Ένα ντοκιμαντέρ για τον διάσημο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson προβάλλει το Γαλλικό Ινστιτούτο

Η ταινία παρουσιάζεται με αφορμή το διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα στον Cartier-Bresson που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Γουλανδρή.

Henri Cartier-Bresson

Στις 18 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Ο Αιώνας του Henri Cartier-Bresson" του Pierre Assouline, ένα οπτικό ταξίδι στην καριέρα και τη ζωή του εμβληματικού φωτογράφου. Η ταινία, διάρκειας 52 λεπτών και παραγωγής 2014, θα προβληθεί στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τις αφηγήσεις και τις σκέψεις του Cartier-Bresson. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Πίττα και τη Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, υπεύθυνη συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Μυτιληναίου.

Διαβάστε Επίσης

Στο πλαίσιο του φωτογραφικού αφιερώματος στον Henri Cartier-Bresson που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα έως τις 27 Οκτωβρίου 2024, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ Ο αιώνας του Henri Cartier-Bresson του Pierre Assouline, βραβευμένου συγγραφέα, από τους κορυφαίους κριτικούς λογοτεχνίας στη Γαλλία, και κατεξοχήν βιογράφου του διάσημου φωτογράφου. 

Μέσα από ένα πλούσιο ντοκιμαντέρ γεμάτο ευαισθησία, που αποτελείται από ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό, ο Pierre Assouline μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε τις αφηγήσεις και τις εκμυστηρεύσεις του Henri Cartier-Bresson για τη ζωή και την καριέρα του, τις σκέψεις του για το νόημα της ζωής, τα ταξίδια και τις γνωριμίες που τον σημάδεψαν.

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος Henri Cartier-Bresson (1908-2004) θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου φωτορεπορτάζ. Από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την απελευθέρωση του Παρισιού μέχρι την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον Μάη του ‘68, ο διάσημος φωτογράφος υπήρξε προνομιακός μάρτυρας των μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή του. Μετά την προβολή θα προσφερθεί ποτό στο bistro " Maya le bistro " του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.  

Δύο επιπλέον προβολές των ταινιών "Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation" (Sarah Moon, 1994) και "Henri Cartier-Bresson, L’amour tout court" (Raphaël Byrne, 2001), με ελληνικούς υπότιτλους, θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στις 3 και 17 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων που θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Henri Cartier-Bresson. Η αποφασιστική στιγμή

  • Φωτογραφία

Το μνημειώδες λεύκωμα «Η αποφασιστική στιγμή» του Cartier-BrESSON εκδόθηκε το 1952 από τον Tériade και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, μαζί με πολλά αρχειακά τεκμήρια, και μεταφέρουν τον επισκέπτη στις κρίσιμες δεκαετίες της ζωής του Cartier-Bresson 1932-1952. Μέσα από τις περιπλανήσεις του σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία, αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που βασανιζόταν ανάμεσα σε μια προσωπική ερμηνεία του εσωτερικού κόσμου του και σε μια πιο παρατηρητική προσέγγιση του εξωτερικού κόσμου.

Henri Cartier-Bresson. Ελλάδα

  • Φωτογραφία

Για πρώτη φορά, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961 συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στην ενότητα της έκθεσης «Ελλάδα». Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Στο πρώτο του ταξίδι, το 1937, ο φωτογράφος επισκέφθηκε περιοχές όπως η Αθήνα, το Γαλαξίδι, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Ύδρα και οι Σπέτσες. Στο δεύτερο ταξίδι του το 1953 παρέμεινε στη χώρα για τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικεντρώθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους αποθανατίζοντας παράλληλα στιγμιότυπα από την ζωή στην Αθήνα, και περιηγήθηκε στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Στο τρίτο του ταξίδι το 1961, ως απεσταλμένος των περιοδικών Vogue και Holiday, το πρόγραμμά του ήταν οργανωμένο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Σίνα 31, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξενάγηση στην έκθεση "Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα" του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες και εξετάζει διαδοχικά την προσφυγική εμπειρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/10/2024

3 βιβλία του Κώστα Ταχτσή που γεννήθηκε σαν σήμερα (8/10)

Διαβάζουμε τρία βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Η πρώτη συγγραφική επιτυχία του Παζολίνι στα ράφια από τις εκδόσεις Gutenberg

Η "σκοτεινή" πλευρά της Ρώμης, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ιδιαίτερη ματιά του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Κυκλοφορεί ξανά εξαντλημένο βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι

Βρείτε προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος τα "Σχόλια του Τρίτου", το ποιητικό μανιφέστο του υπάρχειν που αποτελείται από κείμενα του μεγάλου συνθέτη εκφωνημένα στον αέρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Οι νέες εκθέσεις στο Tavros εξετάζουν τη σχέση μας με το παρελθόν και την ιστορία

Δύο σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα ατομικά τους πρότζεκτ και μας δίνουν νέες προοπτικές για την πρόσφατη ιστορία.

Ραντεβού στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για ξεναγήσεις στο "space of togetherness"

Επισκεφθείτε την έκθεση με τις βοηθούς επιμελήτριες Μαρία Ταυλαρίου & Γαλήνη Νόττι.