Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Ileana Arnaoutou & Ismene King, Tender shell geophilia (detail) © Λουκιανός Αρναουτάκης

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2023.

Το ανοιχτό κάλεσμα είναι ένας ισχυρός τρόπος προβολής και προώθησης σύγχρονων καλλιτεχνών, αφού τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης το οποίο στη συνέχεια θα συμπληρώσει την πλούσια συλλογή του ιδρύματος και θα ενταχθεί σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη, που ιδρύθηκε από την Τζίνα Μαμιδάκη ως φόρος τιμής στους γονείς της, ανέκαθεν είχε ως μέριμνα την ενίσχυση του πολιτισμού και των τεχνών. Έχει διοργανώσει προγράμματα φιλοξενίας και άλλες σχετικές δράσεις με σκοπό να αναδείξει τη σύγχρονη τέχνη, τον πολιτισμό και την αέναη παιδεία.

Theodoros Zafeiropoulos & Yiorgos Rimenidis, Come with the Wind. Art Prize 2019
© Λουκιανός Αρναουτάκης
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος & Γιώργος Ρυμενίδης, Come with the Wind, Βραβείο Τέχνης 2019

Η συλλογή του ιδρύματος περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα διακεκριμένων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οι Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Cecilia Campos, Κώστας Βαρώτσος, Μαρία Λοϊζίδου, Ρένα Παπασπύρου, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Ιωαννίδης, Νίκος Αλέξιου,  Γιώργος Λάππας, Νίκος Κεσσανλής, Georgia Kotretsos και πολλοί άλλοι.

Το φετινό βραβείο αφορά εικαστικούς καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στα ακόλουθα πεδία τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική, ηχητική και γλυπτική εγκατάσταση, μικτή τεχνική, χαρακτική, ψηφιακή τέχνη, φωτογραφική εκτύπωση, ink print, βίντεο και σχέδιο.

Στο πλαίσιο του open call, οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν site specific, επιτοίχια έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος ενός συγκεκριμένου, διαμορφωμένου περιβάλλοντος. Για τον χώρο έκθεσής τους, τα έργα θα αποτελούν σημεία αναφοράς και θα αφηγούνται μια εσωτερική διαδρομή σχετική με το περιβάλλον. Έμπνευση για τους συμμετέχοντες στο κάλεσμα θα αποτελεί η "Φροντίδα/Ευδαιμονία", θεματική που ακολουθήθηκε και στο νέο πρόγραμμα residency τον Οκτώβριο του 2022.

Φέτος, το βραβείο παρουσιάζει δύο καινοτομίες: Πρώτον, για πρώτη φορά απευθύνεται σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όχι αποκλειστικά από Ελλάδα και Κύπρο. Δεύτερον, θα επιλεχθούν 3 συνολικά προτάσεις στις οποίες θα απονεμηθούν διαφορετικά αλλά ισότιμα βραβεία, τα οποία θα συνοδεύονται από το ποσό των 7.000€. Κάθε καλλιτέχνης θα έχει στη διάθεσή του επιπλέον 7.000€ για την κατασκευή του έργου του. Τα έργα που θα βραβευτούν θα παραμείνουν σε μόνιμη έκθεση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής τέχνης του Ιδρύματος Μαμιδάκη.

Το Βραβείο Τέχνης υλοποιείται για τρίτη χρονιά και φιλοδοξεί να ενισχύσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία, αλλά και την επιμέλεια ενός έργου τέχνης και την τοποθέτησή του σε μία μόνιμη συλλογή.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, 11:59 μ.μ. (GMT+2). Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω φόρμας στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Δείτε εδώ την αίτηση και τις οδηγίες και ανακαλύψτε τη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Ιλεάνα Αρναούτου & Ισμήνη Κινγκ, Tender shell geophilia, Βραβείο Τέχνης 2022

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.