"ROI": Ομιλίες και συζητήσεις για τον δημόσιο χώρο στο Χαλάνδρι

Η έκθεση θα επιδιώξει να σχολιάσει την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

ROI

Ο δημόσιος χώρος με τα πολλά επίπεδα έκφανσής του, όπως εμφανίζονται μέσα από δράσεις και θεσμικές πρακτικές, θα είναι το θέμα των τριών πάνελ ομιλιών, που θα διοργανωθούν σε τρεις διαφορετικούς χρόνους από τον +oikismos. Τελικός προορισμός είναι μια ομαδική έκθεση εικαστικών που θα πραγματοποιηθεί στον Συνοικισμό Χαλανδρίου. Φέτος, η έκθεση "ROI" (Return on Investment*) που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου θα επιδιώξει να σχολιάσει για άλλη μια φορά την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

Οι ομιλίες και η έκθεση έρχονται στον απόηχο της έγκρισης μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καθώς με την απόφαση αυτή ανακύπτουν νέες καταστάσεις στην καθημερινότητα της περιοχής, που μεταλλάσσεται ως "τουριστικό προϊόν" προς τέρψη των καταναλωτών.

ROI

Έτσι θέματα όπως η χωρική εμπειρία του δημόσιου χώρου, η κοινωνική διεκδίκησή του, η καταστολή, οι βίαιες επεμβάσεις, η μνήμη και η λήθη, το ιδιωτικό που παριστάνει το δημόσιο, οι πρακτικές κοινωνικών και τακτικών διαμεσολάβησης που είναι προσανατολισμένες μόνο προς το οικονομικό όφελος, συνθέτουν μια νέα κοινωνική συνθήκη σχέσεων και πολιτισμού που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο απόσπασμα.

ROI

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Παρασκευή 26 Μαΐου, Φράγκα και τσιμέντο | 7.30-9.30 μ.μ.

"H αστική ανθεκτικότητα ως αυταπάτη βιωσιμότητας", Γιώργος Βελεγράκης, Διδάσκων ΔΠΜΣ "Science, Technology, Society", Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ και μέλος της συνεργατικής ομάδας σχεδιασμού Commonspace

"Καταναλώνοντας Αθήνα: αστικός εξορυκτισμός και νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της πόλης", Δημήτρης Λουπέτης, Αρχιτέκτονας – ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής

"Προφορική ιστορία, συλλογική ιστορική μνήμη και δημόσιος-κοινός  χώρος. Ιστορικός περίπατος"  Νάση Σιαφάκα, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Παρασκευή 9 Ιουνίου, Τοίχοι Βουνό | 7.30-9.30 μ.μ.

"Η πόλη ως σύγκρουση: πεδίο της εξαίρεσης ή της αστάθμητης συνάντησης;" Κατερίνα Νασιώκα,  Δρ. Κοινωνιολόγος,

"Συλλογικές επιτελεστικές πρακτικές δημόσιας τέχνης", Κώστα Ντάφλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ 

"Ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο: θεωρητικές διχοτομίες και καθημερινές διαπραγματεύσεις", Ειρήνη Μίχα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ 

"(A)ορατότητες και εξαφανίσεις στον δημόσιο χώρο" Πέννυ Κουτρολίκου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. ΕΜΠ

Παρασκευή 23 Ιουνίου, Κενά Μνήμης | 7.30-9.30 μ.μ.

"Η αμφίδρομη κίνηση της μνήμης", Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής ΑΣΚΤ

"Χαρτογραφήσεις/ Αντι-χαρτογραφήσεις. Δημιουργώντας προσωρινές επικράτειες
Μappings/ countermappings. Creating temporary territories"
, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Δρ. Αρχιτεκτονικής

"Παρεμβάσεις στο Δημόσιο χώρο", Νίκος Καζέρος, MSc Αρχιτέκτονας

"Κατεδαφίσεις", Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης, Εκδόσεις future

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Τα κουήρ διαβάζουν δυνατά" για μια ουτοπική πραγματικότητα

Μια βραδιά ανάγνωσης που γιορτάζει τον κουήρ λόγο στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/06/2023

Τρία νέα αγωνιώδη αστυνομικά μυθιστορήματα για το φετινό καλοκαίρι

Οι καινούριες κυκλοφορίες που διαβάσαμε και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε κάτω από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μανουέλ Βίλας: "Κατά βάθος η ζωή είναι κωμωδία"

Συναντηθήκαμε με τον Ισπανό συγγραφέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και μιλήσαμε για το βιβλίο του "Φιλιά", την περίοδο της πανδημίας, τη δύναμη του έρωτα και τη γοητεία που ασκεί μέχρι σήμερα ο Δον Κιχώτης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/6)

Ένα εργοστάσιο ούζου γίνεται γκαλερί, μυστηριώδεις σύμπαντα εμπνευσμένα από ταινίες βαμπίρ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

Ανακαλύψτε τη συναρπαστική ιστορία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα

Το μοναδικό αξιόπλοο πλωτό μουσείο στην Ελλάδα όχι μόνο υπήρξε το αγαπημένο σκάφος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, αλλά ήταν παρόν και σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Aν βρεθείτε στη Μαρίνα του Φλοίσβου, αξίζει να εξερευνήσετε τα μυστικά του.

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.