Το Tag Project Space διερευνά την απειλητική μορφή της "μόρας" μέσα από μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

Σύμφωνα με τη Σοφία Ξενέλλη, στην Ιαπωνία, μόρα είναι το kanashibari, το αίσθημα ότι είσαι "ακινητοποιημένος με μεταλλικά δεσμά". Για έναν νεαρό φαν του "Lord of the Rings" η μόρα ήταν ένα Nazgul, από το οποίο δεν μπορούσε να κρυφτεί και έμενε παγωμένος μπροστά στον αγγελιαφόρο του θανάτου.

'Μόρα. Εξομολογήσεις υπνικής παράλυσης'

Το Tag Project Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών: Βούλα Κούκκου, Φωτεινή Πολυδώρου, Garden Thief, to_machola., απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Ξενέλλη (Ιστορικός Τέχνης/Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος), με τίτλο: "Μόρα. Εξομολογήσεις υπνικής παράλυσης / Móra - Confessions of sleep paralysis". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ..  Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 28 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Σοφία Ξενέλλη, στην Ιαπωνία, μόρα είναι το kanashibari, το αίσθημα ότι είσαι "ακινητοποιημένος με μεταλλικά δεσμά", και οφείλεται συνήθως στα παιχνίδια των πονηρών πνευμάτων yōkai. Για έναν νεαρό φαν του "Lord of the Rings" η μόρα ήταν ένα Nazgul, από το οποίο δεν μπορούσε να κρυφτεί και έμενε παγωμένος μπροστά στον αγγελιαφόρο του θανάτου.

Πλάσματα της νύχτας, αντανακλάσεις του οπτικού μας πολιτισμού, τρέφονται από όλα όσα εναποθέτουμε στη σκιά του μυαλού μας και γίνονται τα ίδια σκιές που μας καταδιώκουν. Αλλάζουν όνομα, χρόνο, τόπο, αλλά προκαλούν την ίδια αίσθηση ασφυξίας, παράλυσης και ανημπόριας, απέναντι σε μια σχεδόν αόρατη απειλή. Στην πιο ευάλωτη στιγμή μας, στον ύπνο, το μυαλό μας αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο και σε μια προσπάθεια να μας προστατέψει παράγει αυτό το παράδοξο, δημιουργεί έναν ενδιάμεσο τόπο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Εκεί, κυριαρχεί ο φόβος και στην προσπάθειά μας να τον αντιμετωπίσουμε, τον προσωποποιούμε. Μπορεί άλλωστε κανείς να παλέψει καλύτερα με έναν ορατό εχθρό, παρά με μια αφηρημένη έννοια.

Ίσως όμως, το ιδιόμορφο αυτό όνειρο να είναι μια συμπυκνωμένη εκδοχή της ζωής μας. Κι αυτό γιατί η μόρα πλανιέται στην πόλη όχι μόνο στη νύχτα, αλλά και στη μέρα της. Η σκληρή απειλή του οξυγόνου που τελειώνει, η αγωνία της επιβίωσης και ο καθημερινός φόβος που παραλύει. Η χθόνια θεότητα περιφέρεται στα κενά μας βλέμματα, στα ηρεμιστικά που τελειώνουν και στο αμφίβολο αύριο.

Εγκαίνια: 30/9 (6 μ.μ.)

Info: Tag Project Space | 30/9-28/10 | Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2023

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.

Στη νέα της ατομική έκθεση, η Εγκράτεια Ρούμπου κάνει "βουτιά στο αβέβαιο της ανθρώπινης ύπαρξης"

Η χωρίς ανάσα βύθιση, οι εσωτερικές δονήσεις, το αγκομαχητό, η αδιάκοπη εσωτερική πάλη αφήνουν εκκωφαντικό αποτύπωμα στο ζωγραφικό έργο της Εγκράτειας Ρούμπου, με τίτλο "κάποιες φορές ακούω τόσο δυνατά το μέσα μου".

Αρχαιολογικά ευρήματα γλυπτικής στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και "μορφές σε λίθο" που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα ερευνητικό πρότζεκτ στο State of Concept εξετάζει ζητήματα γραφειοκρατίας και οικοδόμησης του έθνους

Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών.