Η Σύρος γίνεται κέντρο διεθνούς θεατρικής έρευνας

Το «World Wide Lab» θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην όμορφη Σύρο (22 Αυγούστου - 6 Σεπτεμβρίου) με πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη.

Η Σύρος γίνεται κέντρο διεθνούς θεατρικής έρευνας

Το είπε και το κάνε η Ιόλη Ανδρεάδη συνεργάζεται με φορείς της Σύρου και στήνει ένα «κοινοβιακό» διεθνές ερευνητικό θεατρικό εργαστήρι. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Syros Institute, μέσα στην Ιστορική Μονή Πατέρων Ιησουιτών, σκηνοθέτες του 4ου κατά σειρά World Wide Lab μαζί με 10 έλληνες ηθοποιούς και έναν σκηνογράφο/ενδυματολόγο, να δουλέψουν όλοι μαζί σε ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: «Προσλήψεις και Αναπαραστάσεις του Αρχαίου Δράματος: διεθνής παράδοση και προσωπική εμπειρία». Τι είναι το «World Wide Lab»; Η ιδέα ξεκίνησε το 2011 από το κέντρο τεχνών «Watermill» του Μπομπ Γουίλσον, και τους απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab. Είναι μια διεθνής πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου -Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία- οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για ένα μήνα πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ τα οποία βασίζονται σε ένα ειδικό θέμα κάθε φορά. Η Ιόλη Ανδρεάδη έχοντας γευτεί την εμπειρία του World Wide Lab υπογραμμίζει πως ο στόχος του είναι «να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσιών, παρακάμπτοντας ηθελημένα τον παγιωμένο κανόνα που λέει ότι ‘στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας’. Σκοπός, η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δεν θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη». Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, το World Wide Lab δεν διαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά ανακαλύπτει κάθε χρόνο μια νέα ιεραρχία που έχει δύο χαρακτηριστικά: να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και να μη διαρκεί για πολύ καιρό. Φέτος την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Ιόλη Ανδρεάδη από την Ελλάδα και ο Jay Stern από τις ΗΠΑ. Τις πρωτότυπες μουσικές των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν υπογράφει η Ερατώ Α. Κρεμμύδα. Τα αποτελέσματα του φετινού Lab θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μορφή παραστάσεων στις 4, 5 & 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου και θα μεταδοθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω Live Stream κάλυψης. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εντατική διαδικασία της έρευνας, των προβών και της παρουσίασης της κοινής δουλειάς μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους, απαραιτήτως και στις δύο γλώσσες (ελληνικά / αγγλικά), μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και μια φωτογραφία έως τις 15 Ιουνίου 2015 στο wwlabsyros2015@gmail.com. Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης από τους σκηνοθέτες του World Wide Lab και θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους έως τις 30 Ιουνίου 2015. Για τη συμμετοχή στο Lab και τη διαμονή στο Syros Institute για 16 διανυκτερεύσεις (22/8 έως 7/9), οι επιτυχόντες καλούνται να καλύψουν αποκλειστικά τα λειτουργικά έξοδα, τα όποια ανέρχονται σε 320 ευρώ κατ’ άτομο, συνολικά για όλες τις μέρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.