Το νέο βιβλίο του Γιώργου Τσακνιά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη

«Ουμπίκικους» - μια περιπλάνηση σε παράλληλες πραγματικότητες, με οδηγό τη λοξή ματιά του συγγραφέα.

Ουμπίκικους

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη το νέο βιβλίο του Γιώργου Τσακνιά, με τον ιδιότυπο τίτλο Ουμπίκικους. Πρόκειται για μια συλλογή πεζών κειμένων που κινούνται ανάμεσα στη λογοτεχνική αφήγηση, το δοκίμιο και την αυτομυθοπλασία, συνθέτοντας ένα υβριδικό έργο, όπου το πραγματικό και το φαντασιακό συναντιούνται σε ένα πεδίο συνεχούς μεταμόρφωσης.

Στις σελίδες του βιβλίου, μια γειτονιά του Λονδίνου μεταμορφώνεται για λίγα λεπτά σε μικρή Σοβιετία, ενώ η τελευταία Οικουμενική Σύνοδος του 787 μ.Χ. λειτουργεί ως "διαβατήριο" για την είσοδο του αφηγητή στις ΗΠΑ. Η Πράγα του Κάφκα μένει προσωρινά εκτός διαδρομής, καθώς μια νυχτερινή περιπλάνηση στα στενά της παλιάς πόλης ανασύρει απρόσμενα τη σκιά του ελληνικού μετεμφυλιακού κράτους. Την ίδια στιγμή, σε μια φαινομενικά αθώα παιδική χαρά, ο συγγραφέας συνειδητοποιεί με ειρωνική διάθεση ότι δεν μπορεί να είναι ubiquitous, ούτε καν… ουμπίκικους.

Οι αναμνήσεις, οι σκέψεις και οι συνειρμοί του Τσακνιά, συχνά πυροδοτημένοι από εικόνες, στίχους, βιβλία ή μουσικές, διαμορφώνουν μια παράλληλη πραγματικότητα που εισχωρεί και διασταυρώνεται με την κυριολεκτική. Έτσι, οι έννοιες του χώρου και του χρόνου μοιάζουν να χαλαρώνουν, επιβεβαιώνοντας τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος σημείωνε ότι "δεν είναι παρά τρόποι να σκεφτόμαστε, όχι συνθήκες στις οποίες ζούμε".

Με τη χαρακτηριστική λοξή ματιά του συγγραφέα και με τη διαλεκτική παρουσία του χιούμορ, τα κείμενα του Ουμπίκικους αναδεικνύουν το παράδοξο, το απροσδόκητο και τη συχνά κωμική όψη των γεγονότων — μια κωμικότητα που, όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, δεν στερείται στιγμών υπόγειας ή εμφανέστερης τραγικότητας.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Τσακνιά προσκαλεί τον αναγνώστη να περιπλανηθεί σε έναν κόσμο όπου η καθημερινότητα συναντά την ιστορία, και το προσωπικό βίωμα μεταμορφώνεται σε μια αφήγηση πλούσια, αιχμηρή και βαθιά ανθρώπινη.

Ουμπίκικους

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η μητέρα μου γελάει": Το τελευταίο βιβλίο της Σαντάλ Άκερμαν στα ελληνικά

Το βιβλίο που έγραψε η σημαντική σκηνοθέτρια λίγο πριν το τέλος της ζωής της μητέρας της μπλέκει κειμενικά θραύσματα, έγχρωμες φωτογραφίες από το αρχείο της και στιγμιότυπα από ταινίες της. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2025

Ο Soteur και οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος παρουσιάζουν το νέο coloring book "Η τέχνη αλλιώς"

Μια διαδραστική εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με Q&A και υπογραφές βιβλίων από τον δημιουργό.

Τα βιβλία μιλούν σε αυτή τη βιβλιοθήκη του Ίδρυματος Γουλανδρή

Η "Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη" επιστρέφει και δίνει ξανά τη δυνατότητα στους επισκέπτες να "δανειστούν" τα "βιβλία" της, δηλαδή να κάνουν μια συζήτηση με ανθρώπους που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

"Boys With Feelings": Το νέο φωτογραφικό άλμπουμ του Κωστή Φωκά παρουσιάζεται στο Hyper Hypo

Το Hyper Hypo θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου όπου τα αντρικά σώματα μεταμορφώνονται σε τοπία, σε μια βραδιά με μουσική ειδικά επιμελημένη από τον ίδιο.

Το νέο βιβλίο του ΜΙΕΤ είναι μια ανδρομή στα θεμέλια της δημοκρατίας

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει το βιβλίο "Δημοκρατία – Ιστορική αναδρομή" του σημαντικού πολιτικού στοχαστή John Dunn.

Με τις "Uber Διαδρομές Τέχνης" κλείνεις την πόρτα στον θόρυβο και κάνεις την τέχνη μέρος της καθημερινότητάς σου

Η τέχνη γίνεται η καθημερινή μας συνταγή ευζωίας με την νέα ενέργεια της Uber που τη φέρνει πιο κοντά μας με 3.000 δωρεάν προσκλήσεις για παραστάσεις, μουσεία και πολιτιστικές εμπειρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/12)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.