Ζητήματα κουήρ και αναπηρίας στην εγκατάσταση "Inter-visibility braille" του Δημήτρη Καπετάνου

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το Athens Pride 2023.

έκθεση braille Δημήτρης Καπετάνου © Λεωνίδας Τούμπανος

Στο πλαίσιο του Athens Pride 2023, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί την εικαστική έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο "Inter-visibility braille", την Παρασκευή 2 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ.

Το εικαστικό έργο – installation, αποτελείται από επίτοιχες επιφάνειες, οι οποίες περιλαμβάνουν κείμενα κωδικοποιημένα στο σύστημα braille, και το περιεχόμενό τους προκύπτει από συνέντευξη που έλαβε ο εικαστικός δημιουργός από άτομο με ζητήματα οπτικής αναπηρίας, το οποίο είναι παράλληλα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Στη συνέντευξη, το άτομο αφηγείται στοιχεία από τις δύο του ταυτότητες, στο πόσο δεκτές τις κάνει η κοινωνία, αλλά και στον διπλό αποκλεισμό που έχει βιώσει. Ακόμα, αναφέρεται σε πολλά σύγχρονα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία όπως το προσωπικό του coming out όσο και των διάσημων, το πολιτικά ορθό, την πατριαρχία, τα σωματεία ατόμων ΑμεΑ, το goalboal, το πως βλέπει τα χρώματα και πολλά άλλα. 

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης εναπόκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Επιτυγχάνεται δηλαδή μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού άτομα που γνωρίζουν το σύστημα γραφής braille, μπορούν, ως κοινωνοί του έργου, να αντιληφθούν το περιεχόμενο των πινάκων και να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται στην καθημερινότητα αλλά και σε φορείς - ιδρύματα τέχνης. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος αλληλεπίδρασης των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Συνεπώς, άξονας του όλου σκεπτικού γίνονται οι έννοιες της ενσυναίσθησης, της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας σε χώρους της τέχνης, ενώ συντελείται παράλληλα μια άτυπη performance στον χώρο, με την επικουρία της επιδαπέδιας όδευσης τυφλών. 

Στον χώρο της έκθεσης υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα της συνέντευξης, ώστε μετά τη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο και τον αρχικό του ξαφνιασμό, να έρχεται η στιγμή που θα μπορέσει να πληροφορηθεί τα όσα καταθέτει το άτομο της συνέντευξης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημήτρης Καπετάνου. Inter-visibility braille

  • Εγκαταστάσεις

Στο πλαίσιο του Athens Pride 2023, παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου. Μία εγκατάσταση που αποτελείται από από επίτοιχες επιφάνειες, οι οποίες περιλαμβάνουν κείμενα κωδικοποιημένα στο σύστημα braille, και το περιεχόμενό τους προκύπτει από συνέντευξη που έλαβε ο εικαστικός δημιουργός από άτομο με ζητήματα οπτικής αναπηρίας, το οποίο είναι παράλληλα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στη συνέντευξη αυτή το συγκεκριμένο άτομο μας αφηγείται στοιχεία από τις δύο του ταυτότητες, στο πόσο δεκτές τις κάνει η κοινωνία, αλλά και στον διπλό αποκλεισμό που έχει βιώσει. Ακόμα, αναφέρεται σε πολλά σύγχρονα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία όπως το προσωπικό του coming out όσο και των διασήμων, το πολιτικά ορθό, την πατριαρχία, τα σωματεία ατόμων ΑμεΑ, το goalboal, το πως βλέπει τα χρώματα και πολλά άλλα. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης εναπόκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Επιτυγχάνεται δηλαδή μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού άτομα που γνωρίζουν το σύστημα γραφής braille, μπορούν, ως κοινωνοί του έργου, να αντιληφθούν το περιεχόμενο των πινάκων και να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται στην καθημερινότητα αλλά και σε φορείς - ιδρύματα τέχνης. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος αλληλεπίδρασης των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Συνεπώς, άξονας του όλου σκεπτικού γίνονται οι έννοιες της ενσυναίσθησης, της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας σε χώρους της τέχνης, ενώ συντελείται παράλληλα μια άτυπη performance στον χώρο, με την επικουρία της επιδαπέδιας όδευσης τυφλών. Στο χώρο της έκθεσης υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα της συνέντευξης, ώστε μετά τη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο και τον αρχικό του ξαφνιασμό, να έρχεται η στιγμή που θα μπορέσει να πληροφορηθεί τα όσα καταθέτει το άτομο της συνέντευξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.