"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Ελευσίνα © Πηνελόπη Γερασίμου

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Τζενη Μαρκετου μάς προσκαλούν από τις 29 Μαΐου έως στις 29 Ιουνίου στο "Μυστήριο 42 Futuring Waters: Ενα στοχαστικο Μανιφεστο για τα Δικαιώματα του Νερου", μια σειρά δημόσιων διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικες συναντήσεων (εργαστήρια, διαλέξεις, περφόρμανς, podcast, επιτόπιες επισκέψεις κ.ά.) που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μανιφέστου για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα εξερευνώντας δυνητικά κοινωνικο-οικολογικά μέλλοντα. Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival, και θα συνοδεύεται από μία εικαστική έκθεση καθώς και μια ειδική έντυπη έκδοση. 

Η Τζένη Μαρκέτου μετατρέπει το Αναψυκτήριο - Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού στην προκυμαία της Ελευσίνας σε ένα Υδάτινο Εργαστήριο (Wet Lab) σε συνεργασία Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους. Μέσα από αυτή την πρωτότυπη σύγκλιση συνδημιουργών, η Μαρκέτου επιχειρεί να προτείνει λύσεις σε οικολογικά ζητήματα, να ευαισθητοποιήσει και να οραματιστεί εκ νέου τα νερά της Ελευσίνας σε μια εποχή έντονης κλιματικής και κοινωνικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη άσκηση κοινής δημιουργίας (co-authorship) στην οποία η τοπική κοινότητα και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν ενεργό ρόλο.

Συνάντηση 1: Υδάτινη φεμινιστική υποκειμενικότητα: Ρευστές κοινότητες υπό διαμόρφωση

Τελετουργικά για την Περιβαλλοντική Θλίψη | Julia Strauss

13 Ιουνίου | 10 π.μ.-7 μ.μ.

H Julia Strauss,  καλλιτέχνις και ακτιβίστρια θα δείξει πώς οι αυτόχθονες κοινότητες που υφίστανται την κλιματική καταστροφή την αντιμετωπίζουν διαμέσου των τελετουργιών. Μια νέα τελετουργία πένθους για την οικοκτονία της Ελευσίνας θα δημιουργηθεί με σκοπό να γιορτάσει ό,τι έχει απομείνει. 

Συνάντηση 2: Υδροπολιτικές: Η Kυριαρχία του Nερού, το Φαντασιακό και η Γαιο-πολιτική

Υδροπολιτικές: Η Kυριαρχία του Nερού, το Φαντασιακό και η Γαιο-πολιτική | Denis Maksimov-Gupta με Τζένη Μαρκέτου 

7-10 Ιουνίου | 9 π.μ.-12 μ.μ.

Το εργαστήριο του επιμελητή Denis Maksimov-Gupta, με τη συμβολή της εικαστικού και εκπαιδευτικού Τζένης Μαρκέτου, αποτελεί μια απόπειρα επανοικειοποίησης του επικού έργου της Θεογονίας του Ησιόδου, μια μακροσκελούς σύνθεση γύρω από την Κοσμογονία, θέτοντας το υδάτινο στοιχείο στο επίκεντρο. Αυτή η νέα αφηγηματική διαδικασία μας προτρέπει να αντιληφθούμε το νερό ως ενεργό φορέα στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών και του δημόσιου χώρου.

Συνάντηση 3: Θαλασσοτοπίες: Μεταξύ του υγρού/ξηρού διαχωρισμού; Αναγέννηση, Μεταμόρφωση, Εξαγνισμός, Βιοποικιλότητα

Διασυνδεδεμένες αφηγήσεις | Angela YT Chan

15 Ιουνίου | 5-8 μ.μ.
16 Ιουνίου | 11 π.μ.- 2 μ.μ. & 4-7 μ.μ.
17 Ιουνίου | 11 π.μ.- 2 μ.μ. & 4-7 μ.μ.

Συνδυάζοντας αναλογικά κομμάτια ιστορίας με έναν υπάρχοντα ψηφιακό χάρτη, η καλλιτέχνιδα και επιμελήτρια Angela YT Chan εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο η γη και τα υδάτινα τοπία επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και πως οι δομές εξουσίας διαμορφώνουν τις κυρίαρχες αφηγήσεις. Αυτό το εργαστήριο επιχειρεί να δημιουργήσει ιστορίες για την κλιματική αλλαγή πολλαπλών ειδών και πολλαπλών τοπίων που συνδυάζουν τη φαντασία και τα γεγονότα σε ένα πραγματικό περιβάλλον.

Κατασκευάζοντας μέλλοντα | Νικόλας Αναστασόπουλος

18 Ιουνίου | 12-3 μ.μ. & 5-8 μ.μ.

Ένα συμμετοχικό εργαστήριο συλλογικού brainstorming για την οραματισμό πιθανών μελλοντικών προοπτικών για την Ελευσίνα ενσωματώνοντας μεθοδολογίες οπτικοποίησης και οικοδόμησης συναίνεσης από τον Δρ. Νικόλαο Αναστασόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το νερό;  Από το τοπικό στο παγκόσμιο και το παγκόσμιο από το τοπικό | Μιχαήλ Σκούλλος  

20 Ιουνίου | 6-9 μ.μ.

Στο πλαίσιο της δράσης στην πόλη, ο Δρ. Σκούλλος που μεγάλωσε στην Ελευσίνα θα συζητήσει τον ρόλο του νερού για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και την πρόσβαση σε καθαρό νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα για όλους.Θα συνδέσει τις εμπειρίες του από τον Κόλπο της Ελευσίνας με τις πλωτές οδούς του κόσμου σε μια ζωηρή συμμετοχική συζήτηση για τα επόμενα μεγάλα βήματα για το νερό, κοιτάζοντας πώς οι περιβαλλοντολόγοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, πολιτικοί, επιστήμονες μπορούν να βρουν νέες μορφές συνεργασίας και σκεπτόμενοι πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στην επιτάχυνση των δράσεων υπέρ του νερού τα επόμενα χρόνια.

Συν-σχεδιασμός Εκκολαπτηρίου: Στοχαστικός σχεδιασμός, σύνορα και οικολογική δικαιοσύνη | Αριάνα Καλλιγά με Τζένη Μαρκέτου

22 Ιουνίου | 6-9 μ.μ.

Δημόσια συζήτηση μεταξύ της επιμελήτριας Αριάνας Καλλιγά και της Τζένης Μαρκέτου που θα εμβαθύνει στην έρευνα του Μαρκέτου γύρω από τις υδάτινες οδούς, τα οικοσυστήματα στρειδιών και τις συλλογικές πρακτικές συν-σχεδιασμού και θα διευρύνει τις δυνατότητες δημιουργίας ενός "Εκκολαπτηρίου", ενός τόπου αναπαραγωγής ή μιας θερμοκοιτίδας για μετασχηματισμό. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει Q&A.

Εκκολαπτήριο Στρειδιών: Γιατί να μην μάθουμε να σχεδιάζουμε για το νερό και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάστασή του; | Τζένη Μαρκέτου με Παναγή Μαρκέτο 

23 Ιουνίου | 11 π.μ.-2 μ.μ. & 4-7 μ.μ.
24 Ιουνίου | 11 π.μ.-2 μ.μ. & 4-7 μ.μ.
25 Ιουνίου | 2-6 μ.μ.

Σε αυτό το πρακτικό εργαστήριο tabby- ένα μείγμα από κοχύλια στρειδιών, άμμο, φύκια και νερό- η καλλιτέχνις Τζένη Μαρκέτου και ο αρχιτέκτονας Παναγής Μαρκέτος προσκαλούν καλλιτέχνες και κοινό να συνεργαστούν μαζί τους, να σκεφτούν οικολογικά ως συνδημιουργοί και να σχεδιάσουν προτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως πρωτότυπα για την κατασκευή  γλυπτικών δομών από το " tabby " . Μερικές από αυτές τις ιδέες θα κατασκευαστούν επιτόπου, θα μεταμορφωθούν σε ζωντανές γλυπτικές κατασκευές και θα τοποθετηθουν στην παράχθια ζώνη και την ακτογραμμή της Ελευσίνας. Οι γλυπτικές κατασκευές θα λειτουργήσουν, όχι μόνο ως οπτικοί δείκτες που θα δείχνουν τα μολυσμένα νερά αλλά θα γίνουν επίσης δομές καθαρισμού του νερού και των πορωδών δομών αποκατάστασης που επιτρέπουν σε άλλα είδη να τις χρησιμοποιούν ως ενδιαιτήματα, συμβάλλοντας έτσι στη βιοποικιλότητα της παραποτάμιας ζώνης της Ελευσίνας.

Χρόνος Νερό | Δήμητρα Ιωάννου (textlab) 

25 Ιουνίου | 6-9 μ.μ.

Ένα εργαστήριο πειραματικής γραφής και επιτελεστικής ανάγνωσης βασισμένο σε σύγχρονα eco-ποιήματα μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα ελληνικά με στόχος να ενεργοποιηθεί η υδάτινη συνείδησή μας και να ανακτηθεί, ποιητικά, η θάλασσα της Ελευσίνας.

Re-shell: Ανακτώντας την Παράκτια Ζωής της Ελευσίνας | Τατιάνα Θεοδωροπούλου

26-27 Ιουνίου | 11 π.μ.-2 μ.μ. & 5-8 μ.μ.

Η Τατιάνα Θεοδωροπούλου, ζωοαρχαιολόγος, καλεί την κοινότητα της Ελευσίνας να ανακτήσει την πρόσβαση και τη γνώση της παραλιακής περιοχής της Ελευσίνας. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με ένα "τελετουργικό μύησης" στον κόσμο των θαλάσσιων οστράκων και της βιοποικιλότητας των μαλακίων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί μια παιχνιδιάρικη συνεδρία συγγραφής με στόχο την εμβάθυνση της κατανόησης των θαλάσσιων οστράκων στην καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα και στις πρόσφατες παραδόσεις. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια εμπεριστατωμένη συζήτηση για την αλλαγή των θαλάσσιων τοπίων και για το πώς οι πολίτες της Ελευσίνας μπορούν να αποκτήσουν μια ενημερωμένη και ουσιαστική επαφή με την παράκτια ζώνη.

Υποβρύχιοι Ήχοι | Νίκη Διόγου

28 Ιουνίου | 5-7 μ.μ.
29 Ιουνίου | 11 π.μ.-5 μ.μ.

Η Δρ.Νίκη Διόγου, επιστήμονας της βιοακουστικής χρησιμοποιώντας ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος θα πραγματοποιήσει μια υποβρύχια καταγραφή ήχων στον Κόλπο της Ελευσίνας με στόχο να δείξει πώς επικοινωνούν οι οργανισμοί που ζουν στο νερό μεταξύ τους, ενώ θα διδάξει στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες πώς να κάνουν τις δικές τους ηχογραφήσεις. Όλες οι ηχογραφήσεις συντεριαστούν σε μια μεγαλύτερη ηχητική σύνθεση που θα είναι διαθέσιμη στο κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.