Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/5)

Οικολογικές αναζητήσεις, μια ιδιότυπη περφόρμανς και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

The Ecology of Ideas

The Ecology of Ideas

Άλλο ένα πρότζεκτ με θέμα το περιβάλλον φιλοξενεί το 1927 art space: μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του στα Σκόπια, το "The Ecology of Ideas" κάνει για λίγο στάση στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει μέχρι τη Ματτινάτα της Ιταλίας. Τα έργα που παρουσιάζονται, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος "Ways of the Heroes" με συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών από έξι διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες εξέτασαν την κοινωνική απάθεια και την απουσία όχι μόνο δράσης αλλά και αντιμετώπισης των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων σήμερα, αναζητώντας με τη βοήθεια επιστημόνων και εμπειρογνώμων τρόπους για να καταστήσουν τις πρακτικές τους πιο βιώσιμες. Εμπνευσμένο από το έργο του Ίψεν "Ο εχθρός του λαού", το οποίο αφορά το αντίκτυπο του ατόμου στην κοινότητα και αντίστροφα, το πρότζεκτ θέλει να μεταφέρει τις ιστορίες των κρυφών αυτών ηρώων στο ευρύ κοινό μέσα από βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες.

Εγκαίνια: 18/5 

Info: 1927 art space | 19-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-10 μ.μ., Σαβ., Κυρ: 1-4 & 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

In anticipation (Σε αναμονή)

In anticipation
© Katerina Drakopoulou

Το κτίριο στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί άλλο ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα του Flux Laboratory: ο οργανισμός προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες να εργαστούν επιτόπια, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία του χώρου, επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Επίκεντρο των εξερευνήσεών τους ήταν η έννοια της τελετουργίας, μιας επαναλαμβανόμενης, δηλαδή, ενέργειας ή συνήθειας που εμπεριέχει χειρονομίες, σύμβολα, λέξεις, πράξεις ή αντικείμενα. Οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν την ιστορία του κτιρίου μέσω της κίνησης, του ήχου, της φωνής και της χειροτεχνίας. Η περφόρμανς-εγκατάσταση θα παρουσιαστεί αποκλειστικά την Παρασκευή 19/5.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κατερίνα Δρακοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Παύλος Λυκούδης, Γιώργος Μωραΐτης, Άννα Παγκάλου 

Info: Flux Laboratory (κτίριο στην Μπενιζέλου Παλαιολόγου) | 19/5, 3-9.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση εδώ

Τα Εργαλεία Αφηγούνται: Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων

Τα Εργαλεία Αφηγούνται Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων

Μια έκθεση με παραδοσιακά ξυλόγλυπτα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κλώση, τη ραπτική, το πλέξιμο, το κέντημα και άλλες υφαντικές τεχνικές μικρής κλίμακας. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα σύνολο εργαλείων ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία τα οποία έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1950, ενώ η παρουσίαση συμπληρώνεται και από αντίστοιχα αντικείμενα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Κάθε κατηγορία εργαλείων εκτίθεται σύμφωνα με τη χρήση της και την αντίστοιχη τεχνική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την εφευρετικότητα των ξυλογλυπτών, οι οποίοι, με τα έργα τους, βοήθησαν τις γυναίκες να δημιουργήσουν όχι μόνο εργόχειρα για καθημερινή χρήση αλλά και αριστουργήματα χειροτεχνίας. Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής και από το βιβλίο: "Tales of Tools. The Untold Narrative of Wooden Handiwork Implements from Greece", Flavia Nessi Γιαζιτζόγλου, Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, το οποίο αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης.

Εγκαίνια: 16/5 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού | 17/5-3/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Πεμ.: 10-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος: €9, €7

Social change: In times of injustice

Social change In times of injustice
© Δημήτρης Ραφαήλ Σημάδης

Tο project {Just/art}* καλεί νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες να μιλήσουν μέσα από την τέχνη τους για τη βία, την καταπάτηση δικαιώματων, την περιβαλλοντική κρίση, την ανισότητα, την προσωπική ανυπαρξία κ.α. Ποιος ο ρόλος ενός καλλιτέχνη με "προνομιούχα" ζωή απέναντι στον ακτιβισμό; Πάνω σε αυτό το ερώτημα βασίζονται οι καλλιτέχνες της έκθεσης "Social change: In times of injustice" και επανεξετάζουν ανισότητες μέσα από διάφορων μορφών έργα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Βασίλης Μπακάλης, Φένυ Μπούζα, Σοφία Παπαδοπούλου, Καρολίνα Πέτση, Δημήτρης Ραφαήλ Σημάδης, Taras Tolstikov, Σπυριδούλα Φειδεροπούλου

Εγκαίνια: 18/5 (7-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 18-30/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Social change: In times of injustice

  • Μεικτά Μέσα

το πρίσμα της συνεχώς αυξανόμενης λίστας κρίσεων που ξεπερνούν όλα τα σύνορα και πολιτισμούς, το project {Just/Art} κινητοποίησε νέους, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν μέσα από την τέχνη τους την κλιμάκωση της βίας, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, την κοινωνική ανισότητα, τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη σύγχυση μέσα στην προσωπική ανυπαρξία. Πόσο οριακά στενή είναι η σχέση μεταξύ τέχνης και ακτιβισμού και πώς καλλιτέχνες που ζουν «προνομιούχες» ζωές μπορούν να ενισχύσουν τις εκκλήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά περιθωριοποιημένες κοινότητες; Η έκθεση αναζητά ακρότητες που αντικρούουν, επανεξετάζουν και απορρίπτουν τις ανισότητες αποτελώντας παραδείγματα των επιδιώξεων του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το δικαίωμα του ατόμου αλλά και των κοινωνιών σε ίση πρόσβαση στην ευκαιρία και το όφελος. Στη σημερινή εποχή της κρίσης και του πολέμου, η ανισότητα πλούτου, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, οι διακρίσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η πολιτική διαφθορά λειτουργούν ως τροχοπέδη στα ζητούμενα του Ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

The Ecology of Ideas

  • Μεικτά Μέσα

Μια έκθεση με κεντρικό θέμα το περιβάλλον που, μετά την επιτυχημένη της παρουσία στα Σκόπια και πριν ταξιδέψει στην Ματτινάτα της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος «Ways of the Heroes» από τους συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης, εστιάζοντας παράλληλα στο πιο ανησυχητικό ζήτημα που χρειάζεται την άμεση δράση μας: το περιβάλλον. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Ways of the Heroes", που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεντρώνει φορείς από 6 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μοιραστούν αυτές οι ιστορίες και θα παρουσιαστούν και στο αθηναϊκό κοινό.

In anticipation (Σε αναμονή)

  • Μεικτά Μέσα

Το κτίριο στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί άλλο ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα του Flux Laboratory: ο οργανισμός προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες να εργαστούν επιτόπια, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία του χώρου, επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Επίκεντρο των εξερευνήσεών τους ήταν η έννοια της τελετουργίας, μιας επαναλαμβανόμενης, δηλαδή, ενέργειας ή συνήθειας που εμπεριέχει χειρονομίες, σύμβολα, λέξεις, πράξεις ή αντικείμενα. Οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν την ιστορία του κτιρίου μέσω της κίνησης, του ήχου, της φωνής και της χειροτεχνίας. Η περφόρμανς-εγκατάσταση θα παρουσιαστεί αποκλειστικά την Παρασκευή 19/5.

Τα Εργαλεία Αφηγούνται: Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Μια έκθεση με παραδοσιακά ξυλόγλυπτα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κλώση, τη ραπτική, το πλέξιμο, το κέντημα και άλλες υφαντικές τεχνικές μικρής κλίμακας. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται κι ένα σύνολο εργαλείων ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία τα οποία έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1950, ενώ η παρουσίαση συμπληρώνεται και από αντίστοιχα αντικείμενα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Κάθε κατηγορία εργαλείων εκτίθεται σύμφωνα με τη χρήση της και την αντίστοιχη τεχνική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την εφευρετικότητα των ξυλογλυπτών, οι οποίοι, με τα έργα τους, βοήθησαν τις γυναίκες να δημιουργήσουν όχι μόνο εργόχειρα για καθημερινή χρήση αλλά και αριστουργήματα χειροτεχνίας. Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής και από το βιβλίο: «Tales of Tools. The Untold Narrative of Wooden Handiwork Implements from Greece», Flavia Nessi Γιαζιτζόγλου, Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, το οποίο αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".