"Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων": Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης του Robert McCabe

Στο Μουσείο Ακρόπολης παρευρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού με αφορμή τη νέα έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe, ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα των μεταπολεμικών χρόνων.

Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαίνια έκθεσης Robert McCabe

‘‘Η έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe είναι αφιερωμένη στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας, του χαρακτήρα, του φυσικού περιβάλλοντος και του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το όραμά μας για έναν αειφόρο τουρισμό που υπηρετεί τις αξίες μιας Ελλάδας, η οποία σέβεται το παρελθόν της και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης" υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου, με αφορμή την έκθεση του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα, η οποία συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης και παρουσιάζεται στην αίθουσα εκθέσεων του μουσείου από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

"Η ιδέα για τη διοργάνωση της έκθεσης "Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων", γεννήθηκε μέσα από το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό. Ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση, τις παραδόσεις του τόπου μας. Γιατί μέσα από τις φωτογραφίες του Robert McCabe, αποτυπώνεται πραγματικά μια διαχρονική Ελλάδα γεμάτη συναίσθημα, αυθεντικότητα, ιστορία". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, το ίδιο βράδυ στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης του σπουδαίου Αμερικανού Φιλέλληνα φωτογράφου, παρουσία του φωτογράφου κ. Robert McCabe, του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και καλεσμένους από το χώρο του τουρισμού, του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Όλγα Κεφαλογιάννη έκθεση Mc Cabe

Σε μια λιτή, μα φορτισμένη συναισθηματικά τελετή, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της υπογράμμισε ότι "μέσα από τις φωτογραφίες του ο κ. McCabe, με την αισθητική του ποιότητα και τον ρεαλισμό του, προσφέρει μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά, μιας διαχρονικής Ελλάδας γεμάτη συναίσθημα και αυθεντικότητα".
Και τόνισε: "O φωτογραφικός του φακός αναδεικνύει ανθρώπους, πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά. Καταγράφει αρχιτεκτονήματα, μνημεία, καθημερινές ασχολίες, επαγγέλματα και συνήθειες. Μία Ελλάδα του μόχθου, των περιορισμένων μέσων, αλλά και της προοπτικής, της προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον".
"Η έκθεση αυτή, επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού, είναι αφιερωμένη στη σημασία της διαφύλαξης της αυθεντικότητας, της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας". "Και ο στόχος αυτός", πρόσθεσε, "βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το όραμά μας για έναν αειφόρο τουρισμό, την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον τουρισμό, που υπηρετεί της αξίες μιας Ελλάδας η οποία σέβεται το παρελθόν της και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο".

Robert McCabe Χαίρε Ξένε

Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ‘‘ο Robert McCabe, έχει βεβαίως τιμηθεί στο παρελθόν πολλές φορές για το έργο του, αυτή ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά του, γιατί εκτός των άλλων, μέσα από τις φωτογραφίες του διακρίνουμε ασφαλώς την Ελλάδα της αυθεντικής φιλοξενίας και μια Ελλάδα όπως την οραματιζόμαστε: που ενσαρκώνει τις αξίες τις βιώσιμης ανάπτυξης’’.

Robert Mc Cabe εκθεση Μουσείο Ακρόπολης

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι "η ιδέα για την έκθεση "Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων", γεννήθηκε μέσα από το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό, ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό των ανθρώπων, της φύσης των παραδόσεων του τόπου μας’’. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον τίτλο που όπως είπε, προέρχεται από τον Ομηρικό στίχο "Xαίρε Ξείνε, παρ’ άμμι φιλήσεαι" (σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη "Ξένε μου, καλωσόρισες, έλα να σε φιλέψουμε") και από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, "Ελλάς η χώρα των ονείρων".

Όλγα Κεφαλογιάννη Robert McCabe

‘‘Μέσα από τις φωτογραφίες του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα Robert McCabe, πρόσθεσε η κα Κεφαλογιαννη, ‘αποτυπώνεται μια διαχρονική Ελλάδα γεμάτη συναίσθημα, αυθεντικότητα, ιστορία".

Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι ο McCabe ‘‘καταγράφει τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που ξέρει διαχρονικά να αγωνίζεται και να ελπίζει. Αναδεικνύει ανθρώπους, πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά. Καταγράφει αρχιτεκτονήματα, μνημεία, καθημερινές ασχολίες και συνήθειες". Και τόνισε: "Οι φωτογραφίες του αναδεικνύουν πως η έννοια της φιλοξενίας στην Ελλάδα στηρίζεται ιστορικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αυθεντική αλληλεπίδραση των ταξιδιωτών με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους’’.

Robert Mc Cabe εκθεση Μουσείο Ακρόπολης

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. McCabe είπε έκανε μια αναδρομή της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1954 με τον αδελφό του τονίζοντας ότι ‘‘Εκείνο το καλοκαίρι έγινε μια ολόκληρη ζωή’" και πρόσθεσε: '‘Είναι μεγάλη μου τιμή που γίνεται η έκθεση μου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια υπέροχη φίλη. Μου έδωσε τη χαρά να ανακαλύψω τα χωριά, τις θάλασσες και τα νησιά της, καθώς και την εκπληκτική ιστορία της. Καθεμία από αυτές τις φωτογραφίες, έχει μια ιστορία που θυμάμαι ακόμη και τώρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις με τις φωτογραφίες μου’’.  

Robert McCabe Χαίρε Ξένε

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα".

​​​​Έκθεση Robert Mc Cabe Μουσείο Ακρόπολης Όλγα Κεφαλογιάννη

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, επιμελητής της έκθεσης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες του ΜcCabe αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό για την Ελλάδα, καθώς μέσα από το φακό του έχει αποτυπωθεί η αμέριστη αγάπη των Ελλήνων για τη χώρα τους.

Όλγα Κεφαλογιάννη Μίνως Μάτσας Robert McCabe

Ο αρχιτέκτων της έκθεσης καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μανώλης Σταυρακάκης, εξέφρασε την χαρά του που συμμετείχε στο σπουδαίο έργο του κ. McCabe, υπογραμμίζοντας τη ‘‘βαθιά εμβάθυνση, στα πρόσωπα των Ελλήνων που κοιτάζουν τον φακό του Robert McCabe, το ελληνικό τοπίο, ή εμάς τους θεατές που στεκόμαστε μπροστά τους στον εκθεσιακό χώρο".

Τέλος, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας ο οποίος προσέφερε τη μουσική υπόκρουση για την έκθεση του Robert McCabe, τόνισε πόσο φιλόξενα και ζεστά αισθάνθηκε κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο σπίτι του σπουδαίου φιλέλληνα φωτογράφου μια κρύα νύχτα του χειμώνα ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε την έκθεση συναρπαστική, με στοιχεία δωρικότητας και δραματικότητας.

Ο κ R. McCabe, έχει τιμηθεί πολλές φορές για το έργο του, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά του, βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες του μια Ελλάδα που ενσαρκώνει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης και της αυθεντικής φιλοξενίας.

Το πρωί της Δευτέρας, η Υπουργός Τουρισμού υποδέχτηκε και ξενάγησε στην έκθεση την Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και συμβολικά ήταν η πρώτη επισκέπτρια. Το Υπουργείο Τουρισμού προγραμματίζει να μεταφέρει μέρος της έκθεσης στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024.

Η έκθεση του κ. McCabe συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης με την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και φιλοξενείται με δωρεάν είσοδο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Warps of Light": Η Greta Schödl παρουσιάζει έργα της για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ανάμεσα στα πενήντα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, περιλαμβάνονται έργα δισδιάστατα, αντικείμενα - βιβλία, μαρμάρινα γλυπτά και εγκαταστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

"ΜΗΤ(Ε)ΡΑ": Η Χριστίνα Στεφανίδου παρουσιάζει το αιώνιο δίπολο πόθου-μίσους

Η μικρή φόρμα διηγημάτων της Χριστίνας Στεφανίδου είναι ζωντανή, λυρική, πυκνή, κινηματογραφική και οι περισσότερες ιστορίες της εμπνευσμένες και βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα.

Δωρέαν ξεναγήσεις στην έκθεση "Before and after science" του ΝΕΟΝ

Τις ξεναγήσεις συντονίζουν η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου και η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι.

Ο θρυλικός φωτογράφος Martin Parr έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος έρχεται στην πόλη μας με αφορμή μια νέα συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς του παρελθόντος εγκαινιάζεται στον Πειραιά

Η καλλιτέχνιδα Αφροδίτη Παπαδημητρίου δημιούργησε ένα πρότζεκτ μέσα από την ανάγκη της να εξερευνήσει περαιτέρων την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τους αρχαίους πολιτισμούς.

ΕΜΣΤ: Τι κρατάμε από το 4ο μέρος του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"

Ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και πιο αδύναμες στιγμές στο τελευταίο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αφιερωμένου στις γυναίκες, από το οποίο πήραμε μια γεύση λίγο πριν τα αποψινά εγκαίνια.

"Όταν η Τέχνη ενοχλεί": Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.