Ένα παλιό διαμέρισμα στου Φιλοπάππου γίνεται στέκι εικαστικού πειραματισμού

Το «Weaving Future Mythologies on Traces of the Past» δημιουργεί μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Κωνσταντίνα Σουλιώτη ©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Η έκθεση "Weaving Future Mythologies on Traces of the Past", σε επιμέλεια Κωνσταντίνας Σουλιώτη, δημιουργεί μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάρθρωσης της μνήμης και του συλλογικού υποσυνείδητου στη ζωντανή εμπειρία και δομή του σήμερα. Μέσα από τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το σχέδιο, την κεραμική και την εγκατάσταση, η έκθεση εμβαθύνει στην συλλογική εμπειρία του χρόνου που περνά και τη μετασχηματιστική του δύναμη στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες συμβάλλει στη συζήτηση γύρω από το πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο – σωματικά, πνευματικά, ακόμη και μεταφυσικά. Η πρόσληψη της ανθρώπινης ύπαρξης στις πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της είναι κυρίαρχη  στον χώρο του κλασικού αυτού αθηναϊκού διαμερίσματος που εντυπωσιάζει με την οικιακή ατμόσφαιρα αλλά και την αστική γοητεία που εκπέμπει. 

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Γενική άποψη της έκθεσης
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Η Όλγα Βλάσση παρουσιάζει μια σειρά έργων που περιλαμβάνει κεραμικά και έργα με μελάνι σε χαρτί. Σε αυτά τα κομμάτια, αναδύονται ζώα, αντικείμενα, πρόσωπα και κατακερματισμένα στιγμιότυπα, προκαλώντας όνειρα ή αναμνήσεις. Αυτό που απουσιάζει γίνεται ορατό, σαν να καταγράφονται γεγονότα και ενέργειες στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο έχει την ικανότητα να αναγεννάται. Τα έργα που βασίζονται σε χαρτί επαναπροσδιορίζουν την ευθραυστότητα και τη χρονικότητα, μοιάζουν με κοχύλια, λέπια ψαριών ή φτερά πουλιών. Προσφέρουν πολλαπλές ερμηνείες ενός φανταστικού δέρματος – μια αιθέρια επιφάνεια ενός νέου χώρου που αγωνιωδώς, σχεδόν χαοτικά, προσπαθεί να γεμίσει το κενό.

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Όλγα Βλάσση με το έργο της Skin
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Τα κεραμικά της εμβαθύνουν στην έννοια του δοχείου και του περιεχομένου του, με μορφές που εμφανίζονται μετασκευασμένες ή παραμορφωμένες. Τα κομμάτια διαμορφώνονται με μονωτικό υλικό πριν από την υάλωση, αντλώντας από τις αρχαίες ελληνικές τεχνικές ερυθρόμορφης και μελανόμορφης κεραμικής. Ένα τμήμα της επιφάνειας παραμένει κενό, με την τελική εικόνα να αποκαλύπτεται μόνο μετά την όπτιση του αγγείου. Αυτά τα έργα συλλαμβάνουν φευγαλέες μνήμες και καθημερινές στιγμές, προσπαθώντας να τις διατηρήσουν, ενώ παλεύουν διακριτικά με την ένταση της πλήρωσης κενών χώρων.

 

Η Εύη Ζαμπέλη παρουσιάζει τη σειρά σχεδίων 240, μια συλλογή με χρωματιστό μολύβι σε μεταξοτυπία. Ο τίτλος 240 προέρχεται από τον κώδικα του μολυβιού που χρησιμοποίησε σε όλη τη σειρά - μια ακούσια επιλογή που προέκυψε όταν επέλεξε τυχαία το μολύβι και αποφάσισε να διατηρήσει το ίδιο χρώμα για ολόκληρη τη συλλογή. Η έμπνευση για τα έργα αυτά προήλθε από ένα ταξίδι στην Τήνο, όπου η Ζαμπέλη μαγεύτηκε από τους φεγγίτες των σπιτιών, χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακόσμησής τους. Συγκινημένη από τα σύμβολα που εμφανίζονται σε αυτά, όπως τα θρησκευτικά φυλαχτά, ενσωμάτωσε τη δική της συμβολική γλώσσα στα έργα, όπου είναι επίσης ορατά διακριτικά θρησκευτικά μοτίβα.

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Εύη Ζαμπέλη με τα έργα της
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Η συλλογή ασχολείται βαθιά με την αλληλεπίδραση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Στη σειρά 240, μπορεί κανείς να δει το παρελθόν μέσα από πύλες και πόρτες που αποκαλύπτουν στοιχεία των προηγούμενων έργων της. Τα αντικρουόμενα χαρακτηριστικά των παλαιότερων και νεότερων έργων της υποδηλώνουν μια μεταβατική στιγμή στην πρακτική της, σηματοδοτώντας μια μετάβαση από τη μια εποχή στην επόμενη. Η σειρά δημιουργήθηκε στην Αθήνα και περιλαμβάνει στοιχεία που θυμίζουν μαρμάρινες ταφικές πλάκες. Ο χώρος, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη δουλειά της, εξετάζεται προσεκτικά εδώ. Η επιλογή του χαρτιού μεταξοτυπίας είναι σκόπιμη, προσδίδοντας στα έργα μια υφασμάτινη υφή, μια σημαντική πτυχή της ευρύτερης πρακτικής της.

 

Ο Ιάσονας Καμπάνης διερευνά τον μεσογειακό πολιτισμό και τον ρόλο των ζώων και των μη ανθρώπινων φυσικών οντοτήτων μέσα σε αυτόν. Για τον Καμπάνη, ο όρος genius loci – ο χαρακτήρας ή η ουσία ενός τόπου – χάνει το νόημά του αν αποσυνδεθεί από το υπερβατικό και τις αλληλεπιδράσεις του τόσο με τον τεχνητό όσο και με τον φυσικό κόσμο. 

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Ιάσονας Καμπάνης
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Το κύριο κίνητρό του είναι να ανανεώσει τη σύνδεσή μας με τον διαρκή χαρακτήρα ενός τόπου, συμπεριλαμβανομένων των ιερών και καθολικών πτυχών του, τις οποίες έχουμε καταχραστεί σε σημείο που αγωνιζόμαστε να δούμε τον εαυτό μας πέρα από την ανθρωποκεντρική μας προοπτική.

Η πρακτική της Πολίνας Μηλιού επικεντρώνεται στην ανακύκλωση παλιών επίπλων και αντικειμένων σε μοναδικά έργα τέχνης που αποπνέουν περιέργεια, χιούμορ και μια περιρέουσα γυναικεία αύρα. Οι δημιουργίες της, με τις οργανικές και κινούμενες φόρμες τους, συχνά προκύπτουν από παιγνιώδεις συνδυασμούς, οι οποίοι αντιπαραθέτουν την εσωτερική δημιουργική αίσθηση της καλλιτέχνιδας με εξωτερικές παραμέτρους. Αντλώντας έμπνευση από την συλλογική κληρονομιά αλλά και το προσωπικό της περιβάλλον, η Μηλιού αναφέρεται σε θέματα διαχρονικότητας, πρωτογονισμού, ανώνυμης μεσογειακής τέχνης, αλλά και άυλων στοιχείων όπως το ανθρώπινο ένστικτο, η αναποφασιστικότητα, η ικανοποίηση, το παιχνίδι.

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Πολίνα Μηλιού με το έργο της Kentarchos
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Ο Πάνος Προφήτης διερευνά την έννοια της δυαδικότητας αντλώντας τόσο από την ελληνιστική περίοδο όσο και από τα ορθολογιστικά κινήματα του τέλους της δεκαετίας του 1920. Τα χυτά γλυπτά αλουμινίου του κατοικούν σε μια φανταστική, θεατρική σκηνή που εμπλέκει τον θεατή, συνδυάζοντας διαχρονικές ιστορικές αναφορές με σύγχρονα υλικά όπως σκάλες, προκατασκευασμένους σωλήνες και objets trouvés. Με αρχιτεκτονική ακρίβεια και γεωμετρικές φόρμες, ο Προφήτης μεταμορφώνει τον χώρο σε σκηνογραφία ή δυνητικό σκηνικό πεδίο, συγχωνεύοντας σατιρικά πρόσωπα, γλώσσες, μάτια και σώματα. Συνδυάζοντας αυτά τα διαφορετικά υλικά και αναφορές, ο Προφήτης δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και καινοτομίας. Το έργο του ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες και την προπαγάνδα του σήμερα, αποκαλύπτοντας τη διαρκή επιρροή των μυθικών αφηγήσεων και της ιστορικής κληρονομιάς. Τελικά, τα γλυπτά του Προφήτη αποτελούν απόδειξη της δύναμης του μύθου και της κοινωνικοπολιτικής κληρονομιάς, προαναγγέλλοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της μορφής, του συμβολισμού και της πολιτιστικής ταυτότητας στη σύγχρονη γλυπτική. 

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Πάνος Προφήτης
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Η Μαρία Σπυράκη αντλεί από το αρχιτεκτονικό της υπόβαθρο για να εξερευνήσει δομές μνήμης μέσα από πλέγματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αντιλαμβάνεται τη μνήμη ως υπάρχουσα σε έναν παράλληλο χώρο μέσα στο δομημένο περιβάλλον – ένα πεδίο δεδομένων που διαμορφώνεται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες. Όπως μια οικονομία που επηρεάζεται από κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά και νομικά στοιχεία, η μνήμη λειτουργεί μέσω διαδικασιών κωδικοποίησης, αποθήκευσης και ανάκτησης. Στους ανθρώπους, αντικατοπτρίζει την ικανότητα διατήρησης και πρόσβασης σε πληροφορίες. 

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past -Μαρία Σπυράκη με τα έργο της
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Ωστόσο, με την επανάληψη, το πλέγμα της μνήμης γίνεται όλο και πιο χαοτικό. Μια εικόνα που επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου χάνει το αρχικό της νόημα. Η συνεχής επανάληψη δημιουργεί νέες, πανομοιότυπες μορφές ή ψυχώσεις, δημιουργώντας ένα πεδίο ή χάρτη μνήμης στον οποίο εξελίσσονται τα μοτίβα.

Το έργο του Δημήτρη Ταμπάκη περιλαμβάνει εκτυπώσεις σε επιφάνειες αλουμινίου που αποτυπώνουν μια στιγμή στο χρόνο, παγώνοντας μια πρωτογενή πληγή, αφηγούμενοι αρχαϊκές τελετουργίες και ενσωματώνοντας μεταλλικά γλυπτά στοιχεία με ακροφοβικές τάσεις. Η χρήση οξυγραφίας δρα ως ακτινογραφία της ίδιας της ύπαρξης. 

Weaving Future Mythologies on Traces of the Past - Δημήτρης Ταμπάκης με το έργο του
©Γεώργιος Αποστολόπουλος

Μεταξύ άλλων, ο Ταμπάκης παρουσιάζει το KINKAKU-JI.2.7.50, ένα νέο κομμάτι που αναφέρεται στην πυρπόληση του Kinkakuji (Χρυσό Περίπτερο) του Κιότο το 1950 από τον Hayashi Yoken. Η σκέψη του Yoken, "Αν η ομορφιά υπήρχε πραγματικά εκεί, αυτό σήμαινε ότι η δική μου ύπαρξη ήταν κάτι αποξενωμένο από την ομορφιά", υποδηλώνει μια βαθιά υπαρξιακή πάλη. Ενώ ο Γιόκεν δεν εξέφρασε ποτέ ρητά τη συλλογιστική του, πολλοί ερμηνεύουν την πράξη του ως μια προσπάθεια να διατηρήσει μια εξιδανικευμένη, άφθαρτη μνήμη του Χρυσού Περιπτέρου, ένα θέμα που διερευνάται τόσο σε λογοτεχνικές όσο και σε φιλοσοφικές αναλύσεις. 

Η ένταση μεταξύ ομορφιάς, διαφθοράς και καταστροφής είναι κεντρική στη φανταστική αφήγηση του Yukio Mishima, απηχώντας την πιθανή εσωτερική σύγκρουση του Yoken. Η τελευταία πράξη του να κάψει τον ναό μπορεί να θεωρηθεί ως μια κλασική εκδήλωση του οιδιπόδειου συμπλέγματος – μια προσπάθεια να καταστρέψει την πατρική φιγούρα, "τη ρίζα της αδυναμίας όλων των άλλων". Με αυτόν τον τρόπο, ο Γιόκεν προσπάθησε να εξαλείψει τους συμβολικούς περιορισμούς, ενσωματωμένους στον ναό, που εμπόδιζαν την πρόσβασή του στις επιθυμίες του.

Info: Μπέλες 21, Φιλοπάππου (είσοδος μέσω της αυλής) | έως 26/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ., Σαβ. 5-8 & κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας συνομιλεί με τους θησαυρούς της κρητικής χειροτεχνίας

Η έκθεση "Αροδαμοί κι Ασπάλαθοι" παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2024

"Στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου" μάς μεταφέρει ο Ταχάρ Μπεν Ζελούν

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema η συλλογή διηγημάτων του Γαλλομαροκινού συγγραφέα που μιλά για το Μαρόκο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη συζητά για την πρόσβαση του πολίτη στα e-book

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA) και το Knowledge Rights 21.

Το ΕΜΣΤ κυκλοφορεί ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό σύγχρονης τέχνης

Το "Χταπόδι" θα εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο σε ελληνικά και αγγλικά.

"Ώρες αναγέννησης": Μία παρουσίαση βιβλίου με απαγγελίες, μουσική και προβολές

Το Θεατράλε θα φιλοξενήσει μία πλούσια εκδήλωση με αφορμή την ποιητική συλλογή του Πάνου Μπόρα.

Τα σονέτα του "Ρεπορτάζ" της Ελευθερίας Σταυράκη παρουσιάζονται στο Show What?

Ο πολυχώρος στο Παγκράτι θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής των εκδόσεων Συρτάρι.

"Pro bono": Το μυθιστόρημα της Χριστιάννας Γύρα παρουσιάζεται στο Κολωνάκι

Το καφέ Φίλιον θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέα.