"Αρχέγονα queer": Ο πολυπράγμων Paul Swan αναγεννιέται στο Sozopolis

Μια lecture περφόρμανς από τον ιστορικό τέχνης Κίμωνα Θεοδώρου και την ηθοποιό Χριστίνα Σπύρου.

Κίμωνας Θεοδώρου Χριστίνα Σπύρου Αρχέγονα Queer O Paul Swan στην προπολεμική Αθήνα

Ζωγράφος, χορευτής, γλύπτης, ηθοποιός, ποιητής,  αισθητιστής, κοινωνικός οραματιστής, ευαίσθητος μποέμ και νάρκισσος εραστής της εξιδανίκευσης ή απλώς ο Paul Swan, ο αποκαλούμενος "πιο όμορφος άντρας στον κόσμο", επιστρέφει στην Αθήνα για δύο μοναδικές εμφανίσεις έπειτα από 112 χρόνια.

Ήταν 1911 όταν διέμεινε για τρεις αποθεωτικούς μήνες στην ελληνική πρωτεύουσα, διοργανώνοντας μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής σε μια πανσιόν στην οδό Σταδίου, συχνάζοντας στα νυχτερινά στέκια του αισθητισμού, μπαίνοντας ραγδαία στον κύκλο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, αποκτώντας μύριους θαυμαστές εξασκώντας την ερμαφρόδιτη γητειά του, ζωντανεύοντας χορευτικά τις φιγούρες πάνω στον γλυπτικό διάκοσμο του Παρθενώνα, σαρκώνοντας τον κλασικισμό της ομοερωτικότητας.

Μέχρι που τη δεκαετία του 1960, ηλικιωμένος πια, ο πιο ξεχασμένος διάσημος της Νέας Υόρκης, πέφτει στα χέρια του Andy Warhol, καταγράφεται από τον φακό του με αμφιλεγόμενες προθέσεις και παραδίδεται σε εμάς μεγαλοπρεπώς ως ένας ηττημένος ημίθεος, τραγικά γυμνός, περήφανα και ανυποχώρητα ονειροπόλος.

Φτάνει η ώρα να αποκαλυφθούν τα έργα και οι ημέρες του Paul Swan σε μια αναστατική lecture περφόρμανς από τον ιστορικό τέχνης Κίμωνα Θεοδώρου και την ηθοποιό Χριστίνα Σπύρου, που φιλοτεχνούν το πορτρέτο του, υλοποιώντας μια πρωτογενή έρευνα του Ρομαντικού Πανεπιστημίου (Sozopolis), βασισμένη στο αρχείο του Swan στο Μουσείο Τεχνών της Νεμπράσκα.

Info: Sozopolis | 12 & 13/5 (8.30 μ.μ.) | Αποκλειστικά με κράτηση θέσης στο poemokratia@gmail.com ή στο 6946428497 (τηλ/sms)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κίμωνας Θεοδώρου & Χριστίνα Σπύρου. Αρχέγονα Queer: O Paul Swan στην προπολεμική Αθήνα

  • Performance

Ζωγράφος, χορευτής, γλύπτης, ηθοποιός, ποιητής, αισθητιστής, κοινωνικός οραματιστής, ευαίσθητος μποέμ και νάρκισσος εραστής της εξιδανίκευσης ή απλώς ο Paul Swan, ο αποκαλούμενος «πιο όμορφος άντρας στον κόσμο», επιστρέφει στην Αθήνα για δύο μοναδικές εμφανίσεις έπειτα από 112 χρόνια. Τα έργα και η ζωή του Paul Swan αποκαλύπτονται μέσα από μια αναστατική lecture περφόρμανς από τον ιστορικό τέχνης Κίμωνα Θεοδώρου και την ηθοποιό Χριστίνα Σπύρου, που φιλοτεχνούν το πορτρέτο του, υλοποιώντας μια πρωτογενή έρευνα του Ρομαντικού Πανεπιστημίου, βασισμένη στο αρχείο του Swan στο Μουσείο Τεχνών της Νεμπράσκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/06/2023

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Ο Rick Lowe "χαρτογραφεί το άγνωστο" συνομιλώντας με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Μια πρώτη ματιά στο "Hic sunt dracones" που παρουσιάζει ο Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη, δίνοντας μία άλλη οπτική στα εκθέματα του μουσείου και εξερευνώντας αχαρτογράφητους κόσμους.