ΥΠΠΟΑ: Δημιουργείται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης – Αναδεικνύεται το Ταφικό Μνημείο Ερμιόνης

Το ΥΠΠΟΑ υπέγραψε δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ για τη δημιουργία του Μουσείου και τη διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης.

Αρχαιολογικός χώρος Μεσσήνης

Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Οι συμβάσεις αφορούν στην εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης και στη διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Η δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη υπήρξε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τον περασμένο Ιούλιο υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης, θέτοντας τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ξεκινά η εκπόνηση των μελετών, οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια, ώστε ο μείζων αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης να αποκτήσει μία σύγχρονη μουσειακή υποδομή, αντάξια της σημασίας του χώρου και των ευρημάτων του. Παράλληλα, προχωρούμε στην ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού ευρήματος, του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης, με την τοποθέτησή του σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τη μελλοντική δημιουργία ενός αρχαιολογικού περιπάτου που θα συμβάλει στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της Ερμιόνης".

Ταφικό μνημείο Ερμιόνης

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός τόπος και η συνεισφορά της Υπουργού ήταν πολύτιμη. Γνωρίζει τα θέματά της υπήρξε εργατική και επίμονη και η στάση της ήταν πάντα σωστή, με ευαισθησία και συνεχή προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης, ύψους 1.000.000 ευρώ, με φορείς υλοποίησης το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπει την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών (Προμελέτη, Οριστική – Μελέτη Εφαρμογής – Τεύχη δημοπράτησης), καθώς και τη Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη. 

Η συντήρηση τεκμηρίωση των ευρημάτων των ανασκαφών που διενεργούνται στην αρχαία Μεσσήνη επί πολλές δεκαετίες και η έκθεση επιλεγμένων συνόλων θα δώσει την δυνατότητα παρουσίασης στο κοινό της διαχρονικής ιστορίας της περιοχής, την εξέλιξη της οικιστικής μορφής της και το βίο των κατοίκων της. Το μουσείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Μεσσήνης, εμβαδού 9.258,60 τ.μ., στην περιοχή μεταξύ του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης. Η διαδικασία δωρεάς του οικοπέδου από τον Δήμο Μεσσήνης στο ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η σύμβαση για την αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση χώρου τοποθέτησης του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, προβλέπει την εκπόνηση αρχιτεκτονικής, στατικής, Η/Μ μελέτης, καθώς και μελέτης φωτισμού και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την ανάδειξη του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης, μεγάλων διαστάσεων (3,23X1,98X1,45) καλύμματος ταφικής κλίνης, που παριστάνει ανακεκλιμένο ζεύγος με ημίεργες κεφαλές. Το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο θα τοποθετηθεί σε τμήμα δημοτικού οικοπέδου, που βρίσκεται ανατολικά του κτηρίου του ΟΤΕ στην Ερμιόνη, το οποίο παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό στο ΥΠΠΟΑ. Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε επειδή είναι κοντά στο  σημείο εύρεσης του Μνημείου, ενώ γειτνιάζει και με κατάλοιπα αναστηλωμένου τμήματος του αρχαίου τείχους της Ερμιόνης. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.