Συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Συνεχίζεται το αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ, τη μεταβατική εποχή αισιοδοξίας και εκσυγχρονισμού με παριζιάνικη αντήχηση στα τελευταία χρόνια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο υλοποιεί ο Οργανισμός  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Αρχή του αφιερώματος ήταν η υλοποίηση πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων με θέμα την Αθήνα της Μπελ Επόκ στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Δήμου Αθηναίων από το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, όπου αξιοποιήθηκε η μακρά εμπειρία του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ετερόκλητα κοινά, καθώς και το ευρύ δίκτυό του από καταξιωμένους ανιμέιτορ.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων με την έκθεση φωτογραφίας βασισμένη στο βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη "Έζησα την  Αθήνα της Μπελ Επόκ", Εκδόσεις Polaris, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation, καθώς και μία μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από την εποχή. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε κτήρια και χώρους της Μπελ Επόκ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση φωτογραφίας, που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων, από τις 7 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Ζωζώ Λιδωρίκη-Αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη, αποτυπώνει σε επιτοίχιες εκτυπώσεις υλικό από το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη. Το μεγαλύτερο τμήμα της αφηγείται σαν "από μόνο του" τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ του 1871 έως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο δομημένο σε ενότητες:  αρχιτεκτονική της Αθήνας, αστική μετακίνηση, δυσκολίες, όπως η έλλειψη νερού και η υπερβολικά ενοχλητική σκόνη, γυναίκα, μόδα, πολιτισμός και έθιμα, ξενόφερτα θεάματα και διασκεδάσεις, όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα μιας άλλης όμορφης εποχής. Οι επισκέπτες καλούνται να "γυρίσουν" το βλέμμα τους πίσω στο παρελθόν αυτής της πόλης ώστε να εντοπίσουν τις τεράστιες αλλαγές που θα έφερνε η τεχνολογική ανάπτυξη στο άστυ, αλλά και τις ρομαντικές ομοιότητες στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Σχεδιασμός- εκτυπώσεις έκθεσης: Matrix Design.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Μουσική εκδήλωση και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation

Το άνοιγμα της έκθεσης φωτογραφίας πλαισιώνεται από μουσικό αφιέρωμα στην εποχή της Μπελ Επόκ με την υψίφωνο Μίνα Πολυχρόνου και την πιανίστα Μιμή Ρουφογάλη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του οπτικοακουστικού αποτελέσματος των πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων από το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που υλοποίησε στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, με δωρεάν συμμετοχή, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αποτελούν μία περιήγηση στην Αθήνα της Μπελ Επόκ όπως την έζησε ο Μίλτος Λιδωρίκης, ένα ταξίδι στην ατμόσφαιρα της εποχής που περιέγραψε με ζωντάνια και ενθουσιασμό ο θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι, στην οδό Πανεπιστημίου, ο Μίλτος Λιδωρίκης μας μεταφέρει στους δρόμους, τα καφενεία και τα κοσμικά σαλόνια μια πόλης που ξεχειλίζει από ζωή και απλώνεται από την Αιόλου και την Ομόνοια ως το Σύνταγμα. Σε αυτά τα γεωγραφικά όρια θα περπατήσουμε, αναζητώντας τα ίχνη του περασμένου χρόνου στα κτήρια που έχουν απομείνει και σε ένα-δύο σαλόνια που έχουν κρατήσει ζωντανή την πολύχρωμη ατμόσφαιρα.

Info: Ημερομηνίες διεξαγωγής των ξεναγήσεων: 15/6, 5-7 μ.μ. | 19/6, 5-7 μ.μ. | 21/6, 11 π.μ.-3 μ.μ. | 28/6, 5-7 μ.μ. | Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά εδώ από την Πέμπτη 8 Ιουνίου . Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ξενάγηση: 50 άτομα

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Κατευνάζοντας τους φόβους της ψυχής | Αποσπάσματα μιας συζήτησης με την εικαστικό Ελένη Οδυσσέως

Η καλλιτέχνις Ελένη Οδυσσέως μιλά στην Ιωάννα Γερακίδη για την εικαστική της πρακτική, τις ερευνητικές της θεματικές, τις διαδικασίες παραγωγής ή -καλύτερα- αναπαραγωγής ή σύνθεσης ενός κόσμου παρήγορου, συλλογικού, μεταφυσικού.

Η Γεωργία Φαμπρίς μιλάει για την ορμητική θηλυκότητα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ζωγραφικά και υφαντά έργα διαφόρων διαστάσεων που εξερευνούν τη γυναικεία φιγούρα παρουσιάζει η Γεωργία Φαμπρίς στη νέα ατομική της έκθεση.

Η κολεκτίβα Nest "σε αναζήτηση κουίρ καταφυγίων" ενάντια στην ομοφοβία της Αφρικής

Ο Sunny Dolat, συνιδρυτής της αφρικανικής κολεκτίβας Nest, μιλάει για τη νέα έκθεση που η ομάδα παρουσιάζει από 29/9 στο ΕΜΣΤ, έναν εορτασμό για το κουίρ βίωμα και όλες τις εκφάνσεις του.

Η "Φαμέγια" μάς θυμίζει ποια είναι η αφετηρία μας

Η Αντωνία Ζεβόλη Νταουντάκη, στη "Φαμέγια", από τις εκδόσεις Εύμαρος, αφηγείται την ιστορία της γιαγιάς της στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Δανάη Ηώ, πώς συνδέεται ο μύθος του Κάδμου με τα σύγχρονα διακυβεύματα γύρω από τις λειτουργίες της γραφειοκρατίας και της οικοδόμησης του έθνους;

Με αφορμή την έκθεση "Landform Instrument" στο State of Concept Athens, η Δανάη Ηώ μας μιλά για την έρευνά της στη Θήβα και την υπαινικτική ματιά της ποίησης στην ιστορία (του εθνικισμού).