"Συνοικισμοί": Η Ελευσίνα "αγκαλιάζει" την τέχνη, δίνοντας φωνή στους κατοίκους της

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται δυναμικά το καλοκαίρι, στήνοντας ένα μεγάλο, πολυμορφικό φεστιβάλ τεχνών, από 9 έως 28/6. Ανάμεσα στα αμέτρητα ξεχωριστά events του κύκλου «Συνοικισμοί», διαλέξαμε τα πέντε must που μας δίνουν αφορμή για μια γρήγορη απόδραση στην ιστορική Ελευσίνα και εξοικείωση με τις διαφορετικές της κοινότητες.

Ε φυγα Πόντος © Elina Giounanli

Θέατρο δίπλα στην Όαση

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς, η Γιολάντα Μαρκοπούλου είχε δώσει φωνή σε Μικρασιάτες πρόσφυγες της Άνω Ελευσίνας με το περιπατητικό πρότζεκτ "Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία". Τώρα, η σκηνοθέτρια ρίχνει φως σε ένα ακόμη παραγνωρισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, στήνοντας μια site specific θεατρική παράσταση δίπλα στα ψηλά δέντρα του παλιού κάμπινγκ "Όαση". Οι συμμετέχοντες στην παράσταση "Μυστήριο 13: Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" μοιράζονται με το κοινό την οικογενειακή τους ιστορία και μιλούν για την καταγωγή τους: οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν και οι νεότεροι έτσι όπως τους τη μετέφεραν. Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί από 21 έως 24 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Μια απρόσμενη μουσική εμπειρία

Sky Above Elefsina
© David Sünderhauf

Οι συναυλίες δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν από το πρόγραμμα των "Συνοικισμών". Στις 21/6, η Ελευσίνα γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με τη συναυλία σύγχρονης όπερας "Live music acts" και συνεχίζει το πρόγραμμα με pop-up lives, επιτελεστικά πρότζεκτ και χορωδιακά σύνολα. Όμως, αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα μουσικό event που ξεχωρίζει, αυτό θα ήταν η καταληκτική εκδήλωση των "Συνοικισμών", στις 28 Ιουνίου: η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους ευρωπαϊκής σύγχρονης μουσικής, γεμίζει με νότες τον ελευσίνιο ουρανό, με αφορμή τη δράση "Sky above Elefsina". Οι συνθέσεις δημιουργήθηκαν ή διασκευάστηκαν αποκλειστικά για την Ελευσίνα και θα παρουσιαστούν, μαζί με πρωτότυπα έργα του παρελθόντος, με φόντο τα μοναδικά σκηνικά της πόλης.

Πώς ορίζεις την πατρίδα;

Greekies

Με την επιμέλεια του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη, η 2023 Ελευσίς υποδέχεται την Κυριακή 11 Ιουνίου (με ελεύθερη είσοδο) ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σύνθετης τέχνης: Το "Greekies" διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικά δρώμενα και δημόσιες συζητήσεις, που θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε "τι είναι τελικά η πατρίδα;". Τόπος καταγωγής, προορισμός, σημείο διαμονής ή ένας συμπεριληπτικός όρος για όσους νιώθουν αδέσποτοι και εγκαταλειμμένοι; Οι απρόβλεπτες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του πολυσυλλεκτικού "Greekies" προσπαθούν να εντοπίσουν τον σύγχρονο ορισμό της πατρίδας μέσα από πρωτοβουλίες έφηβων προσφύγων εθελοντών στις φυσικές καταστροφές στη Μάντρα, την τέχνη ενός Αφροέλληνα που εμπλουτίζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και Ελευσίνιους που εξερευνούν το "ξένο", συμπράττοντας χορευτικά με σύγχρονους εικαστικούς.

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα
© John Stathis

Οι "Συνοικισμοί" δεν είναι ένα συνηθισμένο φεστιβάλ τεχνών, γι’ αυτό και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πρωτότυπες δράσεις, όπως περφόρμανς σύγχρονου τσίρκου και πολλά ακροβατικά πρότζεκτ. Ένα από αυτά είναι το "Ακροβατώντας στην Ελευσίνα" των ομάδων Le Petit Cirque du Monde και Κι όμως κινείται. Το πρότζεκτ επιστρέφει στην Ελευσίνα μετά την επιτυχημένη του διεξαγωγή τον Οκτώβριο, καλώντας Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και μουσικούς από τη Μεσόγειο να δημιουργήσουν δρώμενα για τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων. Από 12 έως 17/6 θα δούμε δράσεις τσίρκου, σύγχρονου χορού, μουσικής και ευφάνταστα pop-up events, που ενώνουν δημιουργικά δύο διαφορετικούς πολιτισμούς.

Μια αλλιώτικη κιβωτός

Time Circus The Ark

Έπειτα από 3.000 χιλιόμετρα περιπλάνησης στις ευρωπαϊκές πόλεις και την εντυπωσιακή της είσοδο στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο, η βέλγικη κολεκτίβα των TimeCircus χαρίζει στην πόλη μια κιβωτό αιώνιας νεότητας και πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική περφόρμανς "Arkopolis" εγκαινιάζεται με μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 18 Ιουνίου και προσφέρει έναν ολοκαίνουργιο χώρο για τους νέους της πόλης, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, με το "Μυστήριο 99: The Ark", η κολεκτίβα μεταφέρει και στον ελληνικό χώρο το μήνυμα ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές προκύπτουν μέσα από πρωτοβουλίες μικρών ομάδων, ειδικά των νεότερων γενεών. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.