Η βιβλιοθήκη του μοναδικού μουσείου κοσμήματος στην Ελλάδα διαθέτει περισσότερους από 5.000 τόμους και εκδόσεις για την αρχαιολογία και τις καλές τέχνες, τις εφαρμοσμένες και διακοσμητικές τέχνες καθώς και τη φωτογραφία. Ειδικεύεται σε εκδόσεις γύρω από το κόσμημα και απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα για την είσοδο, χωρίς δυνατότητα δανεισμού ή φωτοτυπιών.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 9 π.μ. - 3 μ.μ.
Από το 2007 στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενώ ανακαινίστηκε τον Μάιο του 2013, αναβαθμίζοντας τον χώρο της σε ένα ευχάριστο, σύγχρονο περιβάλλον. Στην συλλογή της διαθέτει χιλιάδες βιβλία και παρτιτούρες, σε τόμους και μικροφίλμ, 545 τίτλους περιοδικών, ηλεκτρονικές εκδόσεις, χειρόγραφα αλλά και βιβλία για τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία. Επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Υπάρχει δυνατότητα φωτοτυπιών ενώ αν γίνετε μέλη (με ετήσια συνδρομή) μπορείτε και να δανειστείτε τους τίτλους που περιλαμβάνει. Υπάρχει δυνατότητα φωτοτυπιών στην βιβλιοθήκη αλλά δεν λειτουργεί ως δανειστική.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 4.45 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ. - 7 μ.μ.
Εκδόσεις για το περιβάλλον και την οικολογία, φωτογραφίες, φύλλα παλαιών εφημερίδων, αποκόμματα, CD ROM, αντικείμενα, χειρόγραφα και γκραβούρες, φυλάσσονται σ' ένα δίπατο νεοκλασικό στο κέντρο της πόλης. Το κυρίως ελληνόγλωσσο υλικό καλύπτει την περίοδο από το 1787 μέχρι σήμερα. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά υπάρχει δυνατότητα φωτοτυπιών.
Η βιβλιοθήκη των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας περιλαμβάνει μία εξειδικευμένη συλλογή σε θέματα ιστορίας των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων του 20ού αιώνα, που ιδρύθηκε το1992 από μια ομάδα ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού. Περισσότερα από 5.000.000 έγγραφα, που συνεχώς εμπλουτίζονται, επικεντρώνονται κυρίως στην ελληνική και τη διεθνή ιστορία του σοσιαλισμού, του κομουνισμού και της Αριστεράς. Το αρχείο παραμένει να επιδιώκει την πρόσβαση και την ελεύθερη χρήση όλων των τεκμηρίων από τους μελετητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα για την είσοδο. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική ενώ υπάρχει δυνατότητα φωτοτύπησης.
Σε ένα παραδοσιακό κτίριο στον Σταθμό Λαρίσης μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες της πόλης (ιδρυθείσα το 1835), διαθέτοντας μία πλούσια και πολυθεματική συλλογή. Κατόπιν τον σημαντικών δωρεών (μεταξύ άλλων του Κ. Νικολόπουλου και του Γ. Χαριτάκη), ο χώρος έφτασε τους 55.000 τίτλοι βιβλίων, αρχείο εφημερίδων από το 1863 έως σήμερα, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1834 έως σήμερα, αρχείο ΦΕΚ από το 1833 έως σήμερα καθώς και πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνα. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική, με όριο τα δύο βιβλία ανά δεκαπέντε ημέρες.
Σε έναν άνετο χώρο, με φυσικό φωτισμό, στεγάζεται η βιβλιοθήκη «Κ. Θ. Δημαράς» συγκεντρώνοντας πλήθος επιστημονικών περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών και ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο. Ιδρύθηκε το 1958 και στόχος της έκτοτε είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απρόσκοπτη ροή έντυπου υλικού για επιστήμη, τεχνολογία, τεκμηρίωση, έρευνα, και ανάπτυξη, σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και παραγωγική κοινότητα της χώρας. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά υπάρχει δυνατότια φωτοτύπησης.
Από την πρώτη Βουλή της Ελλάδας (που συνήλθε με το Σύνταγμα του 1844) δημιουργήθηκε το τμήμα της βιβλιοθήκης που στεγάζεται εδώ και αρκετά χρόνια μέσα στο μέγαρο της Βουλής. Χιλιάδες τόμοι βιβλίων για τις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, την ιστορία, τη νομική, την κοινωνιολογία, τη φιλολογία κ.ά., καθώς και περιοδικά, εφημερίδες και πλήρης σειρά των πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, βρίσκονται συγκεντρωμένοι με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Παράλληλα, είναι ανοικτή προς το κοινό, προωθώντας την πληροφόρηση για τη λειτουργία της Βουλής και τη νομοθετική διαδικασία. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα για την είσοδο. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική ενώ υπάρχει δυνατότητα φωτοτύπησης.
Εκατό και πλέον χρόνια από το έτος ίδρυσής του, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εκθέτει σε μόνιμη βάση περισσότερα από 25.000 αντικείμενα εξαιρετικής ιστορικής σημασίας (φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ο.κ.), χρονολογούμενα από τον 3ο αιώνα μ.Χ. έως και τον 20ο. Διαμορφώνοντας δύο ξεχωριστά μέρη, τα εκθέματα χωρίζονται στα ευρήματα της Βυζαντινής περιόδου καθώς και σε εκείνα που απλώνονται στην μεταβυζαντινή πορεία προς την νεώτερη εποχή. Με ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς, που συνδυάζεται από έναν εντυπωσιακό κήπο και ένα αξιολάτρευτο καφέ-μπιστρό, ξεδιπλώνεται γλαφυρά η ιστορία του Βυζαντίου σε μία συνολικά μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί από το 1966 σε ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις οδήγησαν στην επέκτασή της, φτάνοντας πλέον στους τρεις ορόφους, με έντυπες, οπτικοακουστικές και ψηφιακές συλλογές, κυρίως για την επιστημονική και την τεχνική γνώση. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα για την είσοδο. Η βιβλιοθήκη δίνει την δυνατότητα δανεισμού, αν γίνετε μέλη ενώ υπάρχει και δυνατότητα φωτοτυπιών. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα κατά την πρώτη σας επίσκεψη.
Στο εντυπωσιακό, τεράστιο βιομηχανικό κτίριο της οδού Λένορμαν βρίσουν στέγη οι πλούσιες συλλογές της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, εφημερίδες και περιοδικά από το 18ο αιώνα έως σήμερα και χιλιάδες μικροταινίες με σπάνιο αρχειακό υλικό, από ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά. Μεταξύ άλλων, υπάρχει συλλογή ελληνικής λογοτεχνίας, πληροφοριακή συλλογή και παιδική συλλογή βιβλίων, σε ένα μακρύ κατάλογο που εμπλουτίζεται διαρκώς. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα για την είσοδο. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί πιλωτικά ως δανειστική σε συγκεκριμένους τίτλους βιβλίων αλλά υπάρχει δυνατότητα φωτοτύπησης.
Πάνω από 100.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια, καθώς και τόμοι βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών, ημερολογίων και εφημερίδων του 19ου και του 20ού αιώνα αλλά και διάφορα σημαντικά αρχεία βρίσκονται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα. Οι σημαντικές συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου και των Χαρτών μαζί με τις υπόλοιπες συλλογές αρχείων είναι διαθέσιμες στον επισκέπτη, συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με την ιστορική και την πνευματική πορεία της Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά υπάρχει δυνατότητα φωτοτύπησης.
Μοναδική στο είδος της, η βιβλιοθήκη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών διαθέτει παλαιά σπάνια βιβλία που καλύπτουν θεματικά ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της Μικράς Ασίας, εκδόσεις στην καραμανλίδικη γραφή και ειδικές συλλογές βιβλίων. Επίσης στην συλλογή της περιλαμβάνονται περιοδικές εκδόσεις, που τυπώθηκαν πριν το 1922, είτε εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είτε στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά υπάρχει δυνατότητα φωτοτύπησης.
Στο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη στεγάζονται περίπου 4.000 τίτλοι που αφορούν την Ιστορία, τις κοινωνικές επιστήμες, την πολιτική, τη θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού αλλά και δυνατότητα μελέτης των ψηφιοποιημένων αρχείων του ΚΚΕ, με ιστορικά ντοκουμέντα και σπάνιες εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά υπάρχει δυνατότητα φωτοτύπησης.