Ένας σύγχρονος "Μυστικός Δείπνος" αναζητά το νόημα της τέχνης

Η δράση «Μυστήριο 93 Ξυλίκι» διοργανώνεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με συντονιστή τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη.

Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης © Χλόη Ακριθάκη

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει τη δεύτερη συνάντηση της δράσης "Μυστήριο 93 Ξυλίκι" την Τρίτη 9 Μαΐου, όπου ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ως άλλος αμφιτρύων καλεί, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και εικαστικούς, με στόχο να αναζητήσουν, συμποσιαζόμενοι, το νόημα της τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

Σε έναν χώρο όπως η Ελευσίνα, όπου συναντιούνται το άλλοτε με το νυν, το μυστηριακό με το μεταβιομηχανικό, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, τη λεγόμενη αρχαιολογία της γνώσης και τα σημερινά προτάγματα της τέχνης και του στοχασμού, ιδίως σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και που απαιτεί ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο για να τον δούμε και να τον αναλύσουμε. 

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Στη συνέχεια, οι Φίλιππος Τσιτσόπουλος και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνουν μια περφόρμανς βασισμένη σε εδάφια της Βίβλου, του Αριστοτέλη και του Ηράκλειτου, επιζητώντας να καταδείξουν πώς κάποια κείμενα διατηρούν μιαν εμπρηστική επικαιρότητα. Εκτός από τους βασικούς, καταγεγραμμένους συμμετέχοντες, θα υπάρξουν και έκτακτες (guest) παρουσίες, ενώ θα κληθούν και άνθρωποι από το κοινό να εκφράσουν απόψεις. Το συμπόσιο διανθίζεται με διαλείμματα κλασικής μουσικής. 

Το "Μυστήριο 93 Ξυλίκι" αποτελεί ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από επιμέρους δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον χρόνο και την άρση αυτού, για την αρπαγή και την απουσία, μέχρι το τέλος του έτους.

Συμμετέχουν: Χλόη Ακριθάκη (φωτογράφος, εικαστικός). Φίλιππος Τσιτσόπουλος (εικαστικός, περφόρμερ). Θάνος Σταθόπουλος (συγγραφέας). Μαρία Παπαδημητρίου (εικαστικός). Γιώργος Τριανταφύλλου (αρχιτέκτονας). Γιάννης Κοιλής (συγγραφέας, μεταφραστής). Κώστας Τσώλης (εικαστικός). Σάββας Παπαδόπουλος (φοιτητής). Σάββας Θεουλάκης (φοιτητής). Χριστόφορος Μαρίνος (ιστορικός τέχνης). Δημοσθένης Αβραμίδης (ζωγράφος). Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (ποιήτρια). Κυριάκος Χαρίτος (συγγραφέας). Μαρία Φακίνου (συγγραφέας). Αντρέας Μαντάς (συγγραφέας, ηθοποιός). Γεωργία Σαγρή (εικαστικός, καθηγήτρια ΑΣΚΤ).

Επιτοίχιο έργο: Συμπόσιο, της Δώρας Παπαδημητρίου
Ηχητικά τοπία: Ριχάρδος Βάγκνερ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ
Τους συνδαιτημόνες σερβίρει η Λένα Μπαμπασάκη
Περφόρμανς: Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης 
Εικαστική καταγραφή με σκίτσα όπως στις δίκες: Πάρις Χαβιάρας και Capten

Στο κοινό θα διατίθεται, ως κέρασμα, λευκός οίνος & καρβέλια άρτου, παραπέμποντας στα συμπόσια της αρχαιότητας.

Επόμενες δράσεις

Πέμπτη 6 Ιουλίου
Θεατροποιημένο αναλόγιο με θέμα την διαλεκτική της έννοιας της Απουσίας  με την έννοια της Αρπαγής, με τη συμμετοχή ηθοποιών και με τη συνοδεία ζωντανής,  πρωτότυπης μουσικής από τον περίφημο Βρετανό μπασίστα, συνθέτη και παραγωγό, Jah Wobble. 

Σεπτέμβριος  - Eco-Culture Festival

Ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου, όπου θα εξετάσει την επίδραση του χρόνου στη σύλληψη και κατασκευή κτισμάτων,  τονίζοντας ομοιότητες αρχετύπων, όπως είναι τα αυτοσχέδια μαντριά, με επιτεύγματα της μοντέρνας  αρχιτεκτονικής, επηρεασμένα από τα αρχέτυπα. 

Σεπτέμβριος  - Eco-Culture Festival
Ο γιατρός Γιώργος Θεοχάρης παρουσιάζει την ομιλία του με θέμα τη διαδρομή της ίασης από την αρχαιότητα έως τις σημερινές  θεραπευτικές πρακτικές και την αφηγηματική ιατρική.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.