Εικαστικές "Μετατοπίσεις" στη The Blender Gallery

Ο Αλέξης Αυλάμης καταπιάνεται με την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής σε ξύλο, με πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο για εκείνον υλικό.

Αλέξης Αυλάμης Μετατοπίσεις

Η Τhe Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξη Αυλάμη με τίτλο "Μετατοπίσεις" τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 7μ.μ.

Ο Αλέξης Αυλάμης δουλεύοντας επί ένα χρόνο στο εργαστήριο του στην Κεφαλλονιά ζωγραφίζει και πάλι με την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής σε ξύλο, με πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο υλικό: το αλχημικό μελισσοκέρι. Ο καταλύτης της τεχνικής είναι η θερμότητα, η δυναμική ισορροπία μεταξύ "φωτιάς και πάγου", φαινόμενο που ενσωματώνει αντιθέσεις όπως στερεό ή ρευστό, επίπεδο ή ανάγλυφο, ελεγχόμενο ή απρόβλεπτο. Οι εικόνες μιλάνε για μεταμορφώσεις, το οικοσύστημα, τη σχέση με τον εαυτό και υμνούν τη γυναίκα χάρη στην οποία συνεχίζεται η περιπέτεια της ζωής.

Αλέξης Αυλάμης Μετατοπίσεις
Επιστροφή στον πυρήνα, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 30 x 30 εκ
Αλέξης Αυλάμης Μετατοπίσεις
Νούφαρα, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 18 x 34 εκ

Η εικαστική προσέγγιση του Αλέξη Αυλάμη έχει απασχολήσει αρκετά και για την ζωγραφική του έγραψαν: "Στα χέρια του Αλέξη Αυλάμη, του οποίου η έμπνευση έχει βαθιές ρίζες στις παρακαταθήκες του παρελθόντος και στη σοφία της φύσης, χωρίς να αντιπαρέρχεται τα προβλήματα του παρόντος, η πανάρχαια τεχνική της εγκαυστικής δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα μπορεί να υπηρετήσει αναζητήσεις υψηλού πνευματικού επιπέδου. Οι περισσότεροι από τους πίνακές του έχουν ως τίτλους αφηρημένες έννοιες, οι οποίες προϋποθέτουν από την πλευρά του ζωγράφου πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα αλλά και τεχνική επάρκεια και ασφάλεια, γεγονός που παραπέμπει σε υψηλούς στόχους, τους οποίους θεωρώ ότι κατορθώνει να πραγματώσει. Οι μελετημένες, αινιγματικές και ευφάνταστες συνθέσεις, η απεικόνιση δύο φάσεων του χρόνου πριν και μετά τη μεταμόρφωση, ο συνδυασμός φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων, η χρωματική αρμονία και η λάμψη των χρωμάτων, σε μερικές περιπτώσεις η υποβλητική ατμόσφαιρα που εγγίζει τα όρια της κατηγορίας του υψηλού, η ιδιάζουσα υφή του κηροχρώματος, η ελαφρά αναγλυφικότητα της παλλόμενης ζωγραφικής επιφάνειας, όλα συγκρατούν το βλέμμα του θεατή, ενεργοποιούν τη σκέψη του, του προκαλούν συνειρμούς και συμβάλλουν στη μέθεξη". -Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός τέχνης, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αλέξης Αυλάμης Μετατοπίσεις
Η Γαλάτεια, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 60 x 60 εκ

"Σε μια μεστή, εικαστική συνομιλία με τον υπαρκτό κόσμο, με "λογισμό και όνειρο”, η τέχνη του Αυλάμη αναπτύσσεται άλλοτε χαμηλόφωνα, άλλοτε κατανυκτικά, άλλοτε με χρωματική λαμπρότητα και πλούτο, άλλοτε με γλαφυρό ποιητικό αίσθημα, άλλοτε με ευγενείς διακοσμητικές ποιότητες και αποκρυσταλλώνει τα σπάνια αισθητικά φαινόμενα γύρω μας και μέσα μας, ενώνοντας σε αδιαίρετο σύνολο τον άνθρωπο και την φύση. Σε άμεση θέαση του φυσικού περιβάλλοντος, με ακριβείς μαρτυρίες της λεπτομέρειας των αποχρώσεων, με την σχολαστική, πιστή απόδοση του φυσικού τοπίου, με ήπιες και μυστηριώδεις εκλάμψεις ανάμεσα φως και σκιά, με έντονες αντιθέσεις και ευαίσθητες τονικές διαβαθμίσεις αποτυπώνεται εδώ εικαστικά ένας κόσμος μεταμορφώσεων της πραγματικότητας, μια αλήθεια που ανήκει στην επικράτεια μιας "άλλης” ζωής έξω από τον συμβατικό χρόνο". -Γιάννης Ψυχοπαίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ζωγραφικής ΑΣΚΤ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αλέξης Αυλάμης. Μετατοπίσεις

  • Ζωγραφική

Υμνώντας τη γυναίκα και μιλώντας για μεταμορφώσεις, το φυσικό περιβάλλον και τον εαυτό, ο Αλέξης Αυλάμης ζωγραφίζει και πάλι με την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής σε ξύλο, χρησιμοποιώντας το αλχημικό μελισσοκέρι ως βασικό υλικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".