Τρεις νέες κυκλοφορίες μεταφρασμένης λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Gutenberg

Rumena Bužarovska, Thomas Snégaroff και Jumpa Lahiri με νέες κυκλοφορίες.

Gutenberg

Στις νέες εκδόσεις Gutenberg η Rumena Bužarovska περιγράφει τις επιφανειακές αλλά και τις βαθύτερες συναισθηματικές μας σχέσεις, ο Thomas Snégaroff γράφει για την αληθινή ιστορία του Αμερικανογερμανού πιανίστα Ερνστ Χανφστένγκλ που ήταν στενός φίλος του Χίτλερ από τη δεκαετία του 1920 και πληροφοριοδότης του Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Jumpa Lahiri γράφει στα ιταλικά, ένα μυθιστόρημα για την εγγύτητα και την αποξένωση, τη μοναξιά αλλά και τα μικρά θαύματα της καθημερινότητας.

Δεν πάω πουθενά (Rumena Bužarovska, μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου)

Δεν πάω πουθενά

Η βραβευμένη συγγραφέας του "Ο άντρας μου", που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και στην Ελλάδα, στη νέα της συλλογή διηγημάτων αποκαλύπτει όσα αρνούμαστε να παραδεχτούμε ακόμα και στον εαυτό μας.

Ένα βάζο γίνεται αφορμή να "εκραγεί" η Λίντια από ζήλεια για τη φίλη της που έχει όσα η ίδια λαχταράει. Η γεμάτη ανασφάλειες Βέσνα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Β. Μακεδονίας, που αντιμετωπίζει παθητικά την απιστία του συζύγου της και την απότομη συμπεριφορά του γιου της, βρίσκεται να μιλάει μεθυσμένη σε φοιτητική διαδήλωση και να συμμετέχει σε εκδήλωση των "ισχυρών γυναικών" στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Η Έλι, παντρεμένη με παιδί, επιστρέφει στη χώρα της με δικαιολογία την αρρώστια του πατέρα της και την κρυφή ελπίδα να συναντήσει έναν παλιό αγαπημένο.

Έξι γυναίκες και ένας άνδρας επιστρέφουν στην πατρίδα, το πατρικό τους σπίτι, σε συντρόφους, σε καταστάσεις και επανεξετάσουν τις επιλογές τους. Επτά ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων είναι η αφορμή για τη Ρούμενα Μπουζάροφσκα να επικεντρώσει το διεισδυτικό βλέμμα της σε χαρακτήρες, φαντασιώσεις, ανασφάλειες και να περιγράψει με ανελέητη ειλικρίνεια τις επιφανειακές αλλά και τις βαθύτερες συναισθηματικές μας σχέσεις.

Πούτζι (Thomas Snégaroff, μτφρ. Κατερίνα Γούλα)

Πούτζι

Η αληθινή ιστορία του Αμερικανογερμανού πιανίστα Ερνστ Χανφστένγκλ που ήταν στενός φίλος του Χίτλερ από τη δεκαετία του 1920 και πληροφοριοδότης του Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή στο οποίο συναντάμε από τον Γκέμπελς, τον Γκέρινγκ και τον Τσόρτσιλ μέχρι τον Τόμας Μαν, τον Καρλ Γιούνγκ, τη Ρόμι Σνάιντερ.

Έμπορος τέχνης, μουσικός και σύντροφος της Τζούνα Μπαρνς στη Νέα Υόρκη του 1910 ο Ερνστ Χανφστένγκλ, ο "Πούτζι", δηλαδή ανθρωπάκος, όπως τον αποκαλούσαν, έγινε μια δεκαετία αργότερα έμπιστος φίλος και πιανίστας του Χίτλερ. Σαγηνευμένος από τον ηγέτη των ναζί ονειρευόταν μια συμμαχία ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να την επιτύχει.

Προσέφερε στον Χίτλερ ένα ασφαλές καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, του εξασφάλισε την οικονομική υποστήριξη ισχυρών οικογενειών της Γερμανίας και των ΗΠΑ, τον έφερε σε επαφή με στενές φίλες της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, του γνώρισε την κληρονόμο του Βάγκνερ και ερμήνευε μελωδίες του αγαπημένου συνθέτη του Φύρερ όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας εκείνος του το ζητούσε. Η στενή τους σχέση τον οδήγησε στα υψηλότερα κλιμάκια του Τρίτου Ράιχ. Η ζήλεια που προκάλεσε σε άλλα στελέχη του ναζιστικού κόμματος τον έκανε να τα χάσει όλα. Εξορίστηκε, φυλακίστηκε, κατάφερε όμως τελικά να γίνει βασικός πληροφοριοδότης του Ρούσβελτ για τον Χίτλερ και να εξασφαλίσει μια ήρεμη ζωή μέχρι το 1975 που πέθανε.

Στις δικές μου διαδρομές (Jumpa Lahiri, μτφρ. Άννα Παπασταύρου)

Στις δικές μου διαδρομές

Η βραβευμένη με Pulitzer Λογοτεχνίας Αμερικανίδα ινδικής καταγωγής Τζούμπα Λαχίρι επιλέγει να γράψει σε μια ξένη γλώσσα, τα ιταλικά, ένα μυθιστόρημα με οικουμενικό θέμα: την εγγύτητα και την αποξένωση, τη μοναξιά αλλά και τα μικρά θαύματα της καθημερινότητας.

Μια γυναίκα περιπλανιέται σε μια ευρωπαϊκή πόλη χωρίς όνομα, παρατηρεί ανθρώπους και μέρη, ανακαλεί σκηνές από το παρελθόν, γεγονότα που τη σημάδεψαν, συνομιλεί βουβά με πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της,  τη μητέρα, τον πατέρα, παλιούς εραστές και φίλους, προβληματίζεται από συζητήσεις που ακούει τυχαία και από απρόσμενες συναντήσεις, ανακαλύπτει σιγά σιγά τον εαυτό της και τι πραγματικά επιθυμεί στη ζωή της.

Κόρη Ινδών μεταναστών, γεννημένη στο Λονδίνο το 1967 και μεγαλωμένη στις ΗΠΑ, η Τζούμπα Λαχίρι έχει τιμηθεί εκτός από το Pulitzer και με τα βραβεία  Pen/Hemingway και The New Yorker Debut of the Year.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.