Η Ελευσίνα σε νέες εικαστικές εξερευνήσεις

Τον Σεπτέμβριο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γεμίζει τέχνη, παρουσιάζοντας διεθνείς καλλιτέχνες και πρωτότυπα πρότζεκτ.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Αυτό τον Σεπτέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συγκεντρώνει διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία και, δίνοντας - όπως πάντα - έμφαση στην εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία, μεταμορφώνει την Ελευσίνα σε ένα σημείο συνάντησης, ένα πεδίο προβληματισμού και ανοιχτού διαλόγου για δημιουργούς, επισκέπτες της πόλης και την τοπική κοινότητα, ένα κέντρο εικαστικών τεχνών. Η οδυνηρά επίκαιρη εγκατάσταση του καλλιτέχνη Αθανάσιου Κανάκη από τη Μάνδρα για την καταστροφική πλημμύρα του 2017 αλλά και το πρότζεκτ της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου για τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, δέκα συναρπαστικές βραδιές προβολών και συναντήσεων σε έναν θερινό κινηματογράφο υπό την επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη, η έκθεση της διεθνούς καλλιτέχνιδας Mariko Hori που διερευνά τη σχέση της γλώσσας με την πόλη, ένας εύφορος κήπος που ανθίζει σε έναν εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο, μία περφόρμανς κι ένα εφήμερο έργο - αποτέλεσμα συμμετοχικών εργαστηρίων που αντλεί έμπνευση από τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας και τα ταξίδια των σπόρων από το ΟΧΤΩ, είναι μερικά μόνο απ’ όσα θα συμβούν αυτό το μήνα σε ολόκληρη την Ελευσίνα.

Πιο αναλυτικά, από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, παρουσιάζεται η εγκατάσταση "Μυστήριο 166 State of Emergency" - πιο επίκαιρη από ποτέ - του εικαστικού Αθανάσιου Κανάκη στο παλαιό μηχανουργείο της Φιλομήλα 3. Ένα έργο που αναφέρεται στο καταστροφικό γεγονός της ιστορικής πλημμύρας των δυτικών προαστίων της Αττικής το 2017 μέσα από τα αποτυπώματα της προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη και της οικογένειας του στη γενέτειρά του και πληγείσα περιοχή, Μάνδρα. 

Μυστήριο 166 State of Emergency
"Μυστήριο 166 State of Emergency"

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και οι προβολές του "Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης" από την επιμελήτρια και θεωρητικό τέχνης Μαρίνας Φωκίδη στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 του μήνα. Για δέκα βραδιές, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρωτοποριακά έργα video art, ντοκιμαντέρ και film essays που έχουν δημιουργήσει 22 διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες από 12 χώρες και να συνομιλήσει με τους ίδιους τους δημιουργούς σε έναν ιστορικό θερινό κινηματογράφο της πόλης με θέα τη θάλασσα. Ανάμεσα στα έργα που θα προβληθούν ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε μαζί με το σωματείο ναυπηγών στο Γκαντάνι του Πακιστάν, η χαμένη Atlantis του πολυβραβευμένου Ben Russell, η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μαζωνάκη που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, το θρυλικό What Are the Clouds? του Pier Paolo Pasolini, το ταξίδι ενός κοντέινερ από το Ρότερνταμ μέχρι το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ από τον γκουρού του θεωρητικού σινεμά Allan Sekula και πολλά ακόμα.

Διαβάστε Επίσης

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, από τις 6.30 μ.μ., παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου "Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων" στο εργοστάσιο ΙΡΙΣ. Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, την περασμένη άνοιξη, πραγματοποιήθηκαν τα συμμετοχικά εργαστήρια "Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος” και "Σπόροι και ζιζάνια”, στα οποία αναδείχτηκαν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλοστήριξης. Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών, το ΟΧΤΩ πρότεινε εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούν τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας και τα ταξίδια των σπόρων. Στο ΙΡΙΣ θα παρουσιαστεί ένας περίπατος ακρόασης, ένα video - καλλιτεχνικό έργο που προέκυψε από τη διαδικασία των εργαστηρίων καθώς και μια ανοιχτή στο κοινό συμμετοχική περφόρμανς που θα επιχειρήσει - με πρακτικές και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων - να δημιουργήσει μια εφήμερη παρέμβαση.

Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων
"Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων"

Ταυτόχρονα στο ΙΡΙΣ, με το "Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι", ένα έργο που υπογράφει καλλιτεχνικά ο Βρετανός σκηνοθέτης Brian Michaels, ένας άδειος, έρημος και εγκαταλελειμμένος χώρος μεταμορφώνεται σε εύφορο κήπο για να αναβιώσει το αφήγημα της αρχαίας Ελευσίνας και της αρχαίας Ελλάδας, καθώς και η διασύνδεσή τους με την πρόσφατη και σύγχρονη ιστορία της πόλης. Ο κήπος είναι ο πυρήνας του έργου, ο οποίος θα εμπλουτίζεται με επιμέρους δράσεις, ηχοτοπία, περφόρμανς και προβολές υπό την επιμέλεια των Brian Michaels, Sozita Goudouna και Kate Peila. Τα εγκαίνια του έργου θα λάβουν χώρα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 19.00, με μία περιπατητική performance από τους Brian Michaels και Ανδρέα Κωνσταντίνου, ενώ την 1η Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η ονειροπόλα και ειρωνική performance A Crack της Anna Furse. 

Μυστήριο 42 Futuring Waters
"Μυστήριο 42 Futuring Waters"

Επίσης από τις 16 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου, ανοίγει η έκθεση του "Μυστήριο 42 Futuring Waters", ένα έργο που εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου, με έδρα της τη Νέα Υόρκη, στο Αναψυκτήριο - Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού. Μέσα από μια σειρά δημόσιων διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, η καλλιτέχνις σύστησε σε νέους, παιδιά, κατοίκους της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής καινοτόμους τρόπους να συνδιαμορφώσουμε νέα δυνητικά κοινωνικο-οικολογικά μέλλοντα με το νερό ως ενεργό φορέα στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών και του δημόσιου χώρου. Η έκθεση - αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών - περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, video, φωτογραφίες και τεχνουργήματα φτιαγμένα από διαφορετικά οργανικά, μη ρυπογόνα υλικά, πλαστελίνη, ύφασμα, χαρτί αλλά και όσπρια, κοχύλια, στρείδια. Το "Μυστήριο 42 Futuring Waters" ολοκληρώνεται την Κυριακή 1 Οκτωβρίου με την παρουσίαση της ειδικής έντυπης έκδοσης "A Speculative Manifesto for - and from the Water Elefsina (Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο από - και για τα νερά της Ελευσίνας)", αποτέλεσμα επιτόπιας διατομεακής έρευνας που εμπεριέχει κείμενα των καλεσμένων των συναντήσεων και ένα ολοκληρωμένο μανιφέστο, μια γραπτή διακήρυξη από και για τα δικαιώματα των νερών της Ελευσίνας εισάγοντας την έννοια της νομικής προσωπικότητας της φύσης. 

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στη ΒΛΥΧΑ - Νεκροταφείο Πλοίων, η Μαρκέτου πραγματοποιεί μια δημόσια γλυπτική παρέμβαση με τίτλο "The Hatchery (To Εκκολαπτήριο)" χρησιμοποιώντας το tabby, ένα μείγμα από κοχύλια στρείδια, άμμο, φύκια και νερό. Το "The Hatchery" προτείνει μια ποιητική ερμηνεία των υποβρύχιων οικοτόπων που εμπνέεται από την αρχιτεκτονική των στρειδιών, δηλαδή μια περίπλοκη λειτουργία που εμπεριέχει τον καθαρισμό των ρυπογόνων νερών και εξασφαλίζει την οικολογική ευημερία των θαλασσινών υδάτων μιας πολύπαθης περιβαλλοντικά περιοχής, όπως η ΒΛΥΧΑ.

Μυστήριο 169 If the wind blows
"Μυστήριο 169 If the wind blows"

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται ακόμη στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας η έκθεση "Μυστήριο 169 If the wind blows" της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με καταγωγή από την Ιαπωνία, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του EU Japan Fest. Αντλώντας έμπνευση από την ιαπωνική παροιμία "Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός”, εννοώντας ότι κάθε γεγονός μπορεί να έχει ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα, η καλλιτέχνιδα περπάτησε για μία ολόκληρη εβδομάδα στην Ελευσίνα και συνομίλησε με τους κατοίκους της, ρωτώντας τους τι θα γίνει αν ο άνεμος φυσήξει στην πόλη τους.

Συντονισμένη με την ίδια την πόλη αλλά και με την τρέχουσα παγκόσμια συνθήκη, επιχείρησε να αναδιατυπώσει αυτή την παροιμία επικαιροποιώντας τη και προμαντεύοντας τη δυναμική που η 2023 Ελευσίς επιφυλάσσει για το μέλλον. Η νέα εκδοχή της παροιμίας που προτείνει η Mariko Hori ξεκινά επίσης με τις λέξεις "αν φυσήξει ο άνεμος” αλλά ολοκληρώνεται με μια διαφορετική πρόταση, η οποία αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο κόσμο και τον τοπικό χαρακτήρα, ακολουθώντας τις αφηγήσεις που εκτυλίσσονται στο μεσοδιάστημα.

Τέλος, στους χώρους του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας και στο X-Bowling Art Center συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της 2023 Ελευσίς "Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο", σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της 2023 Ελευσίς.

Info:
"Μυστήριο 166 State of Emergency" | Φιλομήλα 3 (Καραϊσκάκη & Κανελλοπούλου, Ελευσίνα) | 8/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 2 μ.μ. & 5-9 μ.μ.

"Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης" | Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας (παραλία Ελευσίνας, Κανελλοπούλου & Νικολαΐδου) | 13, 15, 16, 17, 19 έως 24/9 | 8.30 μ.μ.

"Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων & των ζιζανίων" | ΙΡΙΣ | 16/9, 6.30 μ.μ.
Προβολή video & συμμετοχική performance: 16/9, 8 μ.μ., ΙΡΙΣ

"Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι" | ΙΡΙΣ | 16/9-τέλη Δεκεμβρίου | Το πρότζεκτ θα είναι ανοιχτό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας 

Εγκαίνια - Περιπατητική performance: 16/9, 7 μ.μ., ΙΡΙΣ

"Performance A Crack": 1/10, 8 μ.μ., ΙΡΙΣ

"Μυστήριο 42 Futuring Waters" | Αναψυκτήριο - Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού | 16/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 2 μ.μ. & 5-9 μ.μ.

Επιτελεστική εγκατάσταση "The Hatchery" | ΒΛΥΧΑ - Νεκροταφείο Πλοίων & Αναψυκτήριο - Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού (Σημείο συνάντησης: Αναψυκτήριο - Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού) | 22/9, 6.30-8 μ.μ.
Παρουσίαση έκδοσης και κλείσιμο έκθεσης: 1/10, 6-8 μ.μ.

"Μυστήριο 169 If the wind blows" | Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας | 16/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 1-9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χωρογραφήματα": Ο Νίκος Τσικούρας βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη καλεί τον θεατή να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ψηφιοποιεί το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το πρόγραμμα "Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου" περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου "Η δίκη της στενής αυτοάμυνας"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Ορφέας Απέργης, ποιητής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

5+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις συναντάμε και ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με επιτυχία παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης "Αστυγραφία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του πλαισίου υποδοχής των εικαστικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.