"ROI": Ομιλίες και συζητήσεις για τον δημόσιο χώρο στο Χαλάνδρι

Η έκθεση θα επιδιώξει να σχολιάσει την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

ROI

Ο δημόσιος χώρος με τα πολλά επίπεδα έκφανσής του, όπως εμφανίζονται μέσα από δράσεις και θεσμικές πρακτικές, θα είναι το θέμα των τριών πάνελ ομιλιών, που θα διοργανωθούν σε τρεις διαφορετικούς χρόνους από τον +oikismos. Τελικός προορισμός είναι μια ομαδική έκθεση εικαστικών που θα πραγματοποιηθεί στον Συνοικισμό Χαλανδρίου. Φέτος, η έκθεση "ROI" (Return on Investment*) που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου θα επιδιώξει να σχολιάσει για άλλη μια φορά την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

Οι ομιλίες και η έκθεση έρχονται στον απόηχο της έγκρισης μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καθώς με την απόφαση αυτή ανακύπτουν νέες καταστάσεις στην καθημερινότητα της περιοχής, που μεταλλάσσεται ως "τουριστικό προϊόν" προς τέρψη των καταναλωτών.

ROI

Έτσι θέματα όπως η χωρική εμπειρία του δημόσιου χώρου, η κοινωνική διεκδίκησή του, η καταστολή, οι βίαιες επεμβάσεις, η μνήμη και η λήθη, το ιδιωτικό που παριστάνει το δημόσιο, οι πρακτικές κοινωνικών και τακτικών διαμεσολάβησης που είναι προσανατολισμένες μόνο προς το οικονομικό όφελος, συνθέτουν μια νέα κοινωνική συνθήκη σχέσεων και πολιτισμού που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο απόσπασμα.

ROI

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Παρασκευή 26 Μαΐου, Φράγκα και τσιμέντο | 7.30-9.30 μ.μ.

"H αστική ανθεκτικότητα ως αυταπάτη βιωσιμότητας", Γιώργος Βελεγράκης, Διδάσκων ΔΠΜΣ "Science, Technology, Society", Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ και μέλος της συνεργατικής ομάδας σχεδιασμού Commonspace

"Καταναλώνοντας Αθήνα: αστικός εξορυκτισμός και νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της πόλης", Δημήτρης Λουπέτης, Αρχιτέκτονας – ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής

"Προφορική ιστορία, συλλογική ιστορική μνήμη και δημόσιος-κοινός  χώρος. Ιστορικός περίπατος"  Νάση Σιαφάκα, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Παρασκευή 9 Ιουνίου, Τοίχοι Βουνό | 7.30-9.30 μ.μ.

"Η πόλη ως σύγκρουση: πεδίο της εξαίρεσης ή της αστάθμητης συνάντησης;" Κατερίνα Νασιώκα,  Δρ. Κοινωνιολόγος,

"Συλλογικές επιτελεστικές πρακτικές δημόσιας τέχνης", Κώστα Ντάφλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ 

"Ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο: θεωρητικές διχοτομίες και καθημερινές διαπραγματεύσεις", Ειρήνη Μίχα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ 

"(A)ορατότητες και εξαφανίσεις στον δημόσιο χώρο" Πέννυ Κουτρολίκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ

Παρασκευή 23 Ιουνίου, Κενά Μνήμης | 7.30-9.30 μ.μ.

"Η αμφίδρομη κίνηση της μνήμης", Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής ΑΣΚΤ

"Χαρτογραφήσεις/ Αντι-χαρτογραφήσεις. Δημιουργώντας προσωρινές επικράτειες
Μappings/ countermappings. Creating temporary territories"
, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Δρ. Αρχιτεκτονικής

"Παρεμβάσεις στο Δημόσιο χώρο", Νίκος Καζέρος, MSc Αρχιτέκτονας

"Κατεδαφίσεις", Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης, Εκδόσεις future

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έφυγε από τη ζωή ο γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος που πρωτοέδειξε στην Αθήνα Αμπράμοβιτς και υποστήριξε μια νέα γενιά επιμελητών και καλλιτεχνών

Ο πρωτοπόρος γκαλερίστας που έδειξε στην Αθήνα Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Penny Siopis, Louise Bourgeois, αλλά και ίδρυσε τα Rooms πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/07/2024

Το βιβλίο "Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας" γίνεται audiobook

Με τη φωνή της Λήδας Καπνά κυκλοφορεί σε ηχητική έκδοση το βιβλίο της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ολλανδία αιχμαλωτίζουν το "Ελληνικό Φως"

Ένα δεκαήμερο art residency διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Μετς.

To Zig Zag Festival φέρνει τέχνη και ανατροπές στο βουνό των Κενταύρων

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance.

30 ζωγραφικά έργα του Θανάση Λάλα παρουσιάζονται στην Ύδρα

"Η Ζωή μιας απώλειας" θα φιλοξενείται στο νησί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελευταία εβδομάδα με το Athens Photo Festival 2024

Last call για τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ.

Η Έρση Σωτηροπούλου βραβεύεται από το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.