"My father had a big nose": Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος μάς ταξιδεύει στον κόσμο των παιδικών βιωμάτων με κεντρικό μοτίβο τον Πινόκιο

Στη νέα του ατoμική έκθεση ο εικαστικός διαμορφώνει ένα Gesamtkunstwerk, ένα συνολικό έργο τέχνης που περιλαμβάνει επιτοίχια έργα, γλυπτά, video και NFTs.

Κωνσταντίνος Πάτσιος. My father had a big nose

Η The Blender Gallery παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο "My father had a big nose", Objects and toys from an aggressive childhood, σε επιμέλεια της Χριστίνας Ντουγεροπούλου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου και η διάρκεια της θα είναι μέχρι τις 24 Μαΐου.

Στη νέα του ατoμική έκθεση ο εικαστικός διαμορφώνει ένα Gesamtkunstwerk, ένα συνολικό έργο τέχνης που περιλαμβάνει επιτοίχια έργα, γλυπτά, video και NFTs. O Πάτσιος εμπλουτίζει τη ζωγραφική διαδικασία με τις τεχνικές του κολάζ και του ντεκολάζ δημιουργώντας ένα παλίμψηστο με σύμβολα και εικόνες  που συνδέουν τον ενήλικο κόσμο με τον παιδικό, τον  μικρόκοσμο με το συλλογικό ασυνείδητο. Στα γλυπτά του, σύνθετα ready mades, κυριαρχεί μια σαρκαστική διάθεση, ενίοτε αυτοβιογραφική, περιγράφοντας τη σχέση με τον φυσικό αλλά και με τον επουράνιο πατέρα.

Κωνσταντίνος Πάτσιος. My father had a big nose

Με τον Πινόκιο ως κεντρικό μοτίβο, ο καλλιτέχνης ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο των παιδικών ονείρων και βιωμάτων, όπου οι επιθυμίες και τα συναισθήματα διαμορφώνουν την ενήλικη ζωή. Μέσα από την οπτική του Πάτσιου, ο Πινόκιο αναβιώνει με νέα πνοή, ως ένας  πανανθρώπινος ήρωας που μας οδηγεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, στις οδύνες και τις ηδονές της ύπαρξης. Στα έργα του υπάρχουν  εικόνες  και αντικείμενα που επηρέασαν την καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία, ένα ετερόκλητο σύμπαν που περιλαμβάνει από τη μορφή του Πινόκιο και τις Μαντόνες της Αναγέννησης μέχρι τη φιγούρα του Ναπολέοντα.

Κωνσταντίνος Πάτσιος. My father had a big nose

Σαν σε όνειρο, όπου αντιστρέφονται οι μηχανισμοί της πραγματικότητας, η μεγάλη μύτη του Πινόκιο εκφράζει μια απωθημένη εμπειρία ή επιθυμία. Σύμβολο της διάθεσης του ανθρώπου για διεύρυνση αλλά και διείσδυση, και στενά συνδεδεμένη με τη μυρωδιά, το ψέμα και το σεξ. Η όσφρηση συνδέεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αίσθηση με τη μνήμη και τα συναισθήματα.

Κωνσταντίνος Πάτσιος. My father had a big nose

Τα κολλάζ του Πάτσιου αποτελούν ημερολόγια καθημερινής ζωής, αλλά και μιας άλλης, εσωτερικής, μη βιωμένης. Εφημερίδες, αφίσες, εισιτήρια, παλιές φωτογραφίες, μετατρέπονται σε κάτι νέο. Ακολουθώντας την ανάγκη του να συνδεθεί με τη μεγάλη παράδοση της ζωγραφικής, καταφέρνει να παντρέψει ασύμβατες εικόνες και να προσκαλέσει το θεατή σε έναν αλλόκοτο, κοινωνικοπολιτικό συνειρμό. Το ζητούμενο στο έργο του, όπως δηλώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, είναι ο μετασχηματισμός μιας εικόνας, μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν αρμονικά όλα τα αντικρουόμενα και παράταιρα κομμάτια της ανθρώπινης κατάστασης. 

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο – μαντήλι απο 100% μετάξι, της συνεργασίας του εικαστικού με το ελληνικό brand Mantility, ειδικά σχεδιασμένο για την ατομική του έκθεση.

Info: The Blender Gallery | 19/4-24/5 | Ωράριο λειτουργίας: Τρ., 10 π.μ.-6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πώς κατάφεραν οι Ιρλανδοί λογοτέχνες να γίνουν τόσο δημοφιλείς;

Πέρασα τον Αύγουστο διαβάζοντας τους λογοτέχνες του Σμαραγδένιου Νησιού για να διαπιστώσω αν η δημοφιλία της ιρλανδικής λογοτεχνίας είναι απλώς μια περαστική τάση ή έχει ισχυρές πολιτιστικές και κοινωνικές βάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
15/09/2024

Ρεμπέκα Χορν: Από τα μαλλιά στη μνήμη

Αρχές Σεπτέμβρη, η Γερμανίδα εικαστικός πέθανε στα ογδόντα της χρόνια.

Ένα βράδυ στο 52o Φεστιβάλ Βιβλίου με τον Ιορδάνη

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στέκει μελαγχολικό και σχεδόν άδειο, αποκαλύπτοντας τις σκιές και τις αντιφάσεις της πόλης.

Ένα ντοκιμαντέρ για τον διάσημο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson προβάλλει το Γαλλικό Ινστιτούτο

Η ταινία παρουσιάζεται με αφορμή το διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα στον Cartier-Bresson που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Γουλανδρή.

Τρεις εκθέσεις κόμικς που δεν πρέπει να χάσεις

Συγκινητικές ιστορίες, ζητήματα συμπερίληψης και ορατότητας και αρχαίες τραγωδίες εμπνέουν την ένατη τέχνη.

Ινδιάνικοι θησαυροί από τη Βόρεια Αμερική στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποκαλύπτει σπάνια λίθινα εργαλεία των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, στο πλαίσιο της δράσης Αθέατο Μουσείο.

Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως: Δύο εκδηλώσεις στις 16 και 17/9

Μία συζήτηση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και μια συναυλία με μουσικές Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.ά. έρχονται προσεχώς στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου.