (από 21/1).

Η νεότατη Έφη Γούση ανεβάζει σε μια εξίσου μεγάλη κεντρική σκηνή, στο θέατρο Ακροπόλ, το «Dogville», το πιο μπρεχτικό κινηματογραφικό έργο του Τρίερ. Η Γιούλικα Σκαφιδά (φωτό) θα είναι η νεαρή Γκρέης, η όμορφη φυγάς. Όπως μας θυμίζει και το σχετικό δελτίο Τύπου: «Κυνηγημένη από μία ομάδα γκάγκστερ, θα αναζητήσει καταφύγιο σε μια παράξενη πόλη και, σε αντάλλαγμα, οι κάτοικοι θα επωφεληθούν απ’ την εργασία της. Οι μέρες θα περάσουν. Το Dogville θα δείξει τα δόντια του και η Γκρέης τη Χάρη της». Παίζουν επίσης οι Ευθύμης Ζησάκης, Ορέστης Καρύδας, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Ρομάνα Λόμπατς, Δημήτρης Πασσάς και Πηνελόπη Τσιλίκα. Τη μετάφραση υπογράφει, και στις δύο παραγωγές, ο Αντώνης Γαλέος (από 20/11).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.