"ROI": Ομιλίες και συζητήσεις για τον δημόσιο χώρο στο Χαλάνδρι

Η έκθεση θα επιδιώξει να σχολιάσει την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

ROI

Ο δημόσιος χώρος με τα πολλά επίπεδα έκφανσής του, όπως εμφανίζονται μέσα από δράσεις και θεσμικές πρακτικές, θα είναι το θέμα των τριών πάνελ ομιλιών, που θα διοργανωθούν σε τρεις διαφορετικούς χρόνους από τον +oikismos. Τελικός προορισμός είναι μια ομαδική έκθεση εικαστικών που θα πραγματοποιηθεί στον Συνοικισμό Χαλανδρίου. Φέτος, η έκθεση "ROI" (Return on Investment*) που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου θα επιδιώξει να σχολιάσει για άλλη μια φορά την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

Οι ομιλίες και η έκθεση έρχονται στον απόηχο της έγκρισης μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καθώς με την απόφαση αυτή ανακύπτουν νέες καταστάσεις στην καθημερινότητα της περιοχής, που μεταλλάσσεται ως "τουριστικό προϊόν" προς τέρψη των καταναλωτών.

ROI

Έτσι θέματα όπως η χωρική εμπειρία του δημόσιου χώρου, η κοινωνική διεκδίκησή του, η καταστολή, οι βίαιες επεμβάσεις, η μνήμη και η λήθη, το ιδιωτικό που παριστάνει το δημόσιο, οι πρακτικές κοινωνικών και τακτικών διαμεσολάβησης που είναι προσανατολισμένες μόνο προς το οικονομικό όφελος, συνθέτουν μια νέα κοινωνική συνθήκη σχέσεων και πολιτισμού που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο απόσπασμα.

ROI

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Παρασκευή 26 Μαΐου, Φράγκα και τσιμέντο | 7.30-9.30 μ.μ.

"H αστική ανθεκτικότητα ως αυταπάτη βιωσιμότητας", Γιώργος Βελεγράκης, Διδάσκων ΔΠΜΣ "Science, Technology, Society", Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ και μέλος της συνεργατικής ομάδας σχεδιασμού Commonspace

"Καταναλώνοντας Αθήνα: αστικός εξορυκτισμός και νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της πόλης", Δημήτρης Λουπέτης, Αρχιτέκτονας – ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής

"Προφορική ιστορία, συλλογική ιστορική μνήμη και δημόσιος-κοινός  χώρος. Ιστορικός περίπατος"  Νάση Σιαφάκα, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Παρασκευή 9 Ιουνίου, Τοίχοι Βουνό | 7.30-9.30 μ.μ.

"Η πόλη ως σύγκρουση: πεδίο της εξαίρεσης ή της αστάθμητης συνάντησης;" Κατερίνα Νασιώκα,  Δρ. Κοινωνιολόγος,

"Συλλογικές επιτελεστικές πρακτικές δημόσιας τέχνης", Κώστα Ντάφλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ 

"Ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο: θεωρητικές διχοτομίες και καθημερινές διαπραγματεύσεις", Ειρήνη Μίχα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ 

"(A)ορατότητες και εξαφανίσεις στον δημόσιο χώρο" Πέννυ Κουτρολίκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ

Παρασκευή 23 Ιουνίου, Κενά Μνήμης | 7.30-9.30 μ.μ.

"Η αμφίδρομη κίνηση της μνήμης", Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής ΑΣΚΤ

"Χαρτογραφήσεις/ Αντι-χαρτογραφήσεις. Δημιουργώντας προσωρινές επικράτειες
Μappings/ countermappings. Creating temporary territories"
, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Δρ. Αρχιτεκτονικής

"Παρεμβάσεις στο Δημόσιο χώρο", Νίκος Καζέρος, MSc Αρχιτέκτονας

"Κατεδαφίσεις", Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης, Εκδόσεις future

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.