Συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Συνεχίζεται το αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ, τη μεταβατική εποχή αισιοδοξίας και εκσυγχρονισμού με παριζιάνικη αντήχηση στα τελευταία χρόνια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο υλοποιεί ο Οργανισμός  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Αρχή του αφιερώματος ήταν η υλοποίηση πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων με θέμα την Αθήνα της Μπελ Επόκ στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Δήμου Αθηναίων από το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, όπου αξιοποιήθηκε η μακρά εμπειρία του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ετερόκλητα κοινά, καθώς και το ευρύ δίκτυό του από καταξιωμένους ανιμέιτορ.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων με την έκθεση φωτογραφίας βασισμένη στο βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη "Έζησα την  Αθήνα της Μπελ Επόκ", Εκδόσεις Polaris, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation, καθώς και μία μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από την εποχή. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε κτήρια και χώρους της Μπελ Επόκ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση φωτογραφίας, που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων, από τις 7 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Ζωζώ Λιδωρίκη-Αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη, αποτυπώνει σε επιτοίχιες εκτυπώσεις υλικό από το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη. Το μεγαλύτερο τμήμα της αφηγείται σαν "από μόνο του" τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ του 1871 έως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο δομημένο σε ενότητες:  αρχιτεκτονική της Αθήνας, αστική μετακίνηση, δυσκολίες, όπως η έλλειψη νερού και η υπερβολικά ενοχλητική σκόνη, γυναίκα, μόδα, πολιτισμός και έθιμα, ξενόφερτα θεάματα και διασκεδάσεις, όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα μιας άλλης όμορφης εποχής. Οι επισκέπτες καλούνται να "γυρίσουν" το βλέμμα τους πίσω στο παρελθόν αυτής της πόλης ώστε να εντοπίσουν τις τεράστιες αλλαγές που θα έφερνε η τεχνολογική ανάπτυξη στο άστυ, αλλά και τις ρομαντικές ομοιότητες στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Σχεδιασμός- εκτυπώσεις έκθεσης: Matrix Design.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Μουσική εκδήλωση και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation

Το άνοιγμα της έκθεσης φωτογραφίας πλαισιώνεται από μουσικό αφιέρωμα στην εποχή της Μπελ Επόκ με την υψίφωνο Μίνα Πολυχρόνου και την πιανίστα Μιμή Ρουφογάλη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του οπτικοακουστικού αποτελέσματος των πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων από το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που υλοποίησε στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων.

στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, με δωρεάν συμμετοχή, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αποτελούν μία περιήγηση στην Αθήνα της Μπελ Επόκ όπως την έζησε ο Μίλτος Λιδωρίκης, ένα ταξίδι στην ατμόσφαιρα της εποχής που περιέγραψε με ζωντάνια και ενθουσιασμό ο θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι, στην οδό Πανεπιστημίου, ο Μίλτος Λιδωρίκης μας μεταφέρει στους δρόμους, τα καφενεία και τα κοσμικά σαλόνια μια πόλης που ξεχειλίζει από ζωή και απλώνεται από την Αιόλου και την Ομόνοια ως το Σύνταγμα. Σε αυτά τα γεωγραφικά όρια θα περπατήσουμε, αναζητώντας τα ίχνη του περασμένου χρόνου στα κτήρια που έχουν απομείνει και σε ένα-δύο σαλόνια που έχουν κρατήσει ζωντανή την πολύχρωμη ατμόσφαιρα.

Info: Ημερομηνίες διεξαγωγής των ξεναγήσεων: 15/6, 5-7 μ.μ. | 19/6, 5-7 μ.μ. | 21/6, 11 π.μ.-3 μ.μ. | 28/6, 5-7 μ.μ. | Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά εδώ από την Πέμπτη 8 Ιουνίου . Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ξενάγηση: 50 άτομα

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".